"Сарајево је у озбиљној менталној тамници"

Хистеричне реакције из Сарајева у вези хапшења народног посланика и члана Предсједништва ПДП-а Драшка Станивуковића у Црној Гори, најбоље илуструју елементарно непознавање политичких прилика у Републици Српској, острашћеност и, ако хоћете, људску малициозност политичара, новинара и културних радника свих идеолошких профила из тог града.

Република Српска 30.08.2020 | 20:11
"Сарајево је у озбиљној менталној тамници"

Политичко Сарајево непрестано има потребу да политичаре из Републике Српске прави према својој мјери. Та мјера се, у основи, своди на то да Бошњаци траже Србина у Бањој Луци који би био пљунути Богић Богићевић. Дакле, српског лидера из Републике Српске који би се залагао за укидање ентитета, разарање етничког идентита ради прихватања вјештачке босанске нације и, не мање важно, пуну централизацију и унитаризацију БиХ. Потоње, на крају крајева, одбијају и Бошњаци из Цазина и Тузле.

Такве жеље и пројекције се потом, по устаљеној матрици, фокусирају на опозиционе политичаре. По завршетку рата, Сарајево је глорификовало Милорада Додика. Не зато што је знало богзнашта о Додику и не зато што га је слушало шта прича, него зато јер је овај био против Радована Караџића који је представљао Бошњацима ултимативно зло. Логика је била једноставна: чим је Додик контра злог Караџића, гарант је добар.

Кад је Додик дошао на власт, колико год се са њим слагали или не слагали у Републици Српској, он је наставио да се залаже за пуно поштовање дејтонског устава. И преко ноћи је у Сарајеву постао нови симбол зла.Кад су потом у Сарајеву закључили да је Додику политички антагонизиран Младен Иванић, помислили су да је потоњи тај дуго очекивани српски лидер који ће своје “европејство и демократичност” доказати тиме што ће престати бити Србином. Увидјевши да је он у многим политичким аспектима конзервативнији од Додика, није дуго требало да Иванићу у Сарајеву дају надимак “умивени четник”.

Након избора 2018. године бројни сарајевски медији, аналитичари, политичари и интелектуалци покушали су по истој матрици да направе ново мезимче од Драшка Станивуковића. Драшко је неспорно човјек отворена ума и срца, потпуно оперисан од сваке мржње и шовинизма, окренут будућности.

Но, ко год га познаје, савршено добро зна да је Драшко искрени патриота, да је Србин, да не мрзи друге, али да воли своје, да је у политику ушао да би сачувао идеале стрица који му је погинуо мученички као борац Војске Републике Српске. Кад су увидјели да је Драшко оно што јесте, а не оно што они желе да он буде, на њега су у Сарајеву бацили најприземније и највулгарније клетве и увреде.

Кад је ријеч о политици ПДП-а, ништа није скривено. У нашем Програму обнове из 2017. године, као и у нашој Декларацији о стратешким опредјељењима Републике Српске у периоду 2019–2039 из прошле године, јасно смо навели кључне тачке нашег политичког програма: политичка, национална и економска еманципација Републике Српске;

Босна и Херцеговина, са свега неколико надлежности, као конфедерална државна заједница коју чине два државотворна ентитета Република Српска и ФБиХ; суверенитет у конфедералној БиХ проистиче од грађана Републике Српске и ФБиХ.

БиХ нема свој државни, културни и национални идентитет, већ је само оквир у којем ентитети на рационалан начин, без било каквих емоција остварују своје прагматичне економске интересе; пуна владавина права и независност институција од свих могућих политичких и финансијских интереса; слободна тржишна економија, здрава привредна конкуренција, најнижи могући порези и таксе у регији; повезивање земаља регије у економску заједницу налик ЕУ.

Горе наведени принципи темељ су политике и идеологије ПДП-а и ми их посматрамо као најбољи могући оквир за Републику Српску и БиХ. Ови принципи окупљају све наше људе и функционере, колико год они били различити у својим политичким, карактерним, темпераментним и тактичким профилима. Ово су принципи и самог Драшка Станивуковића и ту заиста нема било каквих новина, нити политичких промјена.

Уколико Бошњаци и Сарајево заиста желе добро Босни и Херцеговини, било би им мудро да коначно прихвате реалности, као и да престану да свијет посматрају искључиво кроз призму онога што они желе да виде. Што више прихвате различитости унутар БиХ, што више покажу ширине, толерантности и отворености према Другом и Другачијем, то ће више бити саме БиХ.

И обрнуто. У сваком случају, ми пут свој знамо.

Аутор: Милко Грмуша

 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Зељко

30.08.2020 18:25

Дубоки наклон! Јако једноставно и потпуно тачно. Слика послијератне БиХ у малом тексту! Све на мјесту, браво царе! Нико то није овако лијепо рекао и све обухватио и ту нема ста да се дода ни одузме. Јос једном... браво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

30.08.2020 18:36

Слазем се у потпуности.Одлицан цланак,све тацно у центар,браво...

Name

Браво:

30.08.2020 18:28

Тацно у центар. Нити ста додати, нити одузети. Јасније се не мозе реци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мире

30.08.2020 18:30

Можда? Ако је тако, онда је Ентитет РС у менталној Црној рупи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.08.2020 18:35

Тако је Грмуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а ти си....никад цуо

30.08.2020 18:38

како је то смијесно како срби потезу дрзаву БиХ кад им треба а инаце је то немогуца дрзава и пред распадом...уосталом ста станивуковиц има да трази на територији друге дрзаве,,,,то је као кад би неко из федерације несто слицно урадио у сандзаку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2020 18:55

А ста је данас аутобус пун Сарајлија тразио у Пљевљима на бирацком мјесту? Да нису туристицки били ?

Name

Ре ре

30.08.2020 19:06

А што долазе из Србије да гласају у Бања Луци ,Требињу и итд? Што иде Додик у Београду да гласа?

Name

ре ре

30.08.2020 19:14

То су гласаци који имају и црногорско дрзављанство,као нпр сто и Хрвати из БиХ имају право гласа у ХР,,информиси се

Name

Милидраг

30.08.2020 21:05

А шта је то Драшко урадио..... пружио подршку, није напао зграду владе ЦГ

Name

Чуј

30.08.2020 18:51

"Политичко Сарајево"јели то назив за групацију која се ОДУПРЛА И ПОБЕДИЛА,оне који су иза себе имали "политички,београд, четнички" и ЈНА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.08.2020 19:18

То је назив којим се зеле ознацити сарајевски политицари и сарајевска полутицка елита, а ако би се рекло само сарајево испало би да се мисли на градјане сарајева.

Name

БиХ

30.08.2020 19:00

Знамо ми ста то знаци да ви знате свој пут.Знамо и то да га никад нецете остварити а и ми знамо свој пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски геј

30.08.2020 19:20

Знамо и ми за вас пут.Вас пут је агресија на српски народ и српска села и градове у БиХ.То се неце десити, РС це се одвојити, па слободно са васим територијама радите ста хоцете.

Name

Браво

30.08.2020 19:26

Браво за коментар, наши "путеви" ће се укрстити кад тад, јер није природно да остане неријешено...

Name

Боки

30.08.2020 19:17

Само у БИХ је позив на постовање устава-напад на суверенитет те исте земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енес

30.08.2020 19:42

Господине Грмуса,својим обрацањем отворили сте доста спорних питања.За поцетак будимо искрени,као сто Сарајево зели унитарну БиХ тако и Бања Лука зели самосталну РС која би се припојила Србији.И сви мисле да по принципу сведског стола узму оно сто им се допада.Па једно конкретно питање за вас и људе из васе странке: да ли це те се и Ви (ако додјете на власт) понасат као и посланици из реда српског народа који тренутно раде у институцијама од дрзавног знацаја(дом народа и представницки дом)Кад су тамо устају на химну БиХ,јер ипак је плата позамасна, а у својим срединама им тако несто не би пало на памет.То би био преседан и издаја српског народа,зар не??Па у једном слуцају гледас како стоје 2мин,а у другом како сједе и грицкају коспице као кад су нпр.Сироки и Игокеа играли финале купа у косарци.Ја унапријед знам одговор,али да видимо како се и на који нацин Ви,господин Станивуковиц и остали из странке разликујете од Сарајева које је у мраку??!Ста то ви постујете,а ста не?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напомена за аутора теxта

30.08.2020 20:06

БИХ и те како има свој идентитет олицен у више од 2,5 милиона Босанаца и Херцеговаца који воле и поштују своју земљу и који би је и животима бранили као и до сада. Да не помињем милионе оних који би били спремни из далеког иностранства прискочили својој браћи и сестрама, Сарајлијама, Бањалучанима, Добојлијама, Бишћанима, Тузлацима, Бијељинцима и свим другим драгим и честитим људима широм БиХ. Варате се господо, ваша злочиначка пропаганда није уродила плодом, него је многе од Ваших хероја послала на дугогодишње или доживотне робије. Босне је било и биће са или без вас и то од Саве до Дрине, од Уне до Јадрана. Зато памет у главу, рука помирења и опроштаја је свима испрузена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

31.08.2020 06:42

Он није аутор. Увијек надје неки текст на интернету и објави га под својим именом. Није ни српски националист. Само је болесно амбициозан. седам партија у 35 година зивота.

Name

Нострадамус

31.08.2020 07:53

Само питање ста це мо са оних милион градјана који ни по цијену зивота неби бранили ту БиХ.

Name

Неле

01.09.2020 02:02

Нострадамусе, немамо ми проблем са онима за које кажеш да не би бранили БиХ, нама они не сметају. Не морате је бранити, ми смо зато ту, али је зато немојте ни нападати и униставати, и сви цемо лијепо зивјети у миру и љепоти ове насе БиХ.

Name

Ооо земљо Индијо

31.08.2020 22:15

Ја кога ви све нећете пустит да анализира и млати празну сламу . Неке особе немају ста да раде него измишљају Бабине глатке .само незнам Дзе си био до сад. Конобару на батерије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све исти калуп

01.09.2020 07:09

А шта ће му есенесдеов и додикмилорадов вокабулар о Сарајеву, о Политичком сарајеву..??!! Не мисли ваљда ићи њихових трагом, у њихове стопе газити се и нечему другачијем се надати. То не бива. Сарадњи треба тежити.

ОДГОВОРИТЕ