Novo fantomsko preuzimanje Alumine sa novim igračima u domaćoj režiji!?

Prema informacija koje su preneli mediji, a na osnovu saopštenja Vlade RS i izjave Milorada Dodika, kompanija koja je godišnje kupovala nekoliko desetina tona glinice od Alumine, sada hoće da preuzmu fabriku koja proizvodi 300.000 tona glinice i ima godišnji obrt preko 400 miliona KM.

Republika Srpska 07.03.2020 | 18:54
Novo fantomsko preuzimanje Alumine sa novim igračima u domaćoj režiji!?

Navedeno je da se radi o američkoj kompaniji AluChem, Sinsinati, Ohajo, SAD. Njeni suvlasnici su: Ronald Zapletal, Ron Bell and Edward Butera. Suvlasnik Ronald Zapletal ima 72 godina i pregovara sa RS. Druga dva suvlasnika su takodje starija od 70 godina i ne učestvuju u ovoj operaciji. 

https://www.capital.ba/amerikanci-danas-vladi-rs-predali-ponudu-za-preuzimanje-fg-birac/

Preuzimanje potraživanja odnosi se na razna fantomska potraživanja, uključujući Pavgord i Litvance, kojima preko raznih mahinacija indirektno može da raspolaže Milorad Dodik.

Poznato je da je on dao vladin avion Gordanu Pavloviću kad je odleteo u Litvaniju da kupi fantomska potraživanja i zataška Litvansku pljačku preko milijardu KM, koja je sigurno imala pomagače u RS. Može i da preko ’’potkovanog’’ Milana Tegeltije balansira sa karakterom
fantomskih potraživanja, što je već demonstrirano putem konflikta nedodirljivih nižih sudskih instanci sa višim.

Tu je BH Gas koji nudi diskontni otkup svojih potraživanja, može i kroz ugovor o reprogramu, itd... 

Osnovno pitanje je: 

Zašto AluChem ne preuzme potraživanja koja imaju institucije i fondovi RS? Odgovor: Zato što za to treba 43 miliona KM, koje AluChem nema, ne može da obezbedi i ne može da uplati?

U prethodnim nastojanjima bila je ideja da Batagon ili neka slična firma kupi kumulativna potraživanja RS u iznosu oko 43 miliona KM, a zatim da ta sredstva vrati iz poslovanja Alumine. Pošto je to propalo, otpale su i opcije da se nađe takva vrsta kupca. 

Razlog: Ne postoji u normalnoj ekonomiji kupac preduzeća čiji je vlasnik u stečaju, što je ovde slučaj, jer je FG Birač, vlasnik Alumine, u stečaju. 

Stoga je i svako pominjanju EBRD laž i farsa, jer ova banka ne može kredirati firme u stečaju Predlog AlyChema koji su preneli mediji, u osnovi predstavlja novu koruptivnu zamisao. Njen scenario je sledeći: 

Napraviti dogovor sa ’’poveriocima’’ tako da se obećanjima i ’’igrom sa papirima’’ omogući preuzimanje 60% Alumine od strane AluChema, dok bi RS sa svojim egzaktnim potraživanjima ostala na nivou oko 40%, zbog toga što za preuzimanje njenih potraživanja
treba realan novac koji AluChem nema. 

Zatim se na osnovu vlasničkog lista nad Aluminom, AluChem pojavljuje ispred Alumine u IRB-u, i još nekoj domaćoj banci sa zahtevom za kredit. Iz tog kredita, kao i iz prodaje preostalih zaliha, postepeno se namire poverioci, i legalizuje se preuzimanje Alumine. 

Drugi korak je prebacivanje zdravog dela Alumine u pripremljeni AluChem BIH, sa polovinom radnika, dok bi oko 700 radnika i dugovi prema institucijama RS otišli u stečaj. 

Za ovu operaciju, na usluzi treba da budu standardni Dodikovi čauši u vidu ’’stečaj- majstor’’ Laze Djurdjević i grupe okupljene oko fantomskih Litvanskih potraživanja koja postoje samo u mašti jer su ih odbacile sve sudske instance.

Međutim, ključni problem saopštenja Vlade RS i izjave Milorada Dodika sadržan je u pitanju na koje treba da odgovore:

Koji AluChem je zapravo u igri za preuzimanje Alumine? Naime, informacije navode da se uopšte ne radi o pomenutoj američkoj kompaniji AluChem iz Sinsinatija, već o novoformiranoj austrijskoj kompaniji Aluchem, čiji je pun naziv u registru: AluChem Enterprises GmbH, sa adresom, Eduard-Sueß-Straße 19, 4020 Linz.

Kompanija ima registarski broj 522485k, a osnovana je 19. Novembra 2019, sa kapitalom od 35.000 Evra. Vlasnici AluChema su Ronald Zapletal 80%, Aleksandar Cenić, prodavac satelitskih antena iz Austrije 10% i izvesni Dr. Rudolf Otto Kores 10%. 

Izvod iz privrednog registra Austrije sa AluChemom je na linku:  

https://www.unternehmen24.info/Firmenbuch/%C3%96sterreich/Firmenbuchinformation/245CFB0EF9941D#.XmK7FS2ZOu7 

Za ovog poslednjeg Koresa se tvrdi da je školski drug Valentina Incka. O tome svedoči i vest iz Zenice 2017 prilikom rješavanja problema deponije industrijskog otpada Rača, gde je navedeno:

’’Deponija Rača ozbiljan je problem o čijem će rješavanju uskoro razgovarati zainteresovani investitori predvođeni Koresom, bliskim prijateljem Valantina Inzka, visokog predstavnika u BiH.’’ 

https://www.zenit.ba/sastanak-u-gradskoj-upravi-zbog-deponije-raca/  

Fantomsko preuzimanje Alumine predstavlja samo nastavak prakse nezasitog lidera RS da preuzme pod svoju kontrolu sve što može:  partije kao DNS, SP, a sada i Miću Mićića iz SDS, ranije Čavića. Tu su bili i pokušaji da se preko raznih međunarodnih mešetara otme Ljubija, a zbog neuspeha i suprotstavljanja je na kraju morao da ode Marko Pavić.

Na kraju, treba naglasiti da niko nema ništa protiv da ozbiljna zapadna kompanija privatizuje Aluminu, podigne proizvodnju i proširi paletu proizvoda. Bilo bi iz raznih razloga dobro za RS da ta kompanija bude iz SAD, pa da može da se stavi na tas ozbiljnost američkih investicija u odnosu na neke iz drugih moćnih država, koje su imale fijasko i pretvorile se u kamen oko vrata budžetu i privredi RS. 

Međutim, ukoliko se sa navedenim pojedincima razigrava opcija da bez realnog novca, preko novoformirane austrijske firme, preuzme Aluminu, što nije bio u prilici čak ni Batagon, onda to predstavlja novi izazov za fabriku koja je osnov opstanka stanovništva istočne RS. 

Na kraju može se pogledati i kakva je kompanija AluChem i Sinsinatija koju pominju zvaničnici RS. Na sledećem linku: 

https://aluchem.com/ 

Kompanija ima tri lokacije i jednostavnim uvidom na Google map može se videti njen potencijal i veličina u odnosu na Aluminu. Tri adrese sa njihovog zvaničnog sajta:

1. AluChem, Inc. 1 Landy Lane Reading, OH 45215 USA, tel: +1513 733 8519

2. AluChem of Jackson, Inc. 14782 Beaver Pike Jackson, OH 45640 USA, tel: +1740 286 2455 

3. AluChem of Little Rock, LLC 10500 Arch Street Pike Little Rock, AR 72206 USA, tel: +1501 486 9106 

Pretpostavlja se da bi poslaniku Nebojši Vukanoviću bilo skupo da ode do SAD i proveri poslovni i finansijski kapacitet AluChem-a, kao što je to učinio putovanjem u Cug i razotkrivanjem Batagona. Ali, ako je ekipa u igri za privatizaciju Alumine u Lincu, onda bi to već bilo izvodljivo.

Korisni linkovi: 

Za bolje razumijevanje situacije, pogledati vesti iz 2019: 

https://www.rtvbn.com/3966145/bitka-za-aluminu-dodikov-veliki-kamen-oko-vrata  

Vlada RS je oko 20 februar 2019 donela Odluku da uđe u posao sa Batagonom, ne obazirući se na primedbe o favorizovanju ove kompanije 

https://www.vesti.rs/Ekonomija/Vlada-RSotvoreno-favorizuje-Batagon-i-MG-Mind- za-preuzimanje-FG-Birac-5.html 

Isto tako, Vladu nije interesovalo poreklo novca: 

http://www.infomediabalkan.com/vladars-da-obustavi-prodaju-udjela-u-fabrici- birac-dok-ne-provjeri-kapital-svajcarskog-batagoninternesnla

Premijer Višković je 8. februara 2019 obavijestio javnost o zaključcima Vlade RS 

https://opcija.net/za-43-miliona-km-batagon-preuzima-sva-potrazivanja-rs-od-birca-i-dobija-kontrolu-nad-aluminom/

Na kraju Batagon nije imao sredstva i sve je propalo... 

(BN)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

D

07.03.2020 19:14

Dobar text

ODGOVORITE
Name

Mi

08.03.2020 07:32

Zar je moguce da nece niko ozbiljan da kupi Aluminu ako je tako dobra firma kao sto ju hvalite i pisete o njoj hvalospeve. Toliki prihodi godisnji oko 400 miliona a spominjali ste cak i do milijarde. Nesto mi tu neodgovara. Mislim da je tako pojavili bi se ozbiljni igraci iz Kine, Njemacke, USA ILI Rusije. Ne vjerujem bas u toliku vrijednost Alumine. Naravno da ne treba dozvoliti kupovinu nekim sup.ima poput Batagona ili ovih sarlatana.

Name

ozbiljna neka firma

07.03.2020 19:20

Na navedenoj adresi Eduard-Sueß-Straße 19 u Lincu se nalazi "Imperio club" u kojem gostuju Baja Mali Knindža, Milan Stanković, Halid Bešlić itd. ... ozbiljna je para u ugostiteljstvu, njima fabriku glinice kupiti za bakšiš! Unesite adresu u google i uvjerite se. Pu stoko!

ODGOVORITE
Name

realnost

07.03.2020 20:38

Ako ne skine SNSD-kriminalce narod sa vlasti ostace narod RS svorc!

Name

Lupaš gluposti

07.03.2020 23:11

Na navedenoj adresi je firma Aleksandra Cenića CA Telekom. Cenić je blizak prijatelj sa Miloradom Dodikom. U firmi CA Telekom direktor prodaje je Milisav Dodik. https://www.google.com/amp/s/www.catelekom.com/sr/kontakt/amp

Name

Stoka

08.03.2020 06:06

Sve stoka gangaterska.

Name

Logika

08.03.2020 07:10

Ima li kraja?

Name

Republika papaka

08.03.2020 07:26

Cega se Srbin dohvati, mora propasti

Name

Kleptoman

08.03.2020 09:41

Ocito je Kleptoman opet izmislio neku harmonikasku firmu pa da prljavim parama ruskih oligarha kupi Republiku Srpsku. Stari stos. Jos stariji Kleptoman.

Name

Ķum

08.03.2020 18:42

Da li bi ti kupio da imas novac?

Name

Okopili se

07.03.2020 19:20

Svijetski olosi sa vec poznatim domacim, da opljackaju RS sto je preostalo.

ODGOVORITE
Name

Milostivi

07.03.2020 19:22

Pa gde name je majka Rusija isto beda ko I mi.Kad Ameri dodzu dok je boga I naroda izaci nece.To sve Burlo radi.

ODGOVORITE
Name

Letonce

07.03.2020 19:23

Nema odmora dok nas skroz ne rasprodaju i uniste, Mora ih neka sila zaustaviti ili cemo nestati iz Rs,Bih.

ODGOVORITE
Name

Radoslav

07.03.2020 20:18

Auuu, ponovo krece okrsaj izmedju Indjije i Mrkonjic grada protiv Zvornika i Foca.

ODGOVORITE
Name

Taraba

07.03.2020 20:22

Fabrika moze pripasti samo Kaji. Ovaj Djeda Gorcilo je blentov koga vodaju Zoka Debeli i Elek po Banjaluci. Cijela prica je kako matorog osisati na kratko.

ODGOVORITE
Name

AKTIVISTA

07.03.2020 21:15

A mašala narodni rečeno.Ima još kajmaka za pomazati.Prijatno.

ODGOVORITE
Name

Ķum

07.03.2020 21:26

Gospodo koji komentarisete; Da li mislite da neko ozbiljan moze doci u RS da preuzme fabriku sa svim teretima a pogotovu onih manipulativnih?

ODGOVORITE
Name

Neki

07.03.2020 23:40

Bože drago što smo osudjeni na ove izdajnike, ja lično mislim da je to izdaja , pusti ti prepucavanja na nacionalnoj osnovi, ako prodate ekonomsku žilu kucavicu vi ste izdajnici.

ODGOVORITE
Name

Slavko

08.03.2020 07:17

Sta vam radi Kum iz Indjije.... dzaba pare, lobiji, korumpirani politicari i sudije. Svaka prica oko otimanja Alumine propada

ODGOVORITE
Name

dex

08.03.2020 07:52

Da li će išta ostati posle vaše vladavine?

ODGOVORITE
Name

kako Batagon

08.03.2020 09:06

nije imao sredstva?Pa Vukan tvrdi da se tu radi o kapitalu ljudi iz SNSD.Oni imaju neograniceno love.Kupili su i black horse fabriku akumulatora iz Sombora.Sto Vukan nije isao ui Sombor i harangirao protiv Batagona?Katapultirao bi ga Vucic u vasionu za tako nesto.Samo moze kod nas.

ODGOVORITE
Name

Re kako Batagon

08.03.2020 13:02

Nisu oni glupi da ulazu svoje pare jer da jesu ne bi imali tolike milione, to se radi elegantno u rukavicama, papiri pri navodnoj prodaji a na rukice samo kes.

Name

Zapamtite

08.03.2020 09:19

Zapamtite dobro , kad god se promjeni ova vlast budite sigurni da će sve biti procesuirano i oteto i Dodiku i Tegeltiji i Cvijanovicki a pisebno, Kaji i Stankoviću, Pavgordu, i ostalim za koje i dijete zna da su uzimali i pokrali sve iz budžeta i javnih preduzeća , Kajo do kad Dodik nije došao na vlast nije imao ništa , misle kipićemo sve parama , nećete , naprotiv završićete u zatvoru i sve će vam biti oduzeto, zapamtite to

ODGOVORITE
Name

Ipe

08.03.2020 09:22

trazite iz RS-a da Ustavni sud Bosnei Hercegovine zabrani im da raspolazu imovinom Alumine,inace ode na bubanj i ona

ODGOVORITE
Name

Nerazumijem

08.03.2020 09:42

zasto opozicija dize toliku galamu kada je RS privatna imovina SNSD-a. Imaju pravo da rade sta hoce a kome se ne svidja neka pakuje kofere! A ko nema kud neka se uclani u sektiu!

ODGOVORITE
Name

Milan

08.03.2020 09:46

U svijetu postoje brojne firme zvucnih engleskih imena koje su do savrsenstva doveli sistem prevara i u trag im ne mogu uci ni najjace finansiijske policiji.Naravno,one prave najvece "poslove" u drzavama u kojima nema pravnog sistema,ali i tamo gdje ga ima,jer za njih rade najjace advokatske firme koje sve to pokrivaju papirima.Naravno,svuda moraju imati loklane jatake.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

08.03.2020 10:10

Tajkuni iz Republike Srpske, od opljačkanih para, peru i kupuku opranim novcem bogatstvo Republike Srpske. Doći će jednom i kod nas pravda.

ODGOVORITE
Name

Mario Marko del Tintoreto

08.03.2020 12:07

Debeli će vas ostaviti bez hleba..

ODGOVORITE