Ново фантомско преузимање Алумине са новим играчима у домаћој режији!?

Према информација које су пренели медији, а на основу саопштења Владе РС и изјаве Милорада Додика, компанија која је годишње куповала неколико десетина тона глинице од Алумине, сада хоће да преузму фабрику која производи 300.000 тона глинице и има годишњи обрт преко 400 милиона КМ.

Република Српска 07.03.2020 | 18:54
Ново фантомско преузимање Алумине са новим играчима у домаћој режији!?

Наведено је да се ради о америчкој компанији АлуЦхем, Синсинати, Охајо, САД. Њени сувласници су: Роналд Заплетал, Рон Белл анд Едwард Бутера. Сувласник Роналд Заплетал има 72 година и преговара са РС. Друга два сувласника су такодје старија од 70 година и не учествују у овој операцији. 

хттпс://www.цапитал.ба/американци-данас-влади-рс-предали-понуду-за-преузимање-фг-бирац/

Преузимање потраживања односи се на разна фантомска потраживања, укључујући Павгорд и Литванце, којима преко разних махинација индиректно може да располаже Милорад Додик.

Познато је да је он дао владин авион Гордану Павловићу кад је одлетео у Литванију да купи фантомска потраживања и заташка Литванску пљачку преко милијарду КМ, која је сигурно имала помагаче у РС. Може и да преко ’’поткованог’’ Милана Тегелтије балансира са карактером<бр />фантомских потраживања, што је већ демонстрирано путем конфликта недодирљивих нижих судских инстанци са вишим.

Ту је БХ Гас који нуди дисконтни откуп својих потраживања, може и кроз уговор о репрограму, итд... 

Основно питање је: 

Зашто АлуЦхем не преузме потраживања која имају институције и фондови РС? Одговор: Зато што за то треба 43 милиона КМ, које АлуЦхем нема, не може да обезбеди и не може да уплати?

У претходним настојањима била је идеја да Батагон или нека слична фирма купи кумулативна потраживања РС у износу око 43 милиона КМ, а затим да та средства врати из пословања Алумине. Пошто је то пропало, отпале су и опције да се нађе таква врста купца. 

Разлог: Не постоји у нормалној економији купац предузећа чији је власник у стечају, што је овде случај, јер је ФГ Бирач, власник Алумине, у стечају. 

Стога је и свако помињању ЕБРД лаж и фарса, јер ова банка не може кредирати фирме у стечају Предлог АлyЦхема који су пренели медији, у основи представља нову коруптивну замисао. Њен сценарио је следећи: 

Направити договор са ’’повериоцима’’ тако да се обећањима и ’’игром са папирима’’ омогући преузимање 60% Алумине од стране АлуЦхема, док би РС са својим егзактним потраживањима остала на нивоу око 40%, због тога што за преузимање њених потраживања<бр />треба реалан новац који АлуЦхем нема. 

Затим се на основу власничког листа над Алумином, АлуЦхем појављује испред Алумине у ИРБ-у, и још некој домаћој банци са захтевом за кредит. Из тог кредита, као и из продаје преосталих залиха, постепено се намире повериоци, и легализује се преузимање Алумине. 

Други корак је пребацивање здравог дела Алумине у припремљени АлуЦхем БИХ, са половином радника, док би око 700 радника и дугови према институцијама РС отишли у стечај. 

За ову операцију, на услузи треба да буду стандардни Додикови чауши у виду ’’стечај- мајстор’’ Лазе Дјурдјевић и групе окупљене око фантомских Литванских потраживања која постоје само у машти јер су их одбациле све судске инстанце.

Међутим, кључни проблем саопштења Владе РС и изјаве Милорада Додика садржан је у питању на које треба да одговоре:

Који АлуЦхем је заправо у игри за преузимање Алумине? Наиме, информације наводе да се уопште не ради о поменутој америчкој компанији АлуЦхем из Синсинатија, већ о новоформираној аустријској компанији Алуцхем, чији је пун назив у регистру: АлуЦхем Ентерприсес ГмбХ, са адресом, Едуард-Суеß-Страßе 19, 4020 Линз.

Компанија има регистарски број 522485к, а основана је 19. Новембра 2019, са капиталом од 35.000 Евра. Власници АлуЦхема су Роналд Заплетал 80%, Александар Ценић, продавац сателитских антена из Аустрије 10% и извесни Др. Рудолф Отто Корес 10%. 

Извод из привредног регистра Аустрије са АлуЦхемом је на линку:  

<а хреф="хттпс://www.унтернехмен24.инфо/Фирменбуцх/%Ц3%96стерреицх/Фирменбуцхинформатион/245ЦФБ0ЕФ9941Д#.XмК7ФС2ЗОу7">хттпс://www.унтернехмен24.инфо/Фирменбуцх/%Ц3%96стерреицх/Фирменбуцхинформатион/245ЦФБ0ЕФ9941Д#.XмК7ФС2ЗОу7 

За овог последњег Кореса се тврди да је школски друг Валентина Инцка. О томе сведочи и вест из Зенице 2017 приликом рјешавања проблема депоније индустријског отпада Рача, где је наведено:

’’Депонија Рача озбиљан је проблем о чијем ће рјешавању ускоро разговарати заинтересовани инвеститори предвођени Коресом, блиским пријатељем Валантина Инзка, високог представника у БиХ.’’ 

<а хреф="хттпс://www.зенит.ба/састанак-у-градској-управи-због-депоније-раца/">хттпс://www.зенит.ба/састанак-у-градској-управи-због-депоније-раца/  

Фантомско преузимање Алумине представља само наставак праксе незаситог лидера РС да преузме под своју контролу све што може:  партије као ДНС, СП, а сада и Мићу Мићића из СДС, раније Чавића. Ту су били и покушаји да се преко разних међународних мешетара отме Љубија, а због неуспеха и супротстављања је на крају морао да оде Марко Павић.

На крају, треба нагласити да нико нема ништа против да озбиљна западна компанија приватизује Алумину, подигне производњу и прошири палету производа. Било би из разних разлога добро за РС да та компанија буде из САД, па да може да се стави на тас озбиљност америчких инвестиција у односу на неке из других моћних држава, које су имале фијаско и претвориле се у камен око врата буџету и привреди РС. 

Међутим, уколико се са наведеним појединцима разиграва опција да без реалног новца, преко новоформиране аустријске фирме, преузме Алумину, што није био у прилици чак ни Батагон, онда то представља нови изазов за фабрику која је основ опстанка становништва источне РС. 

На крају може се погледати и каква је компанија АлуЦхем и Синсинатија коју помињу званичници РС. На следећем линку: 

<а хреф="хттпс://алуцхем.цом/">хттпс://алуцхем.цом/ 

Компанија има три локације и једноставним увидом на Гоогле мап може се видети њен потенцијал и величина у односу на Алумину. Три адресе са њиховог званичног сајта:

1. АлуЦхем, Инц. 1 Ландy Лане Реадинг, ОХ 45215 УСА, тел: +1513 733 8519

2. АлуЦхем оф Јацксон, Инц. 14782 Беавер Пике Јацксон, ОХ 45640 УСА, тел: +1740 286 2455 

3. АлуЦхем оф Литтле Роцк, ЛЛЦ 10500 Арцх Стреет Пике Литтле Роцк, АР 72206 УСА, тел: +1501 486 9106 

Претпоставља се да би посланику Небојши Вукановићу било скупо да оде до САД и провери пословни и финансијски капацитет АлуЦхем-а, као што је то учинио путовањем у Цуг и разоткривањем Батагона. Али, ако је екипа у игри за приватизацију Алумине у Линцу, онда би то већ било изводљиво.

Корисни линкови: 

За боље разумијевање ситуације, погледати вести из 2019: 

<а хреф="хттпс://www.ртвбн.цом/3966145/битка-за-алумину-додиков-велики-камен-око-врата ">хттпс://www.ртвбн.цом/3966145/битка-за-алумину-додиков-велики-камен-око-врата  

Влада РС је око 20 фебруар 2019 донела Одлуку да уђе у посао са Батагоном, не обазирући се на примедбе о фаворизовању ове компаније 

<а стyле="цолор: #ба372а;" хреф=" хттпс://www.вести.рс/Економија/Влада-РСотворено-фаворизује-Батагон-и-МГ-Минд- за-преузимање-ФГ-Бирац-5.хтмл"> хттпс://www.вести.рс/Економија/Влада-РСотворено-фаворизује-Батагон-и-МГ-Минд- за-преузимање-ФГ-Бирац-5.хтмл 

Исто тако, Владу није интересовало порекло новца: 

<а стyле="цолор: #ба372а;" хреф=" хттп://www.инфомедиабалкан.цом/владарс-да-обустави-продају-удјела-у-фабрици- бирац-док-не-провјери-капитал-свајцарског-батагонинтернеснла"> хттп://www.инфомедиабалкан.цом/владарс-да-обустави-продају-удјела-у-фабрици- бирац-док-не-провјери-капитал-свајцарског-батагонинтернеснла

Премијер Вишковић је 8. фебруара 2019 обавијестио јавност о закључцима Владе РС 

<а хреф="хттпс://опција.нет/за-43-милиона-км-батагон-преузима-сва-потразивања-рс-од-бирца-и-добија-контролу-над-алумином/">хттпс://опција.нет/за-43-милиона-км-батагон-преузима-сва-потразивања-рс-од-бирца-и-добија-контролу-над-алумином/

На крају Батагон није имао средства и све је пропало... 

(БН)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Д

07.03.2020 19:14

Добар теxт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

08.03.2020 07:32

Зар је могуце да неце нико озбиљан да купи Алумину ако је тако добра фирма као сто ју хвалите и писете о њој хвалоспеве. Толики приходи годисњи око 400 милиона а спомињали сте цак и до милијарде. Несто ми ту неодговара. Мислим да је тако појавили би се озбиљни играци из Кине, Њемацке, УСА ИЛИ Русије. Не вјерујем бас у толику вриједност Алумине. Наравно да не треба дозволити куповину неким суп.има попут Батагона или ових сарлатана.

Name

озбиљна нека фирма

07.03.2020 19:20

На наведеној адреси Едуард-Суеß-Страßе 19 у Линцу се налази "Империо цлуб" у којем гостују Баја Мали Книнџа, Милан Станковић, Халид Бешлић итд. ... озбиљна је пара у угоститељству, њима фабрику глинице купити за бакшиш! Унесите адресу у гоогле и увјерите се. Пу стоко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

07.03.2020 20:38

Ако не скине СНСД-криминалце народ са власти остаце народ РС сворц!

Name

Лупаш глупости

07.03.2020 23:11

На наведеној адреси је фирма Александра Ценића ЦА Телеком. Ценић је близак пријатељ са Милорадом Додиком. У фирми ЦА Телеком директор продаје је Милисав Додик. хттпс://www.гоогле.цом/амп/с/www.цателеком.цом/ср/контакт/амп

Name

Стока

08.03.2020 06:06

Све стока гангатерска.

Name

Логика

08.03.2020 07:10

Има ли краја?

Name

Република папака

08.03.2020 07:26

Цега се Србин дохвати, мора пропасти

Name

Клептоман

08.03.2020 09:41

Оцито је Клептоман опет измислио неку хармоникаску фирму па да прљавим парама руских олигарха купи Републику Српску. Стари стос. Јос старији Клептоман.

Name

Ķум

08.03.2020 18:42

Да ли би ти купио да имас новац?

Name

Окопили се

07.03.2020 19:20

Свијетски олоси са вец познатим домацим, да опљацкају РС сто је преостало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милостиви

07.03.2020 19:22

Па где наме је мајка Русија исто беда ко И ми.Кад Амери додзу док је бога И народа изаци неце.То све Бурло ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Летонце

07.03.2020 19:23

Нема одмора док нас скроз не распродају и унисте, Мора их нека сила зауставити или цемо нестати из Рс,Бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радослав

07.03.2020 20:18

Аууу, поново креце окрсај измедју Индјије и Мркоњиц града против Зворника и Фоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тараба

07.03.2020 20:22

Фабрика мозе припасти само Каји. Овај Дједа Горцило је блентов кога водају Зока Дебели и Елек по Бањалуци. Цијела прица је како маторог осисати на кратко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АКТИВИСТА

07.03.2020 21:15

А машала народни речено.Има још кајмака за помазати.Пријатно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ķум

07.03.2020 21:26

Господо који коментарисете; Да ли мислите да неко озбиљан мозе доци у РС да преузме фабрику са свим теретима а поготову оних манипулативних?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки

07.03.2020 23:40

Боже драго што смо осудјени на ове издајнике, ја лично мислим да је то издаја , пусти ти препуцавања на националној основи, ако продате економску жилу куцавицу ви сте издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

08.03.2020 07:17

Ста вам ради Кум из Индјије.... дзаба паре, лобији, корумпирани политицари и судије. Свака прица око отимања Алумине пропада

ОДГОВОРИТЕ
Name

деx

08.03.2020 07:52

Да ли ће ишта остати после ваше владавине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

како Батагон

08.03.2020 09:06

није имао средства?Па Вукан тврди да се ту ради о капиталу људи из СНСД.Они имају неограницено лове.Купили су и блацк хорсе фабрику акумулатора из Сомбора.Сто Вукан није исао уи Сомбор и харангирао против Батагона?Катапултирао би га Вуциц у васиону за тако несто.Само мозе код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре како Батагон

08.03.2020 13:02

Нису они глупи да улазу своје паре јер да јесу не би имали толике милионе, то се ради елегантно у рукавицама, папири при наводној продаји а на рукице само кес.

Name

Запамтите

08.03.2020 09:19

Запамтите добро , кад год се промјени ова власт будите сигурни да ће све бити процесуирано и отето и Додику и Тегелтији и Цвијановицки а писебно, Каји и Станковићу, Павгорду, и осталим за које и дијете зна да су узимали и покрали све из буџета и јавних предузећа , Кајо до кад Додик није дошао на власт није имао ништа , мисле кипићемо све парама , нећете , напротив завршићете у затвору и све ће вам бити одузето, запамтите то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

08.03.2020 09:22

тразите из РС-а да Уставни суд Боснеи Херцеговине забрани им да располазу имовином Алумине,инаце оде на бубањ и она

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неразумијем

08.03.2020 09:42

засто опозиција дизе толику галаму када је РС приватна имовина СНСД-а. Имају право да раде ста хоце а коме се не свидја нека пакује кофере! А ко нема куд нека се уцлани у сектиу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.03.2020 09:46

У свијету постоје бројне фирме звуцних енглеских имена које су до саврсенства довели систем превара и у траг им не могу уци ни најјаце финансиијске полицији.Наравно,оне праве највеце "послове" у дрзавама у којима нема правног система,али и тамо гдје га има,јер за њих раде најјаце адвокатске фирме које све то покривају папирима.Наравно,свуда морају имати локлане јатаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

08.03.2020 10:10

Тајкуни из Републике Српске, од опљачканих пара, перу и купуку опраним новцем богатство Републике Српске. Доћи ће једном и код нас правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио Марко дел Тинторето

08.03.2020 12:07

Дебели ће вас оставити без хлеба..

ОДГОВОРИТЕ