Влада Српске прекршила Устав при запошљавању нотара

Влада РС прекршила је Устав и неколико закона, током именовања нотара 2018. године, у неколико градова и општина у Српској. Окружни суд је на жалбе кандидата који су конкурисали за посао, утврдио бројне неправилности у конкурсу, између осталог да су у поступку именовања, нотари бирани по подобности, а не по стручности. 

Република Српска 07.03.2020 | 20:25
Влада Српске прекршила Устав при запошљавању нотара

Закон о нотарима РС прописује да се приликом избора кандидата на мјесто нотара у обзир узимају њихов успјех на нотарском испиту, врста послова које су радили, као и резултати које су постигли.

Међутим, током самог конкурса 2018. године, петочлана комисија састављена од представника Владе РС, Министарства правде и Врховног суда РС, грубо је прекршила овај закон јер је у конкурс укључила усмени разговор са кандидатима, што је било незаконито.

Тај разговор вриједио је чак 80% укупног броја бодова на конкурсу. Да ствар буде још баналнија, на челу комисије била је особа која није имала положен правосудни испит.

Кандидати који су на конкурсу прошли лоше управо захваљујући интервјуу уложили су жалбе, које је потврдио Окружни суд у Бањалуци. У пресуди суда из децембра 2019. године, наведено је да је Конкурсна комисија дала приједлог министру Антону Касиповићу искључиво на основу усменог разговора са кандидатима.

„Комисија није дала образложење на основу којих критеријума су оцијенили одговоре на постављена питања, нити је наведено да је Комисија вршила оцјену радне биографије и резултата које су кандидати постигли у раду, што је један од три битна критеријума из Закона о нотарима.

Стога се основано може закључити да је у коначној оцјени кандидата, интервју имао првенствени утицај у односу на оцјену са нотарског испита, иако интервју Законом није нити прописан, већ су га као таквог, интерним актом креирали чланови Конкурсне комисије, прекорачивши тиме своја овлашћења дата Законом“ - стоји између осталог у пресуди Окружног суда.

Како сазнајемо, Министарство је првобитно наложило да се нотари избришу из именика Нотарске коморе РС, али су касније уписани у именик као вршиоци дужности. Из Нотарске коморе поручују да они не учествују у избору нити у именовању самих кандидата, и да је њихов једини посао уписати или исписати нотаре из именика, као и да је одлука министра за њих коначна и извршна. 

„Достављено је рјешење о престанку службе нотара, а онда су, ја сад тачно не могу да се сјетим, али редослијед је такав да захтјев за упис у именик вршилаца дужности доставља нотар који је постављен за вршиоца дужности нотара, уз достављане свог коначног рјешења и на основу тих аката поднесеног захтјева и рјешења врши се упис у именик вршилаца дужности нотара“, каже предсједница Нотарске коморе РС, Слада Ивелић.

Умјесто да пониште поступак и проведу нови, Влада РС и ресорно министарство експресно су реаговали на начин да су измијенили дотадашњи Закон о нотарима, који је недуго након тога изгласан у НСРС. Измјеном Закона сада се дефинише да се приликом сваког сљедећег конкурса, односно именовања нотара, са кандидатима мора обавити – разговор.

Из Министарства правде РС кажу да измјене Закона немају везе са наведеним конкурсом и да су рађене у складу са наредбама Уставног суда РС, који је 2018. године поједине одредбе Закона о нотарима прогласио неуставним.

„Крајем мјесеца септембра 2019. године, Окружни суд у Бањој Луци је поништио прву одлуку Министарства правде из 2018. године, о избору нотара, а то јасно говори да су измјене и допуне Закона о нотарима предложене независно од исхода појединих судских спорова. 

Напомињемо да нису поништене све одлуке о избору нотара из 2018. године, јер није поништен избор у Приједору, Модричи и Требињу“, наводи се у одговору Министарства правде.

У Министарству правде провјерили смо и у истинитост чињенице да један члан комисије за избор није имао положен правосудни испит, али по том питању нисмо добили одговор. Измјене Закона о нотарима, у опозицији виде као покушај Министарства да ублажи кршење закона.

„Сигурно да је то један од разлога зашто су то ставили, а други разлог је да се то опет може утицати на то ко ће заиста бити изабран за нотара, тако да ће тамо гдје буду одлучивале нијансе, одлучиваће у ствари сама комисија или неко ко има утицај на ту комисију, а то је најчешће политика и политички кругови“, каже посланик СДС-а у Народној скупштини РС, Давор Шешић.

Посланик Шешић подсјећа да су и раније по питању избора нотара рађене бројне нерегуларности, међу којима је било и нерасписивање конкурса дужи временски период иако није постојао довољан број нотара у РС, чиме се стварао монопол. 

 

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Вгд

07.03.2020 19:44

Има ли игдје и ишта да је та црна влада урадила по закону.А о изјавама последња два,три дана председника владе,не треба коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехех

08.03.2020 07:22

Јелена Вукадиновиц помоцник министра кад кроји законе тако инаце и буде. Ниста ни буде како треба а остали цуте и праве се луди. Поставите некад бар неког ваљаног а не спонзорусе и лујке као Јелену Вукадиновиц која је недорасла функцији коју обавља. Или онда трпите последице.

Name

Вито

07.03.2020 20:12

Дали се у РС-у ишта ради по закону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиго

08.03.2020 13:57

Па и онај Борислав Радиц је био помоцник министра а сад је нотар у Бања Луци, па тај је стела 100 %, а не вриједи 5 пара а камо ли мараку

Name

Вјецити опозиционар

07.03.2020 20:18

Додику је битно шта договори са цовицем, а за скупштину Републике Српске није важно, ко ш.ша скупштину Републике Српске, народ је њу бирао, а додо је пречи од народа, наравно заједно са Човићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канцелар

07.03.2020 20:39

У Бијељини се нотарска функција додјељује породицно. Не продје струцност него подобност. Медицинска сестра добије функцију нотара. Ни ти зна посао мед. Сестре а поред правног факултета није ни просла а камоли заврсила право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.03.2020 06:52

Баш тако. Међутим, посао је разрадио муж који је дебело шуровао са криминалцем Давидовићем у поступку пљачке некадашњег гиганта ГП "Рад".

Name

приједор

07.03.2020 20:52

Сутра сједница скупштине РС и укидање Суда који је донио овакву пресуду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николина

08.03.2020 10:00

Марјановицки муж био у комисији за полагање, па положила. ???

Name

Николина

08.03.2020 10:13

И треба да укину суд који је понистио одлуке о именовању 10 нотара. Какав је то суд који смије да утврди истину? Кад су на свим позицијама неписмени, зашто би у нотаријату било другачије?

Name

Синдром Селман

07.03.2020 21:30

Криминал и корупцију у Министарство НЕправде РС је увео Џери С. и од тада су видјели да могу радити шта и како хоће? За сада раде ста хоће а не раде шта треба - назалост већ годинама... Жалосно али истинито⁉️ До када???

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

07.03.2020 22:08

ово неког изненадјује?? колико постују законе и устав бих тако и устав и законе рс..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

08.03.2020 06:32

А када то влада РС није прекршила устав. Стално га крши и ником ништа. По томе се види да је ово прчија СНСДа И аутократе. Ово је постало болесно. Похлепа полтронства лицемјерство криминал уцјена итд итд и И опет ником ништа. РС је једна велика ЛУДНИЦА КОЈО ТРЕБА СИМПОЗИУМ ПОШТЕНО ПРАВНИ ПСИХИЈАТАРА ДА БИ ИЗЉЕЧИЛО ОВО ЛУДИЛО НАРОДА. Па самопрозвани највећи баја водач тог народа има психијатријску шифру. Шта рећи крај приче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

08.03.2020 08:48

Ма пустите се људи ових проблема, то нам је небитно. Нама српском народу је битно да имамо своју заставу. Зато смо спремни и рођену дјецу у свијет послат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пико

08.03.2020 09:40

Гуликозе,највеце зло су нотари. Па они зараде 20000-30000 км мјесецно!!!! Огулисе народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар БЛ

08.03.2020 10:03

Јелена Вукадиновиц спонзоруса коју сви у Бања Луци зову сефова мала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селведин

08.03.2020 14:26

Д. Марјановиц након сто је својој супрузи Јадранки купио све дипломе Укљуцујуци и нотарски испит и позицију нотара,отисао је у пензију и наставио да ради као нотар издавајуци невазеце исправе уз вазецу нотарску тарифу. Министарство није покренуло никакав кривицни постулак да застити градане вец му је помогло да реализује све своје криминалне планове. Толико о Министарству као стубу дрзаве. Какво Министарство таква и дрзава.

Name

нена

08.03.2020 10:53

За власт у РС Устав је одавно постао шведски сто.

ОДГОВОРИТЕ