Крајње неизвјесни резултати избора за предсједника Америке

Најнеизвјеснији избори икада у Америци, и Трамп и Бајен очекују побједу.

Свијет 04.11.2020 | 00:37
Крајње неизвјесни резултати избора за предсједника Америке

11:13 - Фејсбук означио поруке Бајдена и Трампа

Компанија Фејсбук саопштила је данас да је означила поруке које су објавила оба кандидата на предсједничким изборима у САД, наводећи да је и даље у току пребројавање гласова.

"Када је предсједник Трамп почео прерано да тврди да је побиједио, почели смо да објављујемо обавештења на Фејсбуку и Инстаграму да се и даље броје гласови и да се још не предвиђа побједник", навео је Фејсбук у саопштењу.

Бајден је на Твитеру објавио да вјерује да је на путу да побиједи на изборима.

10:56 - Преокрет: Бајден преузима вођство у Висконсину

Бајден сада има тесну предност у Висконсину. На основу 95 одсто пребројаних гласова, Бајден тренутно има 1.581.581 глас (49.39 одсто), а Трамп 1.573.084 (49.13 одсто).

До прије сат времена Трамп је имао предност од 109.000 гласова у односу на Бајдена, али су се ствари преокренуле. Висконсин носи десет електорских гласова.

Ако освоји Висконсин, Бајдену ће још бити потребан само Мичиген да побиједи на изборима.

10:45 - Бајден осваја и Хаваје?

Према пројекцијама Си-Ен-Ена Бајден осваја и Хаваје. Ова савезна држава носи четири електорска гласа

09:26 - Бајдену три од четири гласа у Мејну

Демократа Џо Бајден освојио је три од четири електорска гласа колико носи Мејн, једна од држава која дели своје електорске гласове.

Према првим процјенама, Трампу би требало да припадне један глас. 

08:58 - АП: Бајден освојио Аризону

Бајден је освојио Аризону, такође традиционално упориште републиканаца, и побједа у овој држави доноси му 11 електорских гласова.

Бајден је тек други демократа од 1948. године који је освојио електорске гласове у тој држави. Клинтон је последњи демократа који је освојио Аризону, и то 1996.

08:35 - Пауза са бројањем гласова у Пенсилванији

Званичници задужени за пребројавање гласова у кључном округу у Пенсилванији објавили су да ће на осам сати паузирати с пребројавањем гласова.

У свом првом обраћању након објављених резултата избора актулени предсједник Доналд Трамп је изјавио да "што се мене тиче, побиедили смо", али је избјегао да и формално прогласи побједу.

Он је на почетку свог говора почео да набраја државе у којима је побиједио.

- Спремамо се за велику прославу. Спремни смо да изађемо и прославимо. Људи су изашли у рекордном броју. Побиједили смо у Флориди и то је велика побједа. Побиједили смо у великој држави Охају и Тексасу. Освојили смо и Џорџију. Јасно смо побиједили и у Северној Каролини

Трамп се похвалио и да је освојио оне државе за које анкете нису предвиђале побједу. Али, изразио је и сумњу у то да је побиједио Бајден у Аризони.

- Водимо у Пенсилванији са великом предношћу. Водимо и у Мичигену.

- Много је битно да побјеђујемо у Пенсилванији с великом разликом - рекао је Трамп и изазвао велики аплауз.

Он је уверен и да побеђује у Мичигену и Висконсину. А рекао је и да му нису ни потребне све те победе јер је освојио Тексас.

Трамп се захвалио америчком народу на огромној подршци. Како је рекао, није скоро ништа остало да се подијели од гласова.

- Ово је срамота, за мене је ово тужан тренутак - рекао је Трамп говорећи о томе зашто још није проглашена његова побједа.

- Што се мене тиче, ја сам већ побједник - рекао је.

И Бајден и Трамп увјерени су у исто - своју побејду, док је Трамп оставио простор за избијање нереда на улицама изјавиши да неће омогућити мирну транзицију власти у случају да изгуби.

07:37 - АП: За Трампа четири од пет електорских гласова у Небраски

Доналд Трамп освојио је четири, а Бајден један електорски глас у Небраски, наводи АП.

Небраска је једна од две државе, уз Мејн, која дели своје електорске гласове. 

07:13 - АП, Хил, Њујорк тајмс: Трамп добио Тексас
Асошијетед прес, Хил, Њујорк тајмс јављају да је Трамп освојио изборе у Тексасу, традиционално републиканском упоришту.

Тексас доноси 38 електорских гласова. 

Разлика у електорским изборима све је мања: Бајден 223 – Трамп 212.

На коју страну ће превагнути одлучиће Пенсилванија, Мичиген, Висконсин.

07.04 - Трамп: Покушавају да покраду изборе

Доналд Трамп је предвидео у твиту да ће победити на изборима и оптужио је демократе да покушавају да покраду изборе.

"Никада им то нећемо дозволити", поручио је Трамп и додао: "Велика победа за реизбор!".

Његов твит уследио је одмах после Бајденогов кратког обраћања.

06:49 - Бајден: Избори неће бити готови док се сви гласови не преброје

Џозеф Бајден је рекао да бисмо коначне резултате избора могли да знамо тек у среду, или касније. Међутим, истакао је да је он оптимиста када је реч о његовој кампањи.

Како је навео, избори неће бити готови, док се све не преброји. Додао је да је убедљива кампања допринела томе да победи у Аризони и да је оптимиста када је реч о Висконсину, Мичигену и Пенсилванији.

Бајден добио Минесоту, Трамп Охајо и Ајову

Телевизијска мрежа Фокс и агенција Асошиејтед прес извештавају да је Бајден добио изборе у Минесоти, савезној држави из које су кренули протести због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Минесота Бајдену доноси 10 електорских гласова. У тој држави Бајден је освојио 53,09 одсто гласова, а Трамп 44,92. 

Трамп је добио Охајо, који му доноси 18 електорских гласова, као и државу Ајова која доноси 6 електорских гласова.

04:17 - Људи се окупљају испред Беле куће; Ситуација испред Беле куће где су се окупили тренутно мирна. Чује се музика, око 200 људи шета и повремено праве селфије са лутком у облику Трампа. Међутим, многи се плаше немира и нереда.

04:14 - Бајден води у Аризони; Још једна од свинг држава затворила је биралишта, а резултати су убрзо показали предност Бајдена.

04:08 - Трамп повео у Ајови; Затворена су биралишта у Аризона, Ајови, Монтани, Невади, Јути и делова Ајдаха. Ајова је једна од свинг држава,а према првим подацима тамо Трамп води. Према писању Њујорка Трамп је победио и у Канзасу.

03:40 - Бајден освојио Колорадо, Трамп повео у Тексасу

Да ли ће доћи до изненађења у Тексасу или ипак не? Након што је Бајден био у предности, сада је у благом вођству актуелни председник.

03:33 - Охајо и Флорида су "колебљиве" или свинг државе што значи да се до сада показало да не фаворизују посебно ни републиканце ни демократе. Ломе се копља и у Тексасу. Према неким прогнозама, ова држава ће такође моћи да се сврста у круг неопредељених, "колебљивих" држава иако је до сада била чврсто упориште републиканаца.

Тако да би победа Бајдена у Тексасу била велико изненађење.

Према последњим пројекцијама Њујорк тајмса Бајден је освојио 122, а Трамп 92 електорска гласа

03:27 - Пристижу нови резултати

03:10 - Нови трећи пут: Трампов пут до победе на изборима

Тренутна ситуација даје Трампу значајно бољу ситуацију него пре изборног дана. Након освојене Флориде и добре ситуације у Северној Каролини и Џорџији, Трампу ће бити потребно да надмаши резултат који су му анкете предвиделе у Аризони и Пенсилванији, а да притом не попусти у Тексасу и Ајови.

03:04 - Трамп у замаху

Њујорк тајмс преноси да је према пројекцијама Трамп освојио и Северну и Јужну Дакоту, Небраску и Вајоминг. Бајден је добио Нови Мексико.

02:54 - Бојно поље Охајо

Ломе се копља у Охају, тренутно води Бајден а ево зашто је та држава толико битна.

02:47 - Пресек пројекција

Изашле су прве пројекције победника на америчким изборима по државама.

Према пројекцијама ЦНН Бајден води у Масачусетсу (11 електорских гласова), затим Делаверу (3), граду Вашингтону (3), Мериленду (10) и Вермонт (3). Трамп води у Индијани (11) Оклахоми (7 електорских гласова), Кентакију (11), Тенесију (11) и Западној Вирџинији (5).

Њујорк тајмс предвиђа победу Бајдена у Илиноису, Вирџинији, Мериленду, Њу Џерсију, Конетикану, Масачусетсу и Вермонту. Према њиховим пројекцијама Трамп води у Оклахоми, Арканзасу, Мисисипију, Алабами, Северној Каролини, Тенесију, Кентакију, Западној Вирџинији.

02:37 - Трамп освојио Арканзас; Према пројекцијама АП-а, Трамп је освојио Северна Каролина, Арканзас, Оклахома, Тенеси, Мисисипи, Алабама, Јужна Каролина, Западна Вирџнија, Кентаки. Бајден је освојио: Вермонт, Вирџинија, Роуд Ајланд, Њу Џерси, Масачусетс, Мериленд, Илинос, Делавер, Конектикат

02:31 - И Бизнис инсајдер предвиђа Трампу победу на Флориди

02:17 Затворена бирачка места у 15 држава и Вашингтону

Због временске разлике бирачка места се не затварају у исто време. Тако да сада више не могу гласати у ових 15 држава и Вашингтону: Алабама, Конектикату, Делавер, Флориди, Илиноису, Мејну, Мериленду, Масасачусетсу, Мисисипију, Мисурију, Њу Хемпширу, Њу Џерсију, Оклахоми, Пенсилванији, Роуд Ајленду и Тенесију.

02:14 Бајден добија Охајо

Према 40 одсто пребројаних гласова, ЦНН је победу у Охају приписао Бајдену.

02:09 - Нове пројекције ЦНН 

ЦНН је објавио своје нове пројекције. Према њиховим проценама Бајден води у Масачусетсу (11 електорских гласова), затим Делаверу (3), Вашингтону (3), Мериленду (10) и Вермонт (3).

С друге стране, Трамп за сада води у Оклахоми (7 електорских гласова).

Љута борба води се око Флориде која носи чак 29 од 270 електорских гласова. За победу је од укупно 538 електроских гласова потребно најмање 270.

02:02 - ЦНН: Бајден води у Тексасу 

Према пројекцијама Њујорк тајмса Бајден у вођству са 58 одсто гласова, а његова победа би била изненађење.

01:53 - Џорџија у плавом? Први рани резултати из Џорџије храбре Бајдена који има 52,6% гласова, али далеко је 100% пребројаних гласова.

01:52 - Иако је веома неизвесно на Флориди, на основу раних пројекција Њујорк Тајмс предвиђа да ће у тој држави победити Трамп. Кључ ће бити излазност. Велика излазност у руралним областима му је већ једном донела победу.

01:44 - Бајден освојио и Вирџинију, Трамп побјеђује у Кентакију и Западној Вирџинији.

01:37 Бајден освојио Вермонт

Према пројекцијама Њујорк тајмса Џо Бајден је победио у Вермонту, што је и било очекивано. Та држава носи три електорска гласа.

01:20 -Бајден води у кључним сwинг државама Флорида и Џорџија

Флорида:

- Бајден: 50,8

- Трамп:  48,0

Џорџија: 

- Бајден: 53,3

- Трамп:  45,7

01:09 - Трамп у предности на Флориди

01:07 - Затворена бирачка места у шест држава

Бирачка места затворена су у Џорџији, Индијани, Кентакију, Северној Каролини, Вермонту и Вирџинији.

01:01 - Прве пројекције ЦНН: Трамп побеђује у Индијани

Према првим пројекцијама Трамп би требало да победи у Индијани, држави која са собом носи 11 електорских гласова.

00:41 - Први незванични резултати: Трамп води у Индијани, Бајден у Кентакију

Трамп има 68,1 одсто, Бајден 30,2 одсто, након пребројаних три одсто у Индијани, држави која носи 11 електорских гласова, показују први незванични резултати према писању Фокс Њуза.

У Кентакију води Бајден са 52,4 одсто, док Трамп има 46,1 одсто, након пребројаних осам одсто гласова.

Према анализама, ови избори су оборили све рекорде по излазности. Гласало је више од 100 милиона Американаца за једног од два кандидата - републиканског Доналда Трампа и демократског Џоа Бајдена.

У близини Беле куће вечерас су избили немири. Како јављају амерички медији, најмање једна особа је ухапшена.

Сукоб је букнуо, како пише аутор снимка на Твитеру, јер је возач одбио да уклони непрописно паркирано возило.

Протести и тензије су најављивани током целог дана. Велики број органа реда је на улицама, а око Беле куће постављена је висока ограда.

"УСА Тудеј" је известио да усред појачаног страха од насиља око избора, полиција и стручњаци надгледају екстремистичке групе.

"Председник Доналд Трамп, који је лажно тврдио да је превара бирача широко распрострањена, позвао је војску посматрача да би се осигурало да избори буду поштени. Десничарске екстремистичке групе најавиле су да планирају да се покоре том позиву. Левичарске групе обећале су да ће се супротставити људима за које верују да су укључени у сузбијање гласача", стоји у тексту.

На улицама патролирају и возила Националне гарде.

(БН/Блиц/РТС/Агенције) 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

кики

04.11.2020 00:47

Овде це Трамп водит до краја а побједит це Бајден...вец видјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кики

04.11.2020 09:13

Ти слусас само навијацке објаве. Једно су зеље али реалнист морамо науцити прихватити. То су насе историске греске зато смо увјек контра

Name

Босанац за кикија

04.11.2020 09:26

Треба сачекати гласове оних који су гласали поштом, а како пишу, рачуна се да су то већином демократе.Ако је вјеровати, на сваког једног републиканца рачунају да ће бити 16 демократских гласова.То би могло да промијени ситуацију у једној од три кључне државе гдје за сада Трумп има малу предност.Трумп је тога свијестан и зато се унервозио тражећи заустављање бројања гласова.Како год да буде мислим да ће бити великих проблема и немира у САД јер Трумп ненамјерава тако лако да напусти бијелу кућу.Што се мене тиче, заболи ме ђон ко ће да побиједи.Очигледну да се највише српска популација зноји.Не знам чега су се толико уплашили...

Name

Нн

04.11.2020 10:01

Без обзира ко победи биће опет одлазећа америчка администрација!

Name

босњо потур

04.11.2020 10:07

нема висе клинтона ни маделине олрајт којисе дају купит парама и ваСим лазима просласу та времена кадаје крепани крмак аљо лајо им клевето

Name

Ре босњо потур

04.11.2020 11:32

Јаране, уби тебе мржња ка свему што није српско.Ти ћеш остати папак и сељачић ко год да побиједи а мене да ти искрено кажем заболи К ко ће да побиједи.БиХ остаје ваш доживотни затвор који већ куца на врата НАТО-а а ви шумњаци и кркани можете само да пјените и чекате да се деси неко чудо које ће доћи ал’ у рцуку. Хајд’ сад на пашу чобане...

Name

Гошко

04.11.2020 11:41

Са господином Бајденом до побједе живио господине Бајден...

Name

Гојко

04.11.2020 11:42

Бајден је српски фаворит само напријед потући до кољена кловна Трампа!

Name

Ана

04.11.2020 11:43

За Бајдена до побједе.

Name

Гошко

04.11.2020 04:14

Честитке великим пријатељима нашег народа господину Трампу и његовој лљепшој половини Мелани на заслуженој побједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конзерва

04.11.2020 10:43

Управо тако, ал није видјено једном, него 100 пута.

Name

За потуро

04.11.2020 11:26

Миле одмах да те узме за будућег министра просвете !

Name

Приједор

04.11.2020 06:01

Трамп побједио. Готово је. У неопредељеним државама Трамп води да се не може стићи. Кад се саберу електори Трамп ће имати око 300 максимално 309 а потребно му је 270. Значи трка је завршена. Значи 4 године без рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2020 08:02

Боже будале и аналитичара.У САД је 102 милиона гласача гласало дописно, ко зна какав је ту однос гласова.То је можда и трећина гласачког тијела.У оним државама гдје није велики број гласача гласао дописно пројекције побједника су вјероватно јасне.Али има држава гдје то није могуће.Сви су пристали на те условегласања, контам да ће сачекати коначно пребројавање.Послије ј....а нема кајања има изрека.Ет "аналитичару" не знам ко ће побједити и не интересује ме, али људска глупост је вјечна категорија изгледа

Name

Тако је

04.11.2020 08:08

Бидена подрзавају они који подрзавају оног сто је направио карамбол у Бецу.

Name

Бањалучанин

04.11.2020 09:12

Ја бих ипак сачекао да видим званичне резултате. Посљедњи који је рекао, што се мене тиче, ја сам предсједник, био је Вукота Говедарица. Сви знамо како је прошао.

Name

хм

04.11.2020 07:35

Трамп побједјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.11.2020 11:53

Са Бајденом великим Српским пријатељем до побједе;

Name

Чуј

04.11.2020 07:50

Слушам коментаре као да то има некаквог утицаја на нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

04.11.2020 08:44

Волио бих да побиједи Трамп, али стварно ме чуде ови дежурни експерти који су све већ израчунали и знају,а не знају још људи који се баве овим читав живот јер је овај пут ситуација специфична зато што је преко 100 милиона гласова дошло поштом. Увијек код нас најјачи експерти.

Name

Ре

04.11.2020 08:55

Тачно. Боље би нам било да размишљамо о својим изборима. Америка је увијек водила политику која њој одговара у свијету и на Балкану. Нема ту неке разлике за нас. Сјећате се приче о “одлазећој администрацији”? Прођоше 4 године, не видјесмо промјене што се тиче нас.

Name

кики

04.11.2020 14:19

Па све се зна...не треба ту бити еxперт. Бајден је био са маском свуда а Трамп казе да Цовид не постоји... Бајден је позвао све људе да гласају постом ради Цовида ...а на крају задњих 5-6% који се броје су ПОСТА...адио Трамп, адио љубави.

Name

Бл

04.11.2020 08:00

Надам се тако 15 побједи становниковица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

04.11.2020 11:44

Које тај мајко моја

Name

Ђорђе

04.11.2020 08:14

Ово је исто нека врста Фарме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.11.2020 09:50

Молим се Богу да побиједи Трамп. Зашто? Зато што за четири године није започео у свијету нити један рат. Србију је оставио на миру, није нам ништа помогао, није нам правио проблеме. У САД је повећао запосленост тако да је запослење добило 30 мио људи! Бори се против свјетског глобализма, мрзи Давос. Уз њега је Орбан, Јанша, ...! Ако побиједи остарјели албански лобиста и србомрзац ј....е нам мајку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

04.11.2020 09:57

Ко се задњи смије, најсчађе се смије. Дали ће то бити Жучо или Бајдо видјеће се кад се преброје сви гласови. Навијам за Жутог, али Бајдо је у благој предности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пут око света

04.11.2020 11:00

Мисли да америцко гласање треба да буде на светском нивоу, несто као евровизија, да цели свет гласа, висе смо инфомисани него амери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

04.11.2020 12:34

Сам сигуран да ће неко од њих двојице да побједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

04.11.2020 12:48

Размишљање обичног Србина: Од америчких избора зависи наша судбина! Србин што се тиче наших избора каже: Шта ја ту могу да променим? Ово је страшно, али има истине, када читам ломентаре и сл..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста

05.11.2020 02:12

Ста вас тамо преко океана боли к...ц ко це побиједити ви тако и тако немате никакве користи ни од једног. Ја зивим овдје па ме заболи цосак ко це побједити ,ја знам да морам ујутро на посао да би презивио ,заболе ме к...ц за њих обојицу

ОДГОВОРИТЕ