Приходи у привреди Српске биће мањи и за 40 одсто

Цијелу привреду Републике Српске треба што прије пустити да ради уз максимално поштивање заштитних мјера како бисмо имали што мање пословне, али и буџетске губитке, поручују из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Република Српска 28.04.2020 | 17:14
Приходи у привреди Српске биће мањи и за 40 одсто

Званично, у другој половини марта, од када су на снази епидемиолошке мјере усљед вируса корона, а које подразмијевају забрањен рад појединих дјелатности, јавни приходи Републике Српске пали су за чак 34  одсто. Дакле, ријеч је о приходима које прикупља Пореска управа РС, односно о приходима од директних пореза које плаћају предузећа, предузетници и грађани.

– Наше процјене су да ће у априлу промет привреде Српске бити мањи за око 40 одсто. За мај још тачно не знамо; све зависи од мјера које ће бити на снази у Српској, али више тога зависи од наруџби из иностранства – каже за Српскаинфо Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Послодавци очекују и пад прихода од индиректнх пореза у овом мјесецу.

– Све то ће се одразити и на буџет РС и буџете општина и градова. Међутим, буџет РС за сада неће осјетити мањак новца због посљедњх задуживања, али хоће локалне заједнице, које се углавном финансирају од потрошње, односно од ПДВ – каже Тривић. 

Зато је, како каже, што прије битно да привреда почне да ради.

– Подаци о наплати јавних прихода у марту показују да смо, након неколико година константног раста наплате јавних прихода у РС, дошли у ситуацију да биљежимо смањење прихода искључиво усљед свеопште ситуације у вези с корона вирусом, мјера Републичког кризног штаба, који је забранио и ограничио рад одређених дјелатности, али и одгађања плаћања пореских обавеза пореза на добит и пореза на доходак – наводе за Српскаинфо у Пореској управи РС. 

Тако је наплата јавних прихода у првој половини марта износила 122,8 милиона марака, што је представљало раст прихода од 10,6 милиона КМ у односу на исти период прошле године. Међутим, након доношења мјера, ограничења и забрана рада, одлагања плаћања пореских обавеза, дошло је до пада наплате јавних прихода, па је у другој половини марта наплаћено тек 86,7 милиона КМ, што је за 44,7 милиона марака, или 34 одсто, мање него у истом периоду прошле године.

Како се вирус корона одразио на привреду и грађане на самом почетку пандемије показује и то да је само у првих десет дана априла чак 3.172 корисника кредита поднијело захтјев некој од банака у РС за “привремени” мораторијум на отплату укупно 617 милиона КМ кредита.

Одгоду плаћања кредита због отежаног пословања тражили су углавном привредници из сектора трговине, прерађивачке индустрије и саобраћаја.

Добре вијести не долазе ни из Привредне коморе Републике Српске. У Српској има доста предузећа којима рад није забрањен због мјера против ширења вируса корона, те која и даље раде, али и њихове снаге су на измаку.

– Многи од њих ће у мају морати да обуставе пословање. Они који су радили са иностранством већ знају да прије јуна не могу очекивати наставак сарадње с ино партнерима – кажу у Привредној комори РС.

Неопходан ребаланс буџета 

Предсједник Фискалног савјета РС Миленко Крајишник тврди да је Српска фискално стабилна, али да је неопходно што прије урадити ребаланс буџета како би била дата његова нова структура, оквир и приоритети. Он је истакао да фискална стабилност зависи од ребаланса буџета.

– Ребалансом буџета би био приказан очекивани пад прихода. Након ребаланса би се могло говорити о даљој стабилности буџета, а пожељено би било да буде урађен у мају – нагласио је Крајишник.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Кратко и јасно

28.04.2020 15:49

Од Кладионица то је основна грана привреде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2020 16:04

Ста је са главе код тебе

Name

30 дана кризе

28.04.2020 16:54

Баја, кад ће референдум о самоуништењу

Name

Баја

29.04.2020 05:00

Прво морамо да пелцујемо паприке.. Онда привреда и остало!

Name

Никола

28.04.2020 15:54

Замислите ово зло: Радници чекају кредит да добију 1000 КМ и да кажу Додик нам дао,а онда тај исти кредит кроз порезе ми враћамо!? Да ли ико памет размишља колико је ова лоповска власт зло за овај народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.04.2020 16:23

Баја крчми паре из буџета-кредита како му се прохтије а народ му аплаудира, исти онај народ који ће кроз разне намете враћати те исте паре, ово је жива истина ??

Name

Еј мој глупи народе!

28.04.2020 16:03

Биће и 50% и више а кад проћердају енормно задужење, а од 1. априла су се задужили за око 700 милиона марака и још су добили или добиће гтатис око 60, биће тотални слом, бар ће то бити крај багре на власти. Ове бројке показују како нас је банда уништила. Ово још све показује колико је наш народ необразован да баш ништа не схвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А криминалцима

28.04.2020 18:47

На власти добит 100%увецана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиц

28.04.2020 21:20

Од куд нам привреда

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

29.04.2020 02:53

Прихода никад није ни било. Било је кредита и задуживања које ће враћати генерације.

ОДГОВОРИТЕ