Прва штедња власти на споменику борцима Војске РС

Признање да је изградња централног спомен-обиљежја борцима Војске РС у Бањалуци, једини велики пројекат који се одлаже због пандемије, је невиђено понижење за све оне који су страдали и борили се за Републику Српску, поручили су из Бањалучког СДС.

Република Српска 31.10.2020 | 14:39
Прва штедња власти на споменику борцима Војске РС

Наводе да се чекање од двије и по деценије од завршетка рата за изградњу споменика људима који су за Српску положили животе ничим не може оправдати, поготово када се зна да новца не мањка за друге мање битне пројекте.

„Очигледно је да је изградња споменика, као и свих претходних година, последња на листи приоритета власти“, рекао је Саша Ловрић, члан Извршног одбора СДС.

Ловрић кеже да се из  најновије изјаве министара рада и борачко-инвалидске заштите Душка Милуновић јасно види да не постоји искрена воља власти да Бањалука коначно добије овај споменик..

„Његова изјава да се ни пет мјесеци након обећања предсједника СНСД-а Милорада Додика и градоначелника Игора Радојичића о  градњи централног спомен-обиљежја на најновијој локацији „Тим за припрему идејног рјешења“ ниједном није састао све говори, “, наводи Ловрић.

Озбиљност са којом се кренуло у овај пројкат, додаје Ловрић, илуструје и изјава предсједника Борачке организације РС Миломира Савчића у којој је рекао да је „само неформално обавијештен да је члан тог одбора и да га након тога више нико није контактирао“.

Даниел Јаковљевић, члан Извршног одбора ГО СДС Бањалука, каже да је потпуно јасно да се СНСД- ова власт, као и пред сваке претходне изборе у Бањалуци,  још једном грубо поиграле са осјећањима породица страдалих и војника који су се борили за старање Републике Српске.

 „Ако имају пара за подземну гаражу која кошта 35 милиона КМ и за предизборно асфалтирање, онда је морало бити средстава и за изградњу споменика“, истакао је он.

Јаковљевић каже да он, као борац прве катергорије, осјећа велику бол што је највећи град у РС уједно и једини који нема спомен-обиљежје погинулим борцима Војске РС

Напомиње да је СНСД у Бањалуци на власти у протеклих 20 година и да је овај објекат могао бити изграђен за мање од годину дана да је било добре воље.

„Стиче се утисак да власти одабиром неадекватних, или локација која имају нерјешене имовинско правне односе, унедоглед одлаже почетак градње“, поручио је Јаовљевић.

Жељко Раљић, члан Извршног одбора ГО СДС Бањалука , је подсјетио да су у вријеме када су СНСД-ови тајкуни буквално отимали градско земљиште у центру града, власти предвођене овом странком годинама инсистирале да се спомен обиљежје за погинуле борце Војске РС прави поред џамије Ферхадије.

„Када су од тога одустали као нову локацију су одредили земљиште које је приватизовано“, навео је Раљић.

Он је упитао власти да  ли ће и најновија локација код Палате предсједника, бити само  привремена предизбора прича, којих су се грађани бањалуке наслушали у претходних 20 година.

Раљић њапомиње да су упоредо са лажним обећањима трошена огромна средстава на папирологију за изградњу споменика на локацијама за које се унапријед знало да нису адекватне.

„Папирологија за  израду споменика борцима Војске РС на првој локацији, код џамије Ферхадије од које се одустало, грађане је коштала 384.460 КМ“, истакао је Раљић.

Он је поручио да је све што се издешавало са изградњом споменик доказ да СНСД на патриотизам гледа искључиво као на средство за убирање политичких поена и да Бањалука овај споменик неће добити све док је ова странка на власти, саопштено је из СДС-а Бањалука.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

БЛ

31.10.2020 14:00

Зашто би дезертера ,и сличне око њега окупљене, интересовао споменик погинулих бораца Р.Српске?! Њих интересује незасита глад за новцем, новцем и само новцем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

31.10.2020 14:10

Ре БЛ, Тако је то се коси са њиховим секташким уверењима, дезертерство, шверц и ратно профитерство...

Name

Бурле бурла бурлу

31.10.2020 14:21

Само паре,паре,паре,паре. И онда јопет паре,паре,паре. Споменик ма дајте, море али мени. Паре,паре,паре.

Name

Ре

31.10.2020 15:16

Дезертере не занимају погинули борци нити борацке категорије.То су показали кроз однос према дјеци погинулих бораца која не могу добити посао ако немају странацку књизицу. Ено у требињу дијете погинулог борца са два дрзавна факултета годинама нема посла.

Name

БЛ

31.10.2020 14:48

Волио бих само знати ција је то била идеја да де споменик прави поред ферхадије???? Па има ли логике имало..бозе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

31.10.2020 15:54

Шта лупаш, каква Ферхадија ? Видиш да је на простору бившег Зенита а преко пута Палате предсједника и ових лопова из пореске. Тешко да си ти Бл

Name

Борис

31.10.2020 14:59

Открили сте Америку. Браво. Жалосно је колико је наш народ наиван, а идиоти су на цијени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трифун

31.10.2020 15:05

Засто борци дозволе да их растуре у све партије? Наступите као партија демобилисаних бораца. Били би најјаци. Овако сте само полтрони дезертера и ратних профитера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре трифун

31.10.2020 16:54

залосно је јер припадам тој категорији али је цињеница да је вецина бораца неписмена и поткупљива без имало карактера..залосно али се види из прилозеног да је истинито..кад је категорисање бораца ко стоке дозвољено онда све пролази..нема нигдје у свијету да су ветерани подјељени по неким категоријама као месо, нигдје сем код нас

Name

Јинг јанг

31.10.2020 15:06

Ма да!!!То није битно,нека имамо на две локације игралисте и праоницу за псе.Да половна господа има гдје да просета са својим љубимцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хало

31.10.2020 15:08

гдје је споменик борцима у добоју багро лоповска само асвалтирате путељке и купујете. биједу за пакетиц и 50км.бандо сви цете на робију кад тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен

31.10.2020 15:45

Коју год локацију замисле вец је неко близак власти на њу бацио око тако да се не могу одлуцити ко да се одрекне свога земљисног плијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

31.10.2020 16:07

Дезертери и ратни профитери да граде или откривају споменике палим борцима, исто је као кад би криминалци истраживали криминал који су сами направили и процесуирали одговорне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

01.11.2020 07:31

Наравно Петре, браво, добро рече!

Name

Илија

31.10.2020 16:43

Брука и срамота, нашли су на коме ће да уштеде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

31.10.2020 18:29

Превише су то скупе локације да би то они који су све ово створили добили и то од оних који су тада били и на истоку(Србија) и на западу на којекаквим мастерсима. Ништа од тога нити има нити ће бити,можда негдје на периферији.? После септембра 93.на борце је љута свака власт у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

31.10.2020 18:30

Битно је да сте направили корито за појење коња, које је коштало 3 и по милиона КМ, а што се тиче оних који су стварали ову Републику (што живих, што мртвих), на њима се може и штедјети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црква Босанска

31.10.2020 18:43

Тај споменик никоме није је важан јер људи су тренутно само у мислима како да прехране породицу. Бацање пара и наравно надувавање завршног рачуна да би папци што више ставили себи у џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало Црква ...

01.11.2020 08:04

Оцито неки не знају ста знаци рец, споменик и засто се граде споменици.

Name

Хм

01.11.2020 07:36

Цитао сам текст само до: ..."пет месеци након обецања"... и даље нисам. Даље по саблону. Даље иду звецеца имена, обецања, лази и остало на ста смо навикли. Јад и беда, ниста друго.Нормалан цовек данас мозе да писе вести, везане за неке странке и ликове ( у било ком роду) годину дана унапред. Да не погреси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.11.2020 07:40

Јесте ли и ви неки кандидати за изборе!? Ајте својој кући нема од тога ништа!

ОДГОВОРИТЕ