Бројне притужбе због корупције при запошљавању

Намјештена запошљавања преко чланских књижица или преко родбинских веза, конкурси као покриће, неправилности у бодовању кандидата, нетранспарентне процедуре - све чешће су појаве у нашем друштву, што доказују бројне притужбе грађана. Да ли су конкурси у Српској изгубили смисао?

Република Српска 03.10.2021 | 19:45
Бројне притужбе због корупције при запошљавању

Уколико тражите посао, а нисте припадник неке странке или вам родјак не ради у одређеној служби, велике су шансе да ће то радно мјесто бити уступљено некоме ко умјесто знања има везе у политици, ма колико квалификовани били. 
То показују жалбе које је Омбудсмен за људска права БиХ запримио од грађана. Само у овој години стигло је 179 пријава по разним основама. 

„Жалбени наводи указују на неправилности у бодовању кандидата, нетранспарентне процедуре посебно у дијелу извођења усменог дијела испита односно интервјуа који неријетко буде одлучујући ради броја бодова остварених у конкурсној процедури, фаворизовање кандидата уколико је исти већ раније био запослен по неком основу код послодавца.“

Институција Омбудсмена сваке године има и већи прилив жалби у периоду запошљавања у основним и средњим школама. Жалбе стижу и на адресу невладиних организација. Из Транспаренцy Интернационал-а кажу да су им се грађани обраћали за неправилности приликом запошљавања у државној управи. 

Тврде да постоје и радна мјеста која имају цјеновник, па је тако за неке потребно издвојити више хиљада марака.

Стручњаци кажу да је једино рјешење увођење обавезности јавног конкурса на свим нивоима, као и јасне процедуре за поступање чланова конкурсних комисија и јасни начини бодовања. 

Из Центра за људска права наводе да највише бодова од комисије добијају кандидати којима је унапред обећана одређена позиција.

Због немогућности запослења у струци многи бивају приморани да напусте земљу и своје знање и звање примијене у некој од служби у иностранству.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Хехе

03.10.2021 18:13

Ма то није могуће

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

03.10.2021 19:53

У овој држави треба све лијепо легализовао корупцију, мито, част, везе и везице... Јер као и проституција или забрана алкохола ( некада у УСА ), само се ствара већи бизнис у сивој зони. Овако лепо све легализовати и ето правде за све. Јер овде реда никад нико неће направити јер сви имају масла на глави.

Name

ЗАПОСЊАВАЊЕ

03.10.2021 18:26

БИРОВ ЗА ЗАПОСЉАВАЊЕ НИКОГА ВЕЦ 20 ГОДИНА НИЈЕ ЗАПОСЛИЈО РЕДОВНОМ ПРОЦЕСОМ. ВИСЕ НИ СТРАНАЦКИМ НЕЗАПОСЉАВАЈУ ВЕЦ РОДБИНСКЕ И КОМСИНСКЕ ВЕЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа

03.10.2021 18:29

Ова вијест је закаснила бар двадесет година. Најмање толико времена је протекло од када је објављен истински конкурс за запосљавање у Српској. Неки млади људи који по први пут тразе посао ни је знају ста је заиста конкурс, јер су одрасли у свијету гдје се прво надје подобан кандидат па се онда исти описе у конкурсу за посао, цисто да се испостује процедура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тачно

04.10.2021 08:20

Познајем бар 20 људи који су редовним путем нашли посао преко завода за запошљавање.

Name

Катастрофа

04.10.2021 12:14

Апсолутно ти не вјерујем ни на секунду да се неко на посао финансиран из будзета запослио постеном конкурсном процедуром. То је код нас једниставно немогуце, и свако ко вјерује у супротно просто не види реалност. Радна мјеста су најдрагоцјенији извор трговине гласовима и утицајем, и нема сансе да би се неко на полозају одрекао могуцности да изгуби гласаца или новац тиме сто не би намјестио конкурс. Ако је ријец о реалном сектору, прихватам опаску да је тамо мозда могуце запослити се без претходно намјестеног конкурса. За све послове на будзету, нема сансе и искрено ми је смијесно када неко уопсте сугерисе ту могуцност.

Name

МиланМ

03.10.2021 18:36

Интервју је чудо. Без интервјуа на конкурсу нема ни гласова на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.10.2021 19:00

Зар је то забрањено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

03.10.2021 20:14

Па то су већином жалбе из просвјете зато сто једино они објавјављују конкурсе за пријем радника а остали са будзета примају по препоруци прими тога и тога и ту нема конкурса.

Name

Разједињени

03.10.2021 19:45

Највеце зло у последњих пар година је појава Разјединитеља на власти и запосљавање неструцних људи, али како да буду струцни кад им је узор Костадин Васиц, који на мајмуна лици са специјалном.сколом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

03.10.2021 23:22

Општа појава је запошљавање преко чланске картице, родбинском везом или неком другом, често и емотивном. Али је огроман проблем што оштећени кандидати ријетко или никако неће да објаве такве случајеве, било синдикалним центрима, било независним порталима. Овакве појаве су најчешће у области образовања, а пријаве су риједак случај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

04.10.2021 04:28

Биро у Зворнику није никога запослио већ 15 година. У бироу сједе необразовани и шљам попут Горана Митровића (освједочена уш и лопов)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

04.10.2021 06:08

У Сокоцу Бјелица Милован је у општину запослио 62 радника без одлуке скупштине и конкурса па му нико ниста од онституција система неће да поднесе кривичну пријаву . Ј...м државу где један ретард са дијагнозом ведри и облаци по својим законима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

04.10.2021 06:18

Опсте је позната цињеница да се у дрзавним институцијама немозе ни цистацица запослити, а да то не одобри лицно " Велики Вођа", иста је ствар и у свим осталим слуцајевима, бадава конкурисете ако немате партиску књизицу! Па не одлази нам радно способно становниство одавде из туристицких разлога!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

04.10.2021 08:02

На залост моје дијете је прије десет година по заврсетку дрзавног факултета осјетило цари додикленда, и спаковало коферце те насла мијесто под сунцем у туђој земљи.

Name

Рус

04.10.2021 07:56

Радите дуг период , додју неки са неодговарајуцом сколом и ви постајете технолоски висак иако вам је то једино примање. Остају са 4 примања. Хемијски техницар и професор географије у електеопривреди су кадар. Електеотехниxар и економски техницар су висак.Ста реци

ОДГОВОРИТЕ