Дарко Елез данас ће се појавити пред Судом БиХ

Дарко Елез, којег је Србија изручила БиХ, данас ће се појавити пред Судом БиХ.

Босна и Херцеговина 04.03.2021 | 07:59
Дарко Елез данас ће се појавити пред Судом БиХ

Суд БиХ је на својој страници објавио да је рочиште Елезу заказано за 9.00 часова.

Елез је синоћ изручен БиХ из Србије гдје је ухапшен у децембру прошле године. На сарајевски Аердором превезен је хеликоптером МУП-а Србије, а потом је уз велике мјере обезбјеђења превезен до комплекса правосудних институција и предат поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић подсјетила је јуче да је против Елеза подигнута оптужница и да је ријеч о предмету који се односи на организовани криминал, те да спада у веома значајну регионалну сарадња са Србијом.

На питање која ће бити Елезова прва станица након испоруке БиХ, Тадићева је рекла да за сада не може о томе говорити. "Видјећемо, да унапријед не говорим", рекла је она.

БиХ је тражила изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред овдашњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Изручење осумњиченог Елеза реализовано је заједничким радом и добром сарадњом институција БиХ и Србије, уз координацију међународне организације Интерпол, саопштено је синоћ из Тужилаштва БиХ.

Активности су у БиХ реализовали Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, Судска полиција БиХ и Агенција за истраге и заштиту /Сипа/.

Тужилаштво БиХ захвалило је свим институцијама које су учествовале и дале подршку у реализацији ове акције.

Елез је био у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду, гдје живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Тужилаштво БиХ је након хапшења Елеза у Београду тражило његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Остоја

04.03.2021 07:05

Он носи сат на руци? ...која је ово престава за народ, ееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попара

04.03.2021 11:06

Наравно да носи,у цему је проблем?

Name

Јоксим

04.03.2021 07:15

Па осудите га на 40год и имацете у будуцности пуно мање нових Елеза у друству...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

04.03.2021 12:47

Има људи који имају храбрости да погину а ви мислите да неког запласите да це мозда ако доказу да добије 40 година. Нису сви људи Зене

Name

Предатор

04.03.2021 07:36

Ако овај проговорииии.... Трбаце нам ванредни избори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Предатор

04.03.2021 07:55

И треба да проговори. Навикли смо на изборе то нам барем не причињава проблем. Само да не буде као са Кемалом Чаушевићем кад је приликом хапшења изјавио да ће се чути имена ликова који су заједно с њим крали. И шта бии, нисмо чули та имена а не знамо ни је ли њему донесена пресуда. То је БиХ.

Name

Ја

04.03.2021 09:46

Није за очекивати нешто “спектакуларно” мада искрено речено КРАЈЊЕ ВРИЈЕМЕ ДА СУД И ТУЖИЛАШТВО ПОЧНУ РАДИТИ ПОСАО ЗА КОЈИ ПРИМАЈУ ВЕЛИКЕ НОВЧАНЕ НАКНАДЕ ДО САДА СУ МАЛО ШТА УРАДИЛИ ИЛИ БОЉЕ РЕЧЕНО ШТИТИЛИ КРИМИНАЛ У КОЈИ ЈЕ И САМО ДРЖАВНО РУКОВОДСТВО ИТЕКАКО УМЈЕСАНО ЈЕДНОСТАВНО НЕСТАЈАЛИ СУ ДОКАЗИ ИЛИ СЕ ВЈЕШТО КРИЈУ И ЧУВАЈУ ЗА “НЕДАЈ БОЗЕ “ДА МОРАЈУ ГЛАВНЕ “ФАЦЕ “СУДА И ТУЖИТЕЉСТВА ДА СЕ БРАНЕ ОД ТЕ ИСТЕ КРИМИНАЛНЕ САДАШЊЕ ВЛАСТИ У ДРЖАВИ БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ!!

ОДГОВОРИТЕ