Корона потопила фотографе, цвјећаре, печењаре, дисконте..

Откако су, због пандемије вируса корона, забрањена масовна окупљања, комплетан ланац снабдјевача повезан са организовањем свадби, рођендана, пословних прослава и конференција је пред колапсом. Највише су угрожени добављачи који због обуставе рада свадбених салона и ограниченог рада угоститељских објекта, нижу драматичне губит

Република Српска 16.07.2020 | 22:01
Корона потопила фотографе, цвјећаре, печењаре, дисконте..

Новинари портала МојаБањалука.инфо обишли су фотографске студије, цвјећаре, салоне вјенчаница, дисконте пића, печењаре. Све те услужне дјелатности “крпе крај с крајем”.

“Наш промет је сада у поређењу са истим периодом у прошлој години мањи за 30 одсто. Молимо Бога само да се не смањи радно вријеме угоститељских објеката, јер су нам они тренутно једино тржиште. Имамо велике количине бројних врста пића које стоје у магацину, јер ноћни клубови и свадбени салони не раде. Ми имамо 20 радника у два објекта и приоритет нам је само да редовно измирујемо обавезе према њима”, каже Немања Јелисавац из дисконта пића „Нецо Траде“.

 

Ситуација није ништа боља ни код добављача хране. Продавачи меса, неизоставне свињетине и јањетине на сваком већем слављу, сада немају коме да пласирају робу. Преживљавају од појединачних малих наруџби, прича нам власник једне бањалучке печењаре.

“Тренутно радим са 40 одсто капацитета. Промет је катастрофалан, губици у поређењу са прошлом годином су 95 одсто. Ово промета што сада имамо је недовољно, ја 30 одсто обавеза радницима плаћам из свог џепа. Нема свадби, нема великих славља и окупљања и ја не знам до кад ћу моћи овако да радим. Бојим се да ћу бити принуђен да затворим. Конкурисао сам за помоћ државе, али моја дјелатност је таква да баш и не испуњавам услове за тако нешто”, жали се власник печењаре Никола Митровић.

Вјенчанице и свечане хаљине чекају нека љепша времена 

“Студију Хера“ из Бањалуке је главна дјелатност изнајмљивање и продаја вјенчаница, као и продаја свечаних хаљина. Кажу да је ово веома тешка година за њих.

„Нажалост, нисмо оптимистични. Боримо се само да прегурамо најтежу годину откад радимо. Промет је снижен и покушавамо да резањем трошкова спасимо фирму. Спојили смо радњу да бисмо смањили трошкове. Надали смо се да ћемо у јулу и августу надокнадити губитке из марта и априла, али тренд отказивања се наставио” , рекла је власница студија „Хера“ Огњена Шурлан.

“Студио Хера“ је запошљавао 20-ак радника, а сад су морали неке да отпусте. Радницима су мање плате, број радњи је смањен, а фирма је сведена на минимум функционисања.

“Немамо никакве планове, јер је ситуација таква да ништа не зависи од нас. Најтеже је што не знамо до кад ће ова ситуација да потраје”, прича Шурлан.

Додаје да њихово предузеће обухвата комплетну припрему вјенчања, рођендана, крштења и свих других прослава. Осим вјенчаница и свечаних хаљина продају и позивнице, цвјетиће, као и осталу пратећу опрему за вјенчање и рођендане.

Фотографи и цвјећари “на издисају” 

Фотограф Д.П из Бањалуке рекао је за мојабањалука.инфо да је ово дефинитивно најгора година за њих те да су морали да нађу неки додатни посао како би остварили неке приходе, јер зараде од фотографских услуга нема.

“Већина аранжмана нам је пролонгирана за сљедећу годину, те сад немамо неке зараде. Због ове ситуације морао сам да нађем још један посао, јер тренутно само од фотографије се не може живјети. Немамо чиме да обновимо опрему, немамо капацитете да будемо бољи“, рекао је овај фотограф.

Новонастала ситуација погодила је и фотографа Драгану Душанић из Теслића, која такође потврђује да су јој отказани или пролонгирани бројни аранжмани.

„Само у априлу и мају је отказано око 20 вјенчања и крштења. Дио губитака се односи и на неодржавање матура у мају. Сви аранжмани, а који су обухватали више од 50 људи, те су били заказани за мјесец септембар су отказани. Ово је велики губитак у односу на прошлу годину“, рекла је Душанић.

Она истиче да се фотографима главна зарада заснивала на свадбама, те да је њихов приход у априлу и мају био раван нули.

Зарадом не могу да се похвале ни цвјећарске радње. Мјере због пандемије вируса корона тјерају и оно мало муштерија што су имали.

“У односу на прошлу годину наш посао који у великој мјери зависи од славља и сахрана, сада је практично стао. Наш приход је пао за чак 75 одсто што је за нас, мале предузетнике огроман губитак. Отказивањем матура, рођендана, свадби све је кренуло силазном путањом”, рекла је Зорана Марианац, власница бањалучке цвјећаре “Зорана”.

Марианац дијели судбину свих малих предузетника чији посао доста зависи од мјера Републичког штаба за ванредне ситуације. Како број обољелих свакодневно расте тако се топе њихове наде да ће се ситуација барем у другом дијелу године нормализовати и породични бизниси преживјети.

(мојабањалука.инфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милос

16.07.2020 20:27

Тацно цемо молити да нас вакцинису само да нас пусте да радимо и зивимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2020 21:29

Наравно. Све је добро. Они чекају да будемо гладни и молимо вакцину.

Name

ре

16.07.2020 21:31

Али вакцина це бити дјелотворна само на 6 мјесеци, но ево у Бразилу су кренули да вакцинису.

Name

Мичко

16.07.2020 21:16

Остаце нам мало мозданих целија висе због недостатка алкохола хахаха ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

16.07.2020 21:41

па није ни цудо сваки 100 метара цвјецара дисконт итд то нема нигде на свету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цане

17.07.2020 05:28

У праву си.

Name

цино

17.07.2020 06:07

Је ли боље бити здрав и жив или отићи на свадбу па се заразити, па и на тај начин би имали мање муштерија јер зараза и умирање од короне смањује муштерије. Ове мјере треба пооштрити јер се видјело да се све више младих заразује вирусом корона због боравка у кафићима који су пребукирани и раде до у касне сате.

Name

КИКИ

17.07.2020 01:09

НЕКА КОРОНЕ , КОНАЧНО ЋЕ ОВЕ ПЕЧЕЊАРЕ ШИПТАРЕ ШПИЦАРЕ УНИШТИТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

17.07.2020 17:13

Агапе,ФруитЕцо,Проинтер немају проблема са Короном....

ОДГОВОРИТЕ