Vlada Srpske prekršila Ustav pri zapošljavanju notara

Vlada RS prekršila je Ustav i nekoliko zakona, tokom imenovanja notara 2018. godine, u nekoliko gradova i opština u Srpskoj. Okružni sud je na žalbe kandidata koji su konkurisali za posao, utvrdio brojne nepravilnosti u konkursu, između ostalog da su u postupku imenovanja, notari birani po podobnosti, a ne po stručnosti. 

Republika Srpska 07.03.2020 | 20:25
Vlada Srpske prekršila Ustav pri zapošljavanju notara

Zakon o notarima RS propisuje da se prilikom izbora kandidata na mjesto notara u obzir uzimaju njihov uspjeh na notarskom ispitu, vrsta poslova koje su radili, kao i rezultati koje su postigli.

Međutim, tokom samog konkursa 2018. godine, petočlana komisija sastavljena od predstavnika Vlade RS, Ministarstva pravde i Vrhovnog suda RS, grubo je prekršila ovaj zakon jer je u konkurs uključila usmeni razgovor sa kandidatima, što je bilo nezakonito.

Taj razgovor vrijedio je čak 80% ukupnog broja bodova na konkursu. Da stvar bude još banalnija, na čelu komisije bila je osoba koja nije imala položen pravosudni ispit.

Kandidati koji su na konkursu prošli loše upravo zahvaljujući intervjuu uložili su žalbe, koje je potvrdio Okružni sud u Banjaluci. U presudi suda iz decembra 2019. godine, navedeno je da je Konkursna komisija dala prijedlog ministru Antonu Kasipoviću isključivo na osnovu usmenog razgovora sa kandidatima.

„Komisija nije dala obrazloženje na osnovu kojih kriterijuma su ocijenili odgovore na postavljena pitanja, niti je navedeno da je Komisija vršila ocjenu radne biografije i rezultata koje su kandidati postigli u radu, što je jedan od tri bitna kriterijuma iz Zakona o notarima.

Stoga se osnovano može zaključiti da je u konačnoj ocjeni kandidata, intervju imao prvenstveni uticaj u odnosu na ocjenu sa notarskog ispita, iako intervju Zakonom nije niti propisan, već su ga kao takvog, internim aktom kreirali članovi Konkursne komisije, prekoračivši time svoja ovlašćenja data Zakonom“ - stoji između ostalog u presudi Okružnog suda.

Kako saznajemo, Ministarstvo je prvobitno naložilo da se notari izbrišu iz imenika Notarske komore RS, ali su kasnije upisani u imenik kao vršioci dužnosti. Iz Notarske komore poručuju da oni ne učestvuju u izboru niti u imenovanju samih kandidata, i da je njihov jedini posao upisati ili ispisati notare iz imenika, kao i da je odluka ministra za njih konačna i izvršna. 

„Dostavljeno je rješenje o prestanku službe notara, a onda su, ja sad tačno ne mogu da se sjetim, ali redoslijed je takav da zahtjev za upis u imenik vršilaca dužnosti dostavlja notar koji je postavljen za vršioca dužnosti notara, uz dostavljane svog konačnog rješenja i na osnovu tih akata podnesenog zahtjeva i rješenja vrši se upis u imenik vršilaca dužnosti notara“, kaže predsjednica Notarske komore RS, Slada Ivelić.

Umjesto da ponište postupak i provedu novi, Vlada RS i resorno ministarstvo ekspresno su reagovali na način da su izmijenili dotadašnji Zakon o notarima, koji je nedugo nakon toga izglasan u NSRS. Izmjenom Zakona sada se definiše da se prilikom svakog sljedećeg konkursa, odnosno imenovanja notara, sa kandidatima mora obaviti – razgovor.

Iz Ministarstva pravde RS kažu da izmjene Zakona nemaju veze sa navedenim konkursom i da su rađene u skladu sa naredbama Ustavnog suda RS, koji je 2018. godine pojedine odredbe Zakona o notarima proglasio neustavnim.

„Krajem mjeseca septembra 2019. godine, Okružni sud u Banjoj Luci je poništio prvu odluku Ministarstva pravde iz 2018. godine, o izboru notara, a to jasno govori da su izmjene i dopune Zakona o notarima predložene nezavisno od ishoda pojedinih sudskih sporova. 

Napominjemo da nisu poništene sve odluke o izboru notara iz 2018. godine, jer nije poništen izbor u Prijedoru, Modriči i Trebinju“, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

U Ministarstvu pravde provjerili smo i u istinitost činjenice da jedan član komisije za izbor nije imao položen pravosudni ispit, ali po tom pitanju nismo dobili odgovor. Izmjene Zakona o notarima, u opoziciji vide kao pokušaj Ministarstva da ublaži kršenje zakona.

„Sigurno da je to jedan od razloga zašto su to stavili, a drugi razlog je da se to opet može uticati na to ko će zaista biti izabran za notara, tako da će tamo gdje budu odlučivale nijanse, odlučivaće u stvari sama komisija ili neko ko ima uticaj na tu komisiju, a to je najčešće politika i politički krugovi“, kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, Davor Šešić.

Poslanik Šešić podsjeća da su i ranije po pitanju izbora notara rađene brojne neregularnosti, među kojima je bilo i neraspisivanje konkursa duži vremenski period iako nije postojao dovoljan broj notara u RS, čime se stvarao monopol. 

 

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Вгд

07.03.2020 19:44

Има ли игдје и ишта да је та црна влада урадила по закону.А о изјавама последња два,три дана председника владе,не треба коментарисати.

ODGOVORITE
Name

Heheh

08.03.2020 07:22

Jelena Vukadinovic pomocnik ministra kad kroji zakone tako inace i bude. Nista ni bude kako treba a ostali cute i prave se ludi. Postavite nekad bar nekog valjanog a ne sponzoruse i lujke kao Jelenu Vukadinovic koja je nedorasla funkciji koju obavlja. Ili onda trpite posledice.

Name

Vito

07.03.2020 20:12

Dali se u RS-u išta radi po zakonu?

ODGOVORITE
Name

Gigo

08.03.2020 13:57

Pa i onaj Borislav Radic je bio pomocnik ministra a sad je notar u Banja Luci, pa taj je stela 100 %, a ne vrijedi 5 para a kamo li maraku

Name

Vjeciti opozicionar

07.03.2020 20:18

Dodiku je bitno šta dogovori sa covicem, a za skupštinu Republike Srpske nije važno, ko š.ša skupštinu Republike Srpske, narod je nju birao, a dodo je preči od naroda, naravno zajedno sa Čovićem.

ODGOVORITE
Name

Kancelar

07.03.2020 20:39

U Bijeljini se notarska funkcija dodjeljuje porodicno. Ne prodje strucnost nego podobnost. Medicinska sestra dobije funkciju notara. Ni ti zna posao med. Sestre a pored pravnog fakulteta nije ni prosla a kamoli zavrsila pravo.

ODGOVORITE
Name

xz

08.03.2020 06:52

Baš tako. Međutim, posao je razradio muž koji je debelo šurovao sa kriminalcem Davidovićem u postupku pljačke nekadašnjeg giganta GP "Rad".

Name

prijedor

07.03.2020 20:52

Sutra sjednica skupštine RS i ukidanje Suda koji je donio ovakvu presudu.

ODGOVORITE
Name

Nikolina

08.03.2020 10:00

Marjanovicki muž bio u komisiji za polaganje, pa položila. ???

Name

Nikolina

08.03.2020 10:13

I treba da ukinu sud koji je ponistio odluke o imenovanju 10 notara. Kakav je to sud koji smije da utvrdi istinu? Kad su na svim pozicijama nepismeni, zašto bi u notarijatu bilo drugačije?

Name

Sindrom Selman

07.03.2020 21:30

Kriminal i korupciju u Ministarstvo NEpravde RS je uveo Džeri S. i od tada su vidjeli da mogu raditi šta i kako hoće? Za sada rade sta hoće a ne rade šta treba - nazalost već godinama... Žalosno ali istinito⁉️ Do kada???

ODGOVORITE
Name

drina

07.03.2020 22:08

ovo nekog iznenadjuje?? koliko postuju zakone i ustav bih tako i ustav i zakone rs..

ODGOVORITE
Name

Xxl

08.03.2020 06:32

A kada to vlada RS nije prekršila ustav. Stalno ga krši i nikom ništa. Po tome se vidi da je ovo prčija SNSDa I autokrate. Ovo je postalo bolesno. Pohlepa poltronstva licemjerstvo kriminal ucjena itd itd i I opet nikom ništa. RS je jedna velika LUDNICA KOJO TREBA SIMPOZIUM POŠTENO PRAVNI PSIHIJATARA DA BI IZLJEČILO OVO LUDILO NARODA. Pa samoprozvani najveći baja vodač tog naroda ima psihijatrijsku šifru. Šta reći kraj priče

ODGOVORITE
Name

Miko

08.03.2020 08:48

Ma pustite se ljudi ovih problema, to nam je nebitno. Nama srpskom narodu je bitno da imamo svoju zastavu. Zato smo spremni i rođenu djecu u svijet poslat

ODGOVORITE
Name

Piko

08.03.2020 09:40

Gulikoze,najvece zlo su notari. Pa oni zarade 20000-30000 km mjesecno!!!! Ogulise narod.

ODGOVORITE
Name

Lazar BL

08.03.2020 10:03

Jelena Vukadinovic sponzorusa koju svi u Banja Luci zovu sefova mala.

ODGOVORITE
Name

Selvedin

08.03.2020 14:26

D. Marjanovic nakon sto je svojoj supruzi Jadranki kupio sve diplome Ukljucujuci i notarski ispit i poziciju notara,otisao je u penziju i nastavio da radi kao notar izdavajuci nevazece isprave uz vazecu notarsku tarifu. Ministarstvo nije pokrenulo nikakav krivicni postulak da zastiti gradane vec mu je pomoglo da realizuje sve svoje kriminalne planove. Toliko o Ministarstvu kao stubu drzave. Kakvo Ministarstvo takva i drzava.

Name

nena

08.03.2020 10:53

Za vlast u RS Ustav je odavno postao švedski sto.

ODGOVORITE