Prihodi u privredi Srpske biće manji i za 40 odsto

Cijelu privredu Republike Srpske treba što prije pustiti da radi uz maksimalno poštivanje zaštitnih mjera kako bismo imali što manje poslovne, ali i budžetske gubitke, poručuju iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Republika Srpska 28.04.2020 | 17:14
Prihodi u privredi Srpske biće manji i za 40 odsto

Zvanično, u drugoj polovini marta, od kada su na snazi epidemiološke mjere usljed virusa korona, a koje podrazmijevaju zabranjen rad pojedinih djelatnosti, javni prihodi Republike Srpske pali su za čak 34  odsto. Dakle, riječ je o prihodima koje prikuplja Poreska uprava RS, odnosno o prihodima od direktnih poreza koje plaćaju preduzeća, preduzetnici i građani.

– Naše procjene su da će u aprilu promet privrede Srpske biti manji za oko 40 odsto. Za maj još tačno ne znamo; sve zavisi od mjera koje će biti na snazi u Srpskoj, ali više toga zavisi od narudžbi iz inostranstva – kaže za Srpskainfo Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Poslodavci očekuju i pad prihoda od indirektnh poreza u ovom mjesecu.

– Sve to će se odraziti i na budžet RS i budžete opština i gradova. Međutim, budžet RS za sada neće osjetiti manjak novca zbog posljednjh zaduživanja, ali hoće lokalne zajednice, koje se uglavnom finansiraju od potrošnje, odnosno od PDV – kaže Trivić. 

Zato je, kako kaže, što prije bitno da privreda počne da radi.

– Podaci o naplati javnih prihoda u martu pokazuju da smo, nakon nekoliko godina konstantnog rasta naplate javnih prihoda u RS, došli u situaciju da bilježimo smanjenje prihoda isključivo usljed sveopšte situacije u vezi s korona virusom, mjera Republičkog kriznog štaba, koji je zabranio i ograničio rad određenih djelatnosti, ali i odgađanja plaćanja poreskih obaveza poreza na dobit i poreza na dohodak – navode za Srpskainfo u Poreskoj upravi RS. 

Tako je naplata javnih prihoda u prvoj polovini marta iznosila 122,8 miliona maraka, što je predstavljalo rast prihoda od 10,6 miliona КM u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, nakon donošenja mjera, ograničenja i zabrana rada, odlaganja plaćanja poreskih obaveza, došlo je do pada naplate javnih prihoda, pa je u drugoj polovini marta naplaćeno tek 86,7 miliona КM, što je za 44,7 miliona maraka, ili 34 odsto, manje nego u istom periodu prošle godine.

Kako se virus korona odrazio na privredu i građane na samom početku pandemije pokazuje i to da je samo u prvih deset dana aprila čak 3.172 korisnika kredita podnijelo zahtjev nekoj od banaka u RS za “privremeni” moratorijum na otplatu ukupno 617 miliona KM kredita.

Odgodu plaćanja kredita zbog otežanog poslovanja tražili su uglavnom privrednici iz sektora trgovine, prerađivačke industrije i saobraćaja.

Dobre vijesti ne dolaze ni iz Privredne komore Republike Srpske. U Srpskoj ima dosta preduzeća kojima rad nije zabranjen zbog mjera protiv širenja virusa korona, te koja i dalje rade, ali i njihove snage su na izmaku.

– Mnogi od njih će u maju morati da obustave poslovanje. Oni koji su radili sa inostranstvom već znaju da prije juna ne mogu očekivati nastavak saradnje s ino partnerima – kažu u Privrednoj komori RS.

Neophodan rebalans budžeta 

Predsjednik Fiskalnog savjeta RS Milenko Krajišnik tvrdi da je Srpska fiskalno stabilna, ali da je neophodno što prije uraditi rebalans budžeta kako bi bila data njegova nova struktura, okvir i prioriteti. On je istakao da fiskalna stabilnost zavisi od rebalansa budžeta.

– Rebalansom budžeta bi bio prikazan očekivani pad prihoda. Nakon rebalansa bi se moglo govoriti o daljoj stabilnosti budžeta, a poželjeno bi bilo da bude urađen u maju – naglasio je Krajišnik.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kratko i jasno

28.04.2020 15:49

Od Kladionica to je osnovna grana privrede

ODGOVORITE
Name

Re

28.04.2020 16:04

Sta je sa glave kod tebe

Name

30 dana krize

28.04.2020 16:54

Baja, kad će referendum o samouništenju

Name

Baja

29.04.2020 05:00

Prvo moramo da pelcujemo paprike.. Onda privreda i ostalo!

Name

Nikola

28.04.2020 15:54

Zamislite ovo zlo: Radnici čekaju kredit da dobiju 1000 KM i da kažu Dodik nam dao,a onda taj isti kredit kroz poreze mi vraćamo!? Da li iko pamet razmišlja koliko je ova lopovska vlast zlo za ovaj narod!

ODGOVORITE
Name

re

28.04.2020 16:23

Baja krčmi pare iz budžeta-kredita kako mu se prohtije a narod mu aplaudira, isti onaj narod koji će kroz razne namete vraćati te iste pare, ovo je živa istina ??

Name

Ej moj glupi narode!

28.04.2020 16:03

Biće i 50% i više a kad proćerdaju enormno zaduženje, a od 1. aprila su se zadužili za oko 700 miliona maraka i još su dobili ili dobiće gtatis oko 60, biće totalni slom, bar će to biti kraj bagre na vlasti. Ove brojke pokazuju kako nas je banda uništila. Ovo još sve pokazuje koliko je naš narod neobrazovan da baš ništa ne shvata.

ODGOVORITE
Name

A kriminalcima

28.04.2020 18:47

Na vlasti dobit 100%uvecana.

ODGOVORITE
Name

Milic

28.04.2020 21:20

Od kud nam privreda

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

29.04.2020 02:53

Prihoda nikad nije ni bilo. Bilo je kredita i zaduživanja koje će vraćati generacije.

ODGOVORITE