Поплављене куће, угушило се 120 оваца у Трнову

Кризни штаб општине Трново прогласио је јутрос ванредну ситуацију због незапамћених поплава које су усљед обилних падавина задесиле ову општину, изјавио је начелник Трнова Драгомир Гаговић.

Република Српска 05.11.2021 | 11:37
Поплављене куће, угушило се 120 оваца у Трнову

Гаговић је рекао да је велики дио Трнова поплављен и да је вода ушла у око 100 кућа.

"Није било људских жртава, али је код једног домаћина вода угушила 130 оваца јер нису могли да отворе врата стаје преко које је наишао бујични талас", додао је Гаговић.

Према његовим ријечима, Трново је јуче предвече захватило невријеме са обилним падавинама, које су се појачавале тако да су се већ око 22.30 часова бујични потоци који се уливају у ријеку Жељезницу излили јер нису више могли да прихвате сву воду.

Гаговић је подсјетио да је Трново одсјечено јер је магистрални пут ка Сарајеву у прекиду и навео да су бујице однијеле и дијелове локалних путева.

"Може теренским возилима да се дође преко дијела федералног Трнова, али је и на том путу стање на 2-3 мјеста критично", нагласио је Гаговић.

Он је додао да мјесној заједници Кијево нема приступа јер је путна комуникација с обје стране непроходна.

"Језеро крај бране Богатић је поравнато са путем, тако да није могуће ни из смјера Трнова прићи Кијеву", објаснио је Гаговић.

Према његовим ријечима, Цивилна заштита ради на оспособљавању путног правца Источно Сарајево - Трново из смјера Крупца, гдје има и одрона.

Начелник Трнова прецизирао је да се одлуком општинског Кризног штаба о проглашењу ванредног стања обуставља настава у мјесној основној школи.

"Наложено је ангажовање све расположиве механизације комуналног предузећа и приватних предузећа, а тимови Републичке управе цивилне заштите Српске са својом опремом већ раде на испумпавању воде из поплављених објеката", рекао је Гаговић.

Он је додао да је снабдијевање електричном енергијом уредно, али да се становништву савјетује да прокува воду за пиће или да користи флаширану.

"Залихе воде у продавницама су ограничене, али чим путна комуникација ка Источном Сарајеву буде проходна, општина ће се потрудити да обезбиједи довољне количине воде за пиће", рекао је Гаговић.

Гаговић је навео да киша пада и даље, слабијим интензитетом и изразио наду да је најгоре прошло.

"Ово је незапамћено, житељи Трнова старији од 80 година свједоче да се овакво невријеме никада није догодило", навео је Гаговић и најавио да ће, када се вода повуче, бити формирана комисија која ће радити на утврђивању штете. 

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Еееееее

05.11.2021 12:46

То је велика штета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све нас

05.11.2021 12:58

Изненаде у јесен поплаве, зими нас снијег изненади, љети смо на одмору а прољеће не радимо. Добро ми и постојимо колике смо кабадахије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овце помрле?

05.11.2021 17:00

Нек су они крмад спасили која ионако воле блато. Јадне овце!

ОДГОВОРИТЕ