Ваздушни напад у Турској, мигранти кренули ка Европи

Група од око 300 мигранта кренула је из сјеверозападне Турске према грчкој граници, након што је један турски званичник рекао да та земља више не зауставља избјеглице из Сирије који копном и морем покушавају да стигну у Европу.

Свијет 28.02.2020 | 08:52
Ваздушни напад у Турској, мигранти кренули ка Европи

Током ноћи порастао је број турских војника погинулих у ваздушним нападима у сиријском граду Идлибу. Гувернер Хатаја Рахми Доган јавио је да се број настрадалих попео на 33!

Ројтерс преноси наводе турске агенције Демирорен да се у групи миграната налазе и жене и дјеца, те да су кренули према граници у турској провинцији Едирн око поноћи.

Међу мигрантима има Сиријаца, Ирачана и Иранаца.

Ројтерс наводи да нема независну потврду ко су људи у групи и куда су кренули.

Раније је високи турски званичник рекао да је Анкара одлучила да пусти избјеглице из Сирије да крену ка Европи.

– Турска више неће задржавати сиријске избјеглице да стигну до Европе копном или морем – навео је тај званичник.

Неколико милиона сиријских избеглица налази се у камповима у Турској.

Иначе, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одржао је синоћ хитан састанак безбједносних служби, након што су турски војници страдали у ваздушним нападима снага Башара ел Асада.

Најмање 34 турска војника су погинула у ваздушним ударима у сиријској провинцији Идлиб, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права са сједиштем у Великој Британији.

Турска је послала хиљаде војника и тешког наоружања у Идлиб на сјеверозападу Сирије како би пружила подршку побуњеницима који настоје да зауставе офанзиву сиријске владе и руских снага са циљем да поврате ову територију, подсјећа Ројтерс.

АП је синоћ јавио да су сиријски опозициони борци, уз подршку Турске, поново заузели стратешки важан град на сјеверозападу Сирије, Саракеб.

На тај начин су успјели да пресјеку кључни аутопут М5 који повезује град Алеп на сјеверу са престоницом Дамаском, само неколико дана пошто га је сиријска влада отворила, први пут од 2012.

Иначе, Турска и Русија подржавају супротстављене стране у сиријском рату, при чему Анкара пружа подршку опозицији, а Москва предсједнику Асаду, подсјетио је АП.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛ

28.02.2020 08:08

Богами Турска је сила па ви прицајте ста хоцете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болесник са Босфора

28.02.2020 09:28

Турска може како хоће, али неће моћи докле хоће.

Name

Аскер

28.02.2020 09:54

Јесте сила али Русија је већа. Вратиће се они из Сирије као шехити!

Name

Ре

28.02.2020 10:05

Мозе и докле год хоце

Name

Ре

28.02.2020 10:05

Као Руси из Афганистана јел

Name

Константинопољ

28.02.2020 15:12

Ста мислите да Руси заборављају или опрастају ? Тренутно је вријеме наплате и ако све буде по плану у идуцој децениј Истанбул це опет бити Константинопољ да се врати правим власницима а не неким уњгурским дивљим степским племенима.види како су Руси сва уњгурска племена покорили понизили и вратили за све сто су они радили Руском народу за вријеме канова од кога сви ови данас и потицу.једна ствар коју морате добро разумјети Руси никада не заборављају кад тад долазите на наплату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

28.02.2020 15:43

Каква је ово пропаганда избеглице из сирије, ево лично могу да потврдим да сиријаца уопште медју овим избјеглицама или мигрантима нема или их има занемарљив број. Има иранаца, афганистанаца али сиријаца безначајно. Ево покушајте их вратити у сирију па се уверите да је то немогућа мисија

ОДГОВОРИТЕ