Договорени неки дијелови будућег споразума

- Специјални представник ЕУ за дијалог Приштине и Београда Мирослав Лајчак рекао је да су договорени неки дијелови будућег споразума, те да за сваки договор мора да постоји само једно тумачење свих актера.

Босна и Херцеговина 04.03.2021 | 20:31
Договорени неки дијелови будућег споразума

Лајчак, који је протеклих дана разговарао са званичницима Београда и Приштине, рекао је да се залаже да је свима јасно шта је договорено.

"Договорили смо неке дијелове будућег споразума, везано за нестала лица, за унутрашње премјештена лица и економску сарадњу. Ту нема двоструког тумачења. Ко, када и како ће то да оствари тамо је договорено. Текстови нису објелодањени, јер договарамо један свеобухватни споразум", рекао је Лајчак за Н1 БиХ.

Он је истакао да је тешко имплементирати било шта ако двије стране имају различита тумачења.

На питање да ли је донио "папир" и представио га предсједнику Србије Александру Вучићу и побједнику приштинских избора Аљбину Куртију, Лајчак је рекао да "папир постоји".

"Договорен је између Вучића и /тренутног премијера Приштине Авдулаха/ Хотија. Они знају шта се преговара, какав је процес. Тај папир и неке друге сам донио и предао Куртију. Мора да има пуну информацију", рекао је Лајчак.

Лајчак је навео да је главни закључак разговора да постоји воља за дијалог, да он нема алтернативе и да је кључан за нормализацију односа, европски пут и нормалну атмосферу.

"Сада преговарамо о свеобухватном споразуму између Србије и Косова, који ће ријешити сва питања, и која нису била на столу и она питања која нису завршена", истакао је Лајчак.

Лајчак је рекао да побједник избора на Косову и Метохији Аљбин Курти разумије да је дијалог потребан и да је спреман да га настави, те да је спреман да дође у Брисел и састане се са Вучићем.

"Имамо простора за озбиљан процес, Курти је убијеђен да може да ријеши сва питања брзо", рекао је Лајчак.

Наводећи да Србија очекује изборе сљедеће године, Лајчак је оцијенио да има простора да се сви до краја године усредсриједе на дијалог.

Лајчак је рекао да ЕУ не доноси ултиматуме, него ради са партнерима који желе да постану дио ЕУ.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

реалност

04.03.2021 21:01

"Еу ради са партнерима који желе да постану дио ЕУ", ха, ха.. неоколонијализам, али под скутима људских права званих демократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејла Радановиц-Симиц

05.03.2021 06:58

Е мој госпон Лајчак, то сто Ви радите је просипање из супљег у празно. Када сте признали све републике некадасње СФРЈ засто сада само Србију цјепате? Зато сто је Косово духовна колијевка Србије? Па зато нападате и Русију, зато сто није по цизмом Брисела! Страсно.

Name

Прејудикција

06.03.2021 06:31

Крајње је вријеме да Лајци малко олади!

Name

Не ритесе шеви

04.03.2021 22:11

Док је свијета и вијека ви то нецете ријесити само муљате и лазете. Људи након пола вијека обецања о некаквој имагинарној земљи полако губе интересовање и повјерење у ЕУ. Има хљеба и мимо вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УН

05.03.2021 08:32

Само се дрзати резолуције 1244, Русије и Кине. Госпидин лајчак кад осамостали Каталонију у Шпанији, кад осамостли Корзику од Франзуске, кад осамостали Баварску од Њемачке, кад осамостали сјеверну Ирску од Енглеза е онда мозе доћи на преговарање и договарање у Београд о Косову.

Name

Xxxxx

05.03.2021 01:25

Обицан дрипац словацки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

05.03.2021 07:29

И ова се Лајчак скроз обаталио, нема од њега ништа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста це цовјек

05.03.2021 10:41

То му је посао.

ОДГОВОРИТЕ