Научници створили чоколаду која се прелама у дугиним бојама!

Група научника са Универзитета ЕТХ у Цириху и ФХНВ Универзитета примењених наука и уметности северозападне Швајцарске патентирала је поступак из ког се дугине боје преламају (пресијавају) кроз чоколаду тј, чоколадне колаче, а да притом не користе вештачке боје за храну.

Занимљивости 29.12.2019 | 17:03
Научници створили чоколаду која се прелама у дугиним бојама!

Читава прича почела је у ходнику универзитетске зграде, пошто су научници за храну Патрицк Рухс, научник за храну Етиенне Јеоффрои и физичар Хеннинг Галински почели да причају о чоколади током паузе за кафу.

Они су се том приликом запитали да ли се може направити чоколада у неким другим бојама, осим у обичним и класичним браон и белој. Заинтригирало их је како то могу да остваре, па су кренули да експериментишу и подробно истражују чоколаду и како заправо она добија боју.

У кухињи Универзитета ЕТХ, су проучавали и први оглед им је био са јестивим златним и титанијумским превлакама.

У зависности од дебљине премаза чоколада би се пресијавала златно-жуто, односно тамно плаво. Ипак процес им се учинио превише сложеним и непрактичним пошто је температура чоколада од 31 степен знатно отежала премазивање.

Зато им је у помоћ притекла студенткиња математике Анита Зинг, која такву технику проучава за свој мастер.

Схватили су да не треба да користе адитиве и да боје облогу чоколаде, већ само њену површину....

Уз помоц́ Пер Магнуса Кристиансена и Јероме Вердера, двојице стручњака за површинске премазе на ФХНВ Универзитету примењених наука и уметности северозападне Швајцарске, направили су калуп који омогуц́ава утискивање више од једне чоколаде одједном, а тим је спреман да представити своје решење чоколадним компанијама.

Након подношења патента за утискивање структуралних боја на чоколаду и проналажења решења за повец́ање индустрије, контактирали су произвођаче чоколаде, којих је врло мало у Швајцаској и разговарали о комерцијалном решењу за бојење чоколаде. У будућности планирају да оснују своју компанију.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар