Poskupljenja šećera, kukuruza, pšenice u 2021. rekordna

Stručnjaci tvrde kako inflacija dolazi, samo je pitanje kakva. Sve cijene na svjetskim tržištima su porasle više od 4 posto i već sada to krajnji potrošači itekako osjete.

Svijet 19.05.2021 | 16:46
Poskupljenja šećera, kukuruza, pšenice u 2021. rekordna

Svjetske berze

Kada je BiH u pitanju, država je toliko minijaturna da ne može uticati na svijet, međutim, na procese iznutra itekako može uticati, piše Večernji list BiH.

Analitičari kažu nam kako je važno proizvoditi ono što može ovdje uspjevati, a što u svijetu poskupljuje. Vrijednost kukuruza je na najvišem nivou od 2012. godine i tu se moramo uključiti u veću proizvodnju kako svjetski šok ne bi uticao na ovu zemlju. A, uz spomenuti kukuruz, poskupjela je pšenica, repa, šećer...

Prema informacijama sa svjetskih berzi, pšenica je prošle godine poskupjela za čak 45 posto, a dodatni rast dogodio se i u ovoj godini. Tako je tona pšenice, koja je u smaju 2020. koštala 185 evra, početkom ovoga mjeseca iznosila čak 251 evro. Cijena šećera je u godini dana porasla za 77 posto, soja je dvostruko skuplja, a kukuruz je poskupio u odnosu na lani za čak 113 posto, navodi se u izvještajima s Frankfurtske berze.

U svijetu je talas poskupljenja već krenuo, trgovine hranom u Njemačkoj poslale su i obavještanje kako moraju podići cijene. A kako sve vuče jedno drugo, zbog svega se najavljuje i poskupljenje mesa jer stočarstvu su potrebni proizvodi koji su poskupjeli, poput soje, kukuruza, pšenice... 

(BN/Večernji list)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sami ste birali

19.05.2021 15:37

Mora neko platit Dodikov luksuz , nova auta , avione , vidite da se hajvan udebljao treba mu Boing 747 da ga preveze na odredzenu destinaciju.

ODGOVORITE
Name

Beli

19.05.2021 16:58

A on bi sa 747 u trebinje sletio samo mu ga bratko jos ne napravi pistu da se duva ko zabac

ODGOVORITE