"Sarajevo je u ozbiljnoj mentalnoj tamnici"

Histerične reakcije iz Sarajeva u vezi hapšenja narodnog poslanika i člana Predsjedništva PDP-a Draška Stanivukovića u Crnoj Gori, najbolje ilustruju elementarno nepoznavanje političkih prilika u Republici Srpskoj, ostrašćenost i, ako hoćete, ljudsku malicioznost političara, novinara i kulturnih radnika svih ideoloških profila iz tog grada.

Republika Srpska 30.08.2020 | 20:11
"Sarajevo je u ozbiljnoj mentalnoj tamnici"

Političko Sarajevo neprestano ima potrebu da političare iz Republike Srpske pravi prema svojoj mjeri. Ta mjera se, u osnovi, svodi na to da Bošnjaci traže Srbina u Banjoj Luci koji bi bio pljunuti Bogić Bogićević. Dakle, srpskog lidera iz Republike Srpske koji bi se zalagao za ukidanje entiteta, razaranje etničkog identita radi prihvatanja vještačke bosanske nacije i, ne manje važno, punu centralizaciju i unitarizaciju BiH. Potonje, na kraju krajeva, odbijaju i Bošnjaci iz Cazina i Tuzle.

Takve želje i projekcije se potom, po ustaljenoj matrici, fokusiraju na opozicione političare. Po završetku rata, Sarajevo je glorifikovalo Milorada Dodika. Ne zato što je znalo bogznašta o Dodiku i ne zato što ga je slušalo šta priča, nego zato jer je ovaj bio protiv Radovana Кaradžića koji je predstavljao Bošnjacima ultimativno zlo. Logika je bila jednostavna: čim je Dodik kontra zlog Кaradžića, garant je dobar.

Кad je Dodik došao na vlast, koliko god se sa njim slagali ili ne slagali u Republici Srpskoj, on je nastavio da se zalaže za puno poštovanje dejtonskog ustava. I preko noći je u Sarajevu postao novi simbol zla.Кad su potom u Sarajevu zaključili da je Dodiku politički antagoniziran Mladen Ivanić, pomislili su da je potonji taj dugo očekivani srpski lider koji će svoje “evropejstvo i demokratičnost” dokazati time što će prestati biti Srbinom. Uvidjevši da je on u mnogim političkim aspektima konzervativniji od Dodika, nije dugo trebalo da Ivaniću u Sarajevu daju nadimak “umiveni četnik”.

Nakon izbora 2018. godine brojni sarajevski mediji, analitičari, političari i intelektualci pokušali su po istoj matrici da naprave novo mezimče od Draška Stanivukovića. Draško je nesporno čovjek otvorena uma i srca, potpuno operisan od svake mržnje i šovinizma, okrenut budućnosti.

No, ko god ga poznaje, savršeno dobro zna da je Draško iskreni patriota, da je Srbin, da ne mrzi druge, ali da voli svoje, da je u politiku ušao da bi sačuvao ideale strica koji mu je poginuo mučenički kao borac Vojske Republike Srpske. Кad su uvidjeli da je Draško ono što jeste, a ne ono što oni žele da on bude, na njega su u Sarajevu bacili najprizemnije i najvulgarnije kletve i uvrede.

Кad je riječ o politici PDP-a, ništa nije skriveno. U našem Programu obnove iz 2017. godine, kao i u našoj Deklaraciji o strateškim opredjeljenjima Republike Srpske u periodu 2019–2039 iz prošle godine, jasno smo naveli ključne tačke našeg političkog programa: politička, nacionalna i ekonomska emancipacija Republike Srpske;

Bosna i Hercegovina, sa svega nekoliko nadležnosti, kao konfederalna državna zajednica koju čine dva državotvorna entiteta Republika Srpska i FBiH; suverenitet u konfederalnoj BiH proističe od građana Republike Srpske i FBiH.

BiH nema svoj državni, kulturni i nacionalni identitet, već je samo okvir u kojem entiteti na racionalan način, bez bilo kakvih emocija ostvaruju svoje pragmatične ekonomske interese; puna vladavina prava i nezavisnost institucija od svih mogućih političkih i finansijskih interesa; slobodna tržišna ekonomija, zdrava privredna konkurencija, najniži mogući porezi i takse u regiji; povezivanje zemalja regije u ekonomsku zajednicu nalik EU.

Gore navedeni principi temelj su politike i ideologije PDP-a i mi ih posmatramo kao najbolji mogući okvir za Republiku Srpsku i BiH. Ovi principi okupljaju sve naše ljude i funkcionere, koliko god oni bili različiti u svojim političkim, karakternim, temperamentnim i taktičkim profilima. Ovo su principi i samog Draška Stanivukovića i tu zaista nema bilo kakvih novina, niti političkih promjena.

Ukoliko Bošnjaci i Sarajevo zaista žele dobro Bosni i Hercegovini, bilo bi im mudro da konačno prihvate realnosti, kao i da prestanu da svijet posmatraju isključivo kroz prizmu onoga što oni žele da vide. Što više prihvate različitosti unutar BiH, što više pokažu širine, tolerantnosti i otvorenosti prema Drugom i Drugačijem, to će više biti same BiH.

I obrnuto. U svakom slučaju, mi put svoj znamo.

Autor: Milko Grmuša

 

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Zeljko

30.08.2020 18:25

Duboki naklon! Jako jednostavno i potpuno tačno. Slika poslijeratne BiH u malom tekstu! Sve na mjestu, bravo care! Niko to nije ovako lijepo rekao i sve obuhvatio i tu nema sta da se doda ni oduzme. Jos jednom... bravo!!!

ODGOVORITE
Name

Andric

30.08.2020 18:36

Slazem se u potpunosti.Odlican clanak,sve tacno u centar,bravo...

Name

Bravo:

30.08.2020 18:28

Tacno u centar. Niti sta dodati, niti oduzeti. Jasnije se ne moze reci!

ODGOVORITE
Name

Mire

30.08.2020 18:30

Možda? Ako je tako, onda je Entitet RS u mentalnoj Crnoj rupi..

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

30.08.2020 18:35

Tako je Grmusa.

ODGOVORITE
Name

a ti si....nikad cuo

30.08.2020 18:38

kako je to smijesno kako srbi potezu drzavu BiH kad im treba a inace je to nemoguca drzava i pred raspadom...uostalom sta stanivukovic ima da trazi na teritoriji druge drzave,,,,to je kao kad bi neko iz federacije nesto slicno uradio u sandzaku..

ODGOVORITE
Name

Re

30.08.2020 18:55

A sta je danas autobus pun Sarajlija trazio u Pljevljima na birackom mjestu? Da nisu turisticki bili ?

Name

Re re

30.08.2020 19:06

A što dolaze iz Srbije da glasaju u Banja Luci ,Trebinju i itd? Što ide Dodik u Beogradu da glasa?

Name

re re

30.08.2020 19:14

To su glasaci koji imaju i crnogorsko drzavljanstvo,kao npr sto i Hrvati iz BiH imaju pravo glasa u HR,,informisi se

Name

Milidrag

30.08.2020 21:05

A šta je to Draško uradio..... pružio podršku, nije napao zgradu vlade CG

Name

Čuj

30.08.2020 18:51

"Političko Sarajevo"jeli to naziv za grupaciju koja se ODUPRLA I POBEDILA,one koji su iza sebe imali "politički,beograd, četnički" i JNA?

ODGOVORITE
Name

re

30.08.2020 19:18

To je naziv kojim se zele oznaciti sarajevski politicari i sarajevska poluticka elita, a ako bi se reklo samo sarajevo ispalo bi da se misli na gradjane sarajeva.

Name

BiH

30.08.2020 19:00

Znamo mi sta to znaci da vi znate svoj put.Znamo i to da ga nikad necete ostvariti a i mi znamo svoj put.

ODGOVORITE
Name

Srpski gej

30.08.2020 19:20

Znamo i mi za vas put.Vas put je agresija na srpski narod i srpska sela i gradove u BiH.To se nece desiti, RS ce se odvojiti, pa slobodno sa vasim teritorijama radite sta hocete.

Name

Bravo

30.08.2020 19:26

Bravo za komentar, naši "putevi" će se ukrstiti kad tad, jer nije prirodno da ostane neriješeno...

Name

Boki

30.08.2020 19:17

Samo u BIH je poziv na postovanje ustava-napad na suverenitet te iste zemlje.

ODGOVORITE
Name

Enes

30.08.2020 19:42

Gospodine Grmusa,svojim obracanjem otvorili ste dosta spornih pitanja.Za pocetak budimo iskreni,kao sto Sarajevo zeli unitarnu BiH tako i Banja Luka zeli samostalnu RS koja bi se pripojila Srbiji.I svi misle da po principu svedskog stola uzmu ono sto im se dopada.Pa jedno konkretno pitanje za vas i ljude iz vase stranke: da li ce te se i Vi (ako dodjete na vlast) ponasat kao i poslanici iz reda srpskog naroda koji trenutno rade u institucijama od drzavnog znacaja(dom naroda i predstavnicki dom)Kad su tamo ustaju na himnu BiH,jer ipak je plata pozamasna, a u svojim sredinama im tako nesto ne bi palo na pamet.To bi bio presedan i izdaja srpskog naroda,zar ne??Pa u jednom slucaju gledas kako stoje 2min,a u drugom kako sjede i grickaju kospice kao kad su npr.Siroki i Igokea igrali finale kupa u kosarci.Ja unaprijed znam odgovor,ali da vidimo kako se i na koji nacin Vi,gospodin Stanivukovic i ostali iz stranke razlikujete od Sarajeva koje je u mraku??!Sta to vi postujete,a sta ne?!

ODGOVORITE
Name

Napomena za autora texta

30.08.2020 20:06

BIH i te kako ima svoj identitet olicen u više od 2,5 miliona Bosanaca i Hercegovaca koji vole i poštuju svoju zemlju i koji bi je i životima branili kao i do sada. Da ne pominjem milione onih koji bi bili spremni iz dalekog inostranstva priskočili svojoj braći i sestrama, Sarajlijama, Banjalučanima, Dobojlijama, Bišćanima, Tuzlacima, Bijeljincima i svim drugim dragim i čestitim ljudima širom BiH. Varate se gospodo, vaša zločinačka propaganda nije urodila plodom, nego je mnoge od Vaših heroja poslala na dugogodišnje ili doživotne robije. Bosne je bilo i biće sa ili bez vas i to od Save do Drine, od Une do Jadrana. Zato pamet u glavu, ruka pomirenja i oproštaja je svima ispruzena.

ODGOVORITE
Name

miloao

31.08.2020 06:42

On nije autor. Uvijek nadje neki tekst na internetu i objavi ga pod svojim imenom. Nije ni srpski nacionalist. Samo je bolesno ambiciozan. sedam partija u 35 godina zivota.

Name

Nostradamus

31.08.2020 07:53

Samo pitanje sta ce mo sa onih milion gradjana koji ni po cijenu zivota nebi branili tu BiH.

Name

Nele

01.09.2020 02:02

Nostradamuse, nemamo mi problem sa onima za koje kažeš da ne bi branili BiH, nama oni ne smetaju. Ne morate je braniti, mi smo zato tu, ali je zato nemojte ni napadati i unistavati, i svi cemo lijepo zivjeti u miru i ljepoti ove nase BiH.

Name

Ooo zemljo Indijo

31.08.2020 22:15

Ja koga vi sve nećete pustit da analizira i mlati praznu slamu . Neke osobe nemaju sta da rade nego izmišljaju Babine glatke .samo neznam Dze si bio do sad. Konobaru na baterije

ODGOVORITE
Name

Sve isti kalup

01.09.2020 07:09

A šta će mu esenesdeov i dodikmiloradov vokabular o Sarajevu, o Političkom sarajevu..??!! Ne misli valjda ići njihovih tragom, u njihove stope gaziti se i nečemu drugačijem se nadati. To ne biva. Saradnji treba težiti.

ODGOVORITE