Поскупљења шећера, кукуруза, пшенице у 2021. рекордна

Стручњаци тврде како инфлација долази, само је питање каква. Све цијене на свјетским тржиштима су порасле више од 4 посто и већ сада то крајњи потрошачи итекако осјете.

Свијет 19.05.2021 | 16:46
Поскупљења шећера, кукуруза, пшенице у 2021. рекордна

Свјетске берзе

Када је БиХ у питању, држава је толико минијатурна да не може утицати на свијет, међутим, на процесе изнутра итекако може утицати, пише Вечерњи лист БиХ.

Аналитичари кажу нам како је важно производити оно што може овдје успјевати, а што у свијету поскупљује. Вриједност кукуруза је на највишем нивоу од 2012. године и ту се морамо укључити у већу производњу како свјетски шок не би утицао на ову земљу. А, уз споменути кукуруз, поскупјела је пшеница, репа, шећер...

Према информацијама са свјетских берзи, пшеница је прошле године поскупјела за чак 45 посто, а додатни раст догодио се и у овој години. Тако је тона пшенице, која је у смају 2020. коштала 185 евра, почетком овога мјесеца износила чак 251 евро. Цијена шећера је у години дана порасла за 77 посто, соја је двоструко скупља, а кукуруз је поскупио у односу на лани за чак 113 посто, наводи се у извјештајима с Франкфуртске берзе.

У свијету је талас поскупљења већ кренуо, трговине храном у Њемачкој послале су и обавјештање како морају подићи цијене. А како све вуче једно друго, због свега се најављује и поскупљење меса јер сточарству су потребни производи који су поскупјели, попут соје, кукуруза, пшенице... 

(БН/Вечерњи лист)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сами сте бирали

19.05.2021 15:37

Мора неко платит Додиков луксуз , нова аута , авионе , видите да се хајван удебљао треба му Боинг 747 да га превезе на одредзену дестинацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

19.05.2021 16:58

А он би са 747 у требиње слетио само му га братко јос не направи писту да се дува ко забац

ОДГОВОРИТЕ