Лајчак ће водити преговоре Приштине и Београда

Словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак биће специјални изасланик Европске уније у преговорима Београда и Приштине о решењу питања Косова, сазнаје ексклузивно "Блиц" у дипломатским круговима у Берлину.

Србија 07.02.2020 | 20:05
Лајчак ће водити преговоре Приштине и Београда

Како каже извор "Блица", одлазећи словачки министар спољних послова долази на ту позицију на предлог немачке канцеларке Ангеле Меркел, која би се на тај начин, додуше посредно, снажније ангажовала.

- Сада је озваничено, и државни врх Београда и руководство Приштине су упознати да ће Лајчак убудуће водити преговоре - наводи саговорник нашег листа.

У кабинету председника Србије Александра Вучића јуче нисмо успели да добијемо потврду наших сазнања, међутим Вучић је јутрос на РТС-у рекао да "не искључује ову могућност".

- Та особа ће свакако бити под снажним утицајем Берлина. Мислим да сам тиме све рекао - рекао је Вучић.

Мирослав Лајчак је избор Берлина, али ни Русија неће имати ништа против, будући да је Словак завршио Московски државни институт за међународне односе.

И претходних месеци спекулисало се да би управо Лајчак могао да буде изасланик ЕУ за Западни Балкан, али потврда није стигла до данас.

Лајчак је добар познавалац прилика и искусни политичар, а већ је обављао више важних функција на овим просторима - био је на дужности специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини од 2006. до 2009. и кратко је радио у Европској служби за спољне послове. Говори језик који разуме овај регион, а има и потребно искуство.

Ипак, шта то значи за Србију? Наши извори кажу да наш државни врх баш и нема разлог за задовољство.

- Лајчак долази из Словачке, земље која није признала Косово. Он ће зато све учинити како би оправдао дато поверење и још јаче ће се борити за независност Косова да би доказао верност немачком ставу - наводи извор "Блица" из врха власти.

Значајније укључивање Немачке у преговоре Београда и Приштине се и очекивало, а најавио га је у неколико наврата и председник Србије Александар Вучић.

Пре само недељу дана он је изјавио да зна ко ће бити представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, али и оценио да ће без обзира на то која је личност у питању, Берлин преко Брисела водити главну реч у вези с Косовом.

Вучић је тада оценио да за Србију наступа период који неће бити лак.

- Када буде одређен представник, а мислим да већ знам ко ће бити представник за дијалог и вероватно за БиХ, то ће бити неко с великом подршком и под великим утицајем Берлина. Без обзира на то која је личност у питању, Берлин ће преко Брисела водити главну реч, што за нас није лако и биће много, много тешко - казао је Вучић.

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ је почетком месеца уз нови апел за спуштање тензија поновио и идеју о именовању специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине јер је, како је рекао, то проблем на коме треба радити свакодневно, а не да се повремено долази из Берлина и Брисела да би се нешто рекло.

- Мислим да морамо бити активни, ако се ништа не уради, проблем ће остати нерешен, а пут Србије и Косова у ЕУ биће доведен у питање - оценио је Борељ.

Он је истакао да зна да су протеклих месеци напетости скочиле између две стране када је реч о таксама и дипломатским активностима.

- Морамо да спустимо тензије, да се вратимо у ситуацију у којој је дијалог могућ - навео је Борељ.

Он је поновио да мисли да је добра идеја да ЕУ има специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

- Он мора бити снажно посвећен томе док се не постигне споразум - рекао је Борељ.

Ко је Мирослав Лајчак

Лајчак је рођен 1963. године у Попраду у Словачкој, студирао је и докторирао у Прагу, Москви и Гармиш-Партенкирхену. Добар је познавалац прилика на Балкану пошто је од 2001. до 2005. био амбасадор Словачке у Југославији, затим супервизор ЕУ за референдум о независности Црне Горе 2006. и високи представник ЕУ за БиХ од 2007. до 2009. године. У два мандата био је министар спољних послова Словачке и једном потпредседник владе. Био је кандидат за функцију генералног секретара УН 2016. године, када се кандидовао и Вук Јеремић, али је тада на ту функцију изабран Португалац Антонио Гутереш.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

реалност

07.02.2020 21:14

Преговори око сецесије Косова? Па ту је ситуација ваљда јасна. И Српаска Крајина се требала одвојити од Хрватске па ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

07.02.2020 21:43

И овај нит смрди нит мирисе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

саја

08.02.2020 00:39

Лош је то човјек.Увјек је против српског народа.

Name

Ееее

08.02.2020 08:37

Ни од овога никакве вајде као и од вигематкааа!само ловааааа

Name

А СТА САД?

08.02.2020 09:44

Словацка није признала Републику Косово, мислим да Лаицак ту нема ста да ради, о томе се управо разговара у ЕУ.

Name

Јаоооо

08.02.2020 09:31

Ал' це тај неког "усрецити".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.9.2.2020

09.02.2020 08:34

Лајчак лопов ће узети новац,ништа друго.Њега незанима стабилност регијона каоа и осталеле ангажоване у мировом процеси.Њима је у циљу да што дуже траје,јер они на тај рачун зарађују.Све док се мешају туђе државе као штосу.Немачка ,Британија Америка на челу са натом ,никада неће бити мира на балкануИмамо срећу даје Русија и Кина постала војно моћна,иначе досада би Америка са НАТОМ заузела цео свет.Све ово Штосе ради тоје масло Немачке само културно изводе преко Америке и НАТОА.

Name

Сербо64

09.02.2020 11:57

На шта смо спали, после комесара за спољне послове, именован специјални изасланик....толико о приоритетима, а још имамо америчке изасланике за Балкан и специјалног-Трамповог, из Америке па плус руски амвасадор и само чекамо кинезе, да покажу заинтересованост за однос Београда и Приштине под изговором очувања својих инвестиција. А наш народ каже...гдје је много бабица, килава су дјеца. .ако их уопште буде у наредних 100 година.

ОДГОВОРИТЕ