Prva štednja vlasti na spomeniku borcima Vojske RS

Priznanje da je izgradnja centralnog spomen-obilježja borcima Vojske RS u Banjaluci, jedini veliki projekat koji se odlaže zbog pandemije, je neviđeno poniženje za sve one koji su stradali i borili se za Republiku Srpsku, poručili su iz Banjalučkog SDS.

Republika Srpska 31.10.2020 | 14:39
Prva štednja vlasti na spomeniku borcima Vojske RS

Navode da se čekanje od dvije i po decenije od završetka rata za izgradnju spomenika ljudima koji su za Srpsku položili živote ničim ne može opravdati, pogotovo kada se zna da novca ne manjka za druge manje bitne projekte.

„Očigledno je da je izgradnja spomenika, kao i svih prethodnih godina, poslednja na listi prioriteta vlasti“, rekao je Saša Lovrić, član Izvršnog odbora SDS.

Lovrić keže da se iz  najnovije izjave ministara rada i boračko-invalidske zaštite Duška Milunović jasno vidi da ne postoji iskrena volja vlasti da Banjaluka konačno dobije ovaj spomenik..

„NJegova izjava da se ni pet mjeseci nakon obećanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i gradonačelnika Igora Radojičića o  gradnji centralnog spomen-obilježja na najnovijoj lokaciji „Tim za pripremu idejnog rješenja“ nijednom nije sastao sve govori, “, navodi Lovrić.

Ozbiljnost sa kojom se krenulo u ovaj projkat, dodaje Lovrić, ilustruje i izjava predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića u kojoj je rekao da je „samo neformalno obaviješten da je član tog odbora i da ga nakon toga više niko nije kontaktirao“.

Daniel Jakovljević, član Izvršnog odbora GO SDS Banjaluka, kaže da je potpuno jasno da se SNSD- ova vlast, kao i pred svake prethodne izbore u Banjaluci,  još jednom grubo poigrale sa osjećanjima porodica stradalih i vojnika koji su se borili za staranje Republike Srpske.

 „Ako imaju para za podzemnu garažu koja košta 35 miliona KM i za predizborno asfaltiranje, onda je moralo biti sredstava i za izgradnju spomenika“, istakao je on.

Jakovljević kaže da on, kao borac prve katergorije, osjeća veliku bol što je najveći grad u RS ujedno i jedini koji nema spomen-obilježje poginulim borcima Vojske RS

Napominje da je SNSD u Banjaluci na vlasti u proteklih 20 godina i da je ovaj objekat mogao biti izgrađen za manje od godinu dana da je bilo dobre volje.

„Stiče se utisak da vlasti odabirom neadekvatnih, ili lokacija koja imaju nerješene imovinsko pravne odnose, unedogled odlaže početak gradnje“, poručio je Jaovljević.

Željko Raljić, član Izvršnog odbora GO SDS Banjaluka , je podsjetio da su u vrijeme kada su SNSD-ovi tajkuni bukvalno otimali gradsko zemljište u centru grada, vlasti predvođene ovom strankom godinama insistirale da se spomen obilježje za poginule borce Vojske RS pravi pored džamije Ferhadije.

„Kada su od toga odustali kao novu lokaciju su odredili zemljište koje je privatizovano“, naveo je Raljić.

On je upitao vlasti da  li će i najnovija lokacija kod Palate predsjednika, biti samo  privremena predizbora priča, kojih su se građani banjaluke naslušali u prethodnih 20 godina.

Raljić njapominje da su uporedo sa lažnim obećanjima trošena ogromna sredstava na papirologiju za izgradnju spomenika na lokacijama za koje se unaprijed znalo da nisu adekvatne.

„Papirologija za  izradu spomenika borcima Vojske RS na prvoj lokaciji, kod džamije Ferhadije od koje se odustalo, građane je koštala 384.460 KM“, istakao je Raljić.

On je poručio da je sve što se izdešavalo sa izgradnjom spomenik dokaz da SNSD na patriotizam gleda isključivo kao na sredstvo za ubiranje političkih poena i da Banjaluka ovaj spomenik neće dobiti sve dok je ova stranka na vlasti, saopšteno je iz SDS-a Banjaluka.

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

BL

31.10.2020 14:00

Zašto bi dezertera ,i slične oko njega okupljene, interesovao spomenik poginulih boraca R.Srpske?! Njih interesuje nezasita glad za novcem, novcem i samo novcem!

ODGOVORITE
Name

Bane

31.10.2020 14:10

Re BL, Tako je to se kosi sa njihovim sektaškim uverenjima, dezerterstvo, šverc i ratno profiterstvo...

Name

Burle burla burlu

31.10.2020 14:21

Samo pare,pare,pare,pare. I onda jopet pare,pare,pare. Spomenik ma dajte, more ali meni. Pare,pare,pare.

Name

Re

31.10.2020 15:16

Dezertere ne zanimaju poginuli borci niti boracke kategorije.To su pokazali kroz odnos prema djeci poginulih boraca koja ne mogu dobiti posao ako nemaju stranacku knjizicu. Eno u trebinju dijete poginulog borca sa dva drzavna fakulteta godinama nema posla.

Name

BL

31.10.2020 14:48

Volio bih samo znati cija je to bila ideja da de spomenik pravi pored ferhadije???? Pa ima li logike imalo..boze...

ODGOVORITE
Name

Modričanin

31.10.2020 15:54

Šta lupaš, kakva Ferhadija ? Vidiš da je na prostoru bivšeg Zenita a preko puta Palate predsjednika i ovih lopova iz poreske. Teško da si ti Bl

Name

Boris

31.10.2020 14:59

Otkrili ste Ameriku. Bravo. Žalosno je koliko je naš narod naivan, a idioti su na cijeni

ODGOVORITE
Name

Trifun

31.10.2020 15:05

Zasto borci dozvole da ih rasture u sve partije? Nastupite kao partija demobilisanih boraca. Bili bi najjaci. Ovako ste samo poltroni dezertera i ratnih profitera.

ODGOVORITE
Name

re trifun

31.10.2020 16:54

zalosno je jer pripadam toj kategoriji ali je cinjenica da je vecina boraca nepismena i potkupljiva bez imalo karaktera..zalosno ali se vidi iz prilozenog da je istinito..kad je kategorisanje boraca ko stoke dozvoljeno onda sve prolazi..nema nigdje u svijetu da su veterani podjeljeni po nekim kategorijama kao meso, nigdje sem kod nas

Name

Jing jang

31.10.2020 15:06

Ma da!!!To nije bitno,neka imamo na dve lokacije igraliste i praonicu za pse.Da polovna gospoda ima gdje da proseta sa svojim ljubimcima!

ODGOVORITE
Name

halo

31.10.2020 15:08

gdje je spomenik borcima u doboju bagro lopovska samo asvaltirate puteljke i kupujete. bijedu za paketic i 50km.bando svi cete na robiju kad tad

ODGOVORITE
Name

Slaven

31.10.2020 15:45

Koju god lokaciju zamisle vec je neko blizak vlasti na nju bacio oko tako da se ne mogu odluciti ko da se odrekne svoga zemljisnog plijena.

ODGOVORITE
Name

Petar

31.10.2020 16:07

Dezerteri i ratni profiteri da grade ili otkrivaju spomenike palim borcima, isto je kao kad bi kriminalci istraživali kriminal koji su sami napravili i procesuirali odgovorne

ODGOVORITE
Name

Лала

01.11.2020 07:31

Наравно Петре, браво, добро рече!

Name

Ilija

31.10.2020 16:43

Bruka i sramota, našli su na kome će da uštede.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

31.10.2020 18:29

Previše su to skupe lokacije da bi to oni koji su sve ovo stvorili dobili i to od onih koji su tada bili i na istoku(Srbija) i na zapadu na kojekakvim mastersima. Ništa od toga niti ima niti će biti,možda negdje na periferiji.? Posle septembra 93.na borce je ljuta svaka vlast u BL.

ODGOVORITE
Name

Odgovor

31.10.2020 18:30

Bitno je da ste napravili korito za pojenje konja, koje je koštalo 3 i po miliona KM, a što se tiče onih koji su stvarali ovu Republiku (što živih, što mrtvih), na njima se može i štedjeti!

ODGOVORITE
Name

Crkva Bosanska

31.10.2020 18:43

Taj spomenik nikome nije je važan jer ljudi su trenutno samo u mislima kako da prehrane porodicu. Bacanje para i naravno naduvavanje završnog računa da bi papci što više stavili sebi u džep.

ODGOVORITE
Name

Alo Crkva ...

01.11.2020 08:04

Ocito neki ne znaju sta znaci rec, spomenik i zasto se grade spomenici.

Name

Hm

01.11.2020 07:36

Citao sam tekst samo do: ..."pet meseci nakon obecanja"... i dalje nisam. Dalje po sablonu. Dalje idu zvececa imena, obecanja, lazi i ostalo na sta smo navikli. Jad i beda, nista drugo.Normalan covek danas moze da pise vesti, vezane za neke stranke i likove ( u bilo kom rodu) godinu dana unapred. Da ne pogresi.

ODGOVORITE
Name

Milan

01.11.2020 07:40

Jeste li i vi neki kandidati za izbore!? Ajte svojoj kući nema od toga ništa!

ODGOVORITE