Lajčak će voditi pregovore Prištine i Beograda

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, saznaje ekskluzivno "Blic" u diplomatskim krugovima u Berlinu.

Srbija 07.02.2020 | 20:05
Lajčak će voditi pregovore Prištine i Beograda

Kako kaže izvor "Blica", odlazeći slovački ministar spoljnih poslova dolazi na tu poziciju na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi se na taj način, doduše posredno, snažnije angažovala.

- Sada je ozvaničeno, i državni vrh Beograda i rukovodstvo Prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore - navodi sagovornik našeg lista.

U kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu naših saznanja, međutim Vučić je jutros na RTS-u rekao da "ne isključuje ovu mogućnost".

- Ta osoba će svakako biti pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao - rekao je Vučić.

Miroslav Lajčak je izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je Slovak završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose.

I prethodnih meseci spekulisalo se da bi upravo Lajčak mogao da bude izaslanik EU za Zapadni Balkan, ali potvrda nije stigla do danas.

Lajčak je dobar poznavalac prilika i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima - bio je na dužnosti specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. i kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove. Govori jezik koji razume ovaj region, a ima i potrebno iskustvo.

Ipak, šta to znači za Srbiju? Naši izvori kažu da naš državni vrh baš i nema razlog za zadovoljstvo.

- Lajčak dolazi iz Slovačke, zemlje koja nije priznala Kosovo. On će zato sve učiniti kako bi opravdao dato poverenje i još jače će se boriti za nezavisnost Kosova da bi dokazao vernost nemačkom stavu - navodi izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Značajnije uključivanje Nemačke u pregovore Beograda i Prištine se i očekivalo, a najavio ga je u nekoliko navrata i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pre samo nedelju dana on je izjavio da zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, ali i ocenio da će bez obzira na to koja je ličnost u pitanju, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč u vezi s Kosovom.

Vučić je tada ocenio da za Srbiju nastupa period koji neće biti lak.

- Kada bude određen predstavnik, a mislim da već znam ko će biti predstavnik za dijalog i verovatno za BiH, to će biti neko s velikom podrškom i pod velikim uticajem Berlina. Bez obzira na to koja je ličnost u pitanju, Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako i biće mnogo, mnogo teško - kazao je Vučić.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je početkom meseca uz novi apel za spuštanje tenzija ponovio i ideju o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine jer je, kako je rekao, to problem na kome treba raditi svakodnevno, a ne da se povremeno dolazi iz Berlina i Brisela da bi se nešto reklo.

- Mislim da moramo biti aktivni, ako se ništa ne uradi, problem će ostati nerešen, a put Srbije i Kosova u EU biće doveden u pitanje - ocenio je Borelj.

On je istakao da zna da su proteklih meseci napetosti skočile između dve strane kada je reč o taksama i diplomatskim aktivnostima.

- Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo u situaciju u kojoj je dijalog moguć - naveo je Borelj.

On je ponovio da misli da je dobra ideja da EU ima specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

- On mora biti snažno posvećen tome dok se ne postigne sporazum - rekao je Borelj.

Ko je Miroslav Lajčak

Lajčak je rođen 1963. godine u Popradu u Slovačkoj, studirao je i doktorirao u Pragu, Moskvi i Garmiš-Partenkirhenu. Dobar je poznavalac prilika na Balkanu pošto je od 2001. do 2005. bio ambasador Slovačke u Jugoslaviji, zatim supervizor EU za referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. i visoki predstavnik EU za BiH od 2007. do 2009. godine. U dva mandata bio je ministar spoljnih poslova Slovačke i jednom potpredsednik vlade. Bio je kandidat za funkciju generalnog sekretara UN 2016. godine, kada se kandidovao i Vuk Jeremić, ali je tada na tu funkciju izabran Portugalac Antonio Gutereš.

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

realnost

07.02.2020 21:14

Pregovori oko secesije Kosova? Pa tu je situacija valjda jasna. I Srpaska Krajina se trebala odvojiti od Hrvatske pa nista!

ODGOVORITE
Name

Domi

07.02.2020 21:43

I ovaj nit smrdi nit mirise!

ODGOVORITE
Name

saja

08.02.2020 00:39

Loš je to čovjek.Uvjek je protiv srpskog naroda.

Name

Eeee

08.02.2020 08:37

Ni od ovoga nikakve vajde kao i od vigematkaaa!samo lovaaaaa

Name

A STA SAD?

08.02.2020 09:44

Slovacka nije priznala Republiku Kosovo, mislim da Laicak tu nema sta da radi, o tome se upravo razgovara u EU.

Name

Jaoooo

08.02.2020 09:31

Al' ce taj nekog "usreciti".

ODGOVORITE
Name

Neđo.9.2.2020

09.02.2020 08:34

Lajčak lopov će uzeti novac,ništa drugo.Njega nezanima stabilnost regijona kaoa i ostalele angažovane u mirovom procesi.Njima je u cilju da što duže traje,jer oni na taj račun zarađuju.Sve dok se mešaju tuđe države kao štosu.Nemačka ,Britanija Amerika na čelu sa natom ,nikada neće biti mira na balkanuImamo sreću daje Rusija i Kina postala vojno moćna,inače dosada bi Amerika sa NATOM zauzela ceo svet.Sve ovo Štose radi toje maslo Nemačke samo kulturno izvode preko Amerike i NATOA.

Name

Serbo64

09.02.2020 11:57

На шта смо спали, после комесара за спољне послове, именован специјални изасланик....толико о приоритетима, а још имамо америчке изасланике за Балкан и специјалног-Трамповог, из Америке па плус руски амвасадор и само чекамо кинезе, да покажу заинтересованост за однос Београда и Приштине под изговором очувања својих инвестиција. А наш народ каже...гдје је много бабица, килава су дјеца. .ако их уопште буде у наредних 100 година.

ODGOVORITE