ЛЕ: Садик погађао, Партизан побиједио!

Два гола Садика, "хиљаду" пропуштених шанси – победа Партизана у Казахстану! Фудбалери Партизана су остварили победу над Астаном на гостовању резултатом 2:1 у оквиру другог кола Лиге Европе! Партизанова серија не може да стане, црно-бели распевани и после Астане.  Умар Садик двоструки стрелац за прву победу црно-белих у Групи Л Лиге Европе – 2:1.  Одлични Паризан победио Астану у Казахстану 2:1, а требало је да буде много више. Умар Садик двоструки стрелац. Црно-бели лидери у Групи Л после некомплетног 2. кола.

Фудбал 03.10.2019 | 18:47
ЛЕ: Садик погађао, Партизан побиједио!
Изабраници тренера Сава Милошевића су одиграли одличну утакмицу, направили велики број прилика за гол, али су успели да искористе само две.

Стрелац оба гола је био Умар Садик, нападач Партизана је још два пута матирао голмана Астане Ненада Ерића, али се тада резултат није мењао јер је лопта упућена ка голу из офсајд позиције.

У уводним минутима утакмице је изгледало да домаћем тиму више одговарају температура од 0 степени, терен са вештачком травом и термин одигравања који није уобичајен за европске појмове.

Веома је активан на старту био леви бек Дмитриј Шомко који је правио проблеме Немањи Милетићу, али је почетна офанзива Астане брзо утихнула, пошто је Партизан успео да се ослободи притиска и да наметне свој ритам игре.

Вероватно кључни моменат за домаћи тим се догодио у 15. минуту, када је због повреде морао терен да напусти централни дефанзивац Жарко Томашевић, а у том периоду је Партизан кренуо у иницијативу.

Промашени шутеви Страхиње Павловића и Слободана Урошевића су давали знак да је "црно-бели" тим одлучан у намери да нападне противника, који је у утакмицу ушао без првог нападача Романа Муртазајева и креативног везисте Марина Томасова.

Имали су проблема фудбалери Партизана да "повежу" средњи ред и крилне нападаче са истуреним шпицем Садиком, али је све то заборављено у 29. минуту, када је млади офазивац реаговао у стилу Филипа Инзагија, покупио лопту на ивици петерца која се одбила од ногу неколико фудбалера и спаковао је у мрежу Ерића.

Док се Астана углавном ослањала на акције Шомка, пошто је лева страна била потпуно затворена због добрих потеза Павловића и Урошевића, Партизанови офанзивци су наставили да креирају прилике за гол.

Али и да их промашују.

До краја полувремена су Садик и Такума Асано пропустили да повећају предност, а готово свака од тих шанси је стигла као последица доброг контранапада и лошег постављања задње линије казахстанског тима.

Друго полувреме је стартовало промашајем Сејдубе Суме, уследио је и покушај Зорана Тошића, а у 61. минуту је гол Садика поништен због офсајда у ком се налазио.

По истеку првог сата утакмице, игра је добила помало хаотичан призвук, па је Милошевић морао да Суму замени Александром Шћекићем и да додатно ојача везни ред.

Иако је Астана преузела контролу над ритмом меча, у 73. минуту је Садик постигао свој други погодак, после лепог додавања Бибраса Натха је поправио себи позицију на ивици шеснаестерца једним дриблингом и потом упутио топовски ударац који Ерић није могао да заустави.

Свега три минута касније је Садик био стрелац још једног гола, али је он после једног минута тоталне конфузије на терену поништен, због очигледне недозвољене позиције у којој се налазио.

Две пропуштене прилике Садика и Марковића су у 85. минуту кажњене фантастичним поготком Рунара Мара Сигурјонсона, који је са двадесетак метара распалио по лопти, ухватио Владимира Стојковића на погрешној нози и затресао мрежу Партизана.

У том моменту је нагло порасло расположење у домаћој екипи, кренули су напади свим силама ка голу Партизана, али су на висини задатка били дефанзивци београдског тима, пре свих Бојан Остојић који је неретко морао да исправља грешке и својих саиграча.

Сходно виђеном, Партизан је апсолутно заслужио победу, чини се и са већом разликом од једног гола, с обзиром на број шанси које су створене.

Веровао је тренер "парног ваљка" Саво Милошевић у свој тим. Знао је да су црно-бели у одличној форми после два добијена дербија у Суперлиги и све сем победе у главном граду Казахстана у 2. колу Групе Л Лиге Европе за њега је био несуепх. Апетити су порасли, није желео да потпише реми пре почетка меча…

И био је стопостотно у праву.

Коначан резултат против екипе која важи за врло незгодног домаћина, на терену где су протеклих година "падали" јачи и богатији клубови од Партизана, где финалисти Лиге шампиона и европски прваци нису успевали да победе, апсолутно није реалан показатељ односа снага на терену. 

Београђани су заслужили више, многооо више!

Умар Садик, иако у појединим моментима делује неснађено и прилично неспретно, погоцима, ипак, оправдава сваки минут проведен на терену и одлуку стручног штаба и управе Партизана да га доведе на позајмицу из Роме.

Садик црно-белим даје оно што се од њега тражило – голове!

Млади Нигеријац био је двоструки стрелац – у 29. и 73. минуту. Једини гол за домаћине, из другог шута у оквир, постигао је Рунар Сигурјонсон. Да Исланђанин није био страховито прецизан у 85. минуту, Астана би остала без праве прилике на утакмици. Ни у поменутом минуту Казахстанци нису изградили шансу, гол је последица умешности везног фудбалера, који је пут до Азије градио преко Шведске и Швајцарске.

Играч утакмице?

Садик – због постигнутих голова, али мора се истаћи да је цео тим Партизана одиграо екипно изванредан меч, од одбране до напада и да је само на почетку деловало да ће Астана повлачити конце утакмице у свом дому, али је врло брзо постало јасно да је нападачка формација Партизана нерешива за Романа Григорчука и његове изабранике.

Зоран Тошић, Сејдуба Сума, Бибрас Натхо и Садик – сви су имали барем по једну идеалну шансу. Да није било расположениг Ненада Ерића међу стативама гола Астане, домаћин би доживео дебакл. Управо ова чињеница, да је Партизан из шест-седам идеалних прилика постигао два гола, једина може да брине Милошевића. Све остало било је на врхунском нивоу…

Црно-бели повели су у 29. минуту. Корнер је извео Натхо, Ерић је боксовао на 20 метара од свог гола, где је лопту вратио у казнени простор Такума Асано, она је некако стигла до Страхиње Павловића, који је покушао да шутира са 16-17 матара, али је изблокиран. Ипак, лопта се вратила до младог штопера, добила се од њега право до Садика…

Нигеријац је био сам испред Ерића и није му било тешко да постигне гол.

Исти играч повећао је предност Партизана у 73. минуту, када је после асистенције Бибраса Натха са ивице шеснаестерца послао неодбрањив шут за голмана Астане.

Три минута касније, нападач црно-белих затресао је мрежу и трећи пут, али гол је поништен због недозвољене позиције.

Што не могу Атлетико Мадрид, Бенфика, Галатасарај, Селтик, БАТЕ Борисов, може – Партизан! Тамо где озбиљна фаце континентланог фудбала пате, где се фудбал игра под затвореним кровом, а „жути ветар“ годинама дува са свих страна, црно-бели су сами себе промовисали сами себе у реалног конкурента за презимљавање у Лиги Европе, јер у Београд доносе сва три бода.

Одавно се није десило да тим из Хумске на међународно гостовање, у групној фази, оде са толико оптимизма, спреман да нападне и игра допадљиво, а обећање дато навијачима испуњено је на територији где је само један интернационални тим славио у последње две године. После кијевског Динама 2018. успео је и Парни ваљак да тријумфалном вожњом прође Казахстаном, уз утисак да је пропустио шансу да протутњи и у великом стилу дочека двомеч са Манчестер јунајтедом.

Мада и овако, после 2:1 над Астаном, отвара се екипи Сава Милошевића широк пут ка нокаут фази. Три бода у потпуности су надокнадила она два изгубљена на премијери са АЗ Алкмаром. Посебно што је из трке, већ после две етапе, значајно од циља удаљен један од конкурената. Изведба таква да су гости 85 минута били доминантни тим, стварали шансе, промашивали их, а онда ушли у непотребан ризик и стрепели до краја. Кад се све сабере делује да су могли резултатски да декласирају шампиона Казахстана. На крају могу у Астани „да певају“ што их је Партизан преслишао као учитељ дечицу у првом разреду основне школе. Таква је била разлика ове вечери у Нурсултану.

За катедром је седео Умар Садик. Писали смо већ како нападач из Нигерије све о фудбалу зна само га гол неће. Ове вечери, у далеком Казахстану, не само да је с две лопте у мрежи одличног  Ненада Ерића позајмљени фудбалер Роме потврдио да је вредан пажње, већ се игром у пољу, несебичношћу, изградњом акција, сарадњом са остатком тима побринуо да израсте у централну фигуру меча другог кола Групе Л.

Два гола је дао Садик, један му је поништен због очигледног офсајда, још један зицер је пропустио да реализује на додавање Лазара Марковића, али и овако је побрао све симпатије међу Гробарима, пошто у овом трентку делује да Парни ваљак нема где да се заустави.

Серију тешких изазова Партизан завршава одличном оценом. Добио је 161. вечити дерби, славио на два везана првенствена гостовања у Ивањици и Нишу, па још савладао Астану. Нема ко да „а“ да му приговори. Навијачима остаје само да, малтене у неверици, трљају руке и питају се да ли је то исти онај тим од пре шест месеци. Ренесанса црно-белих траје...

АСТАНА - ПАРТИЗАН 1:2 (0:1)
/Сигурјонсон 85 - Садик 29, 73/

Нурсултан.
Стадион: Астана арена.
Судија: Мохамед Ал Хакими (Шведска).

Астана: Ерић - Рукавина, Шимуновић, Томашевић (од 16. Постников), Шомко - Бејсебеков (од 79. Јанга), Мајевски, Сигурјонсон, Петрушик - Хижинченко (од 46. Муртазајев), Ротарију.

Партизан: Стојковић - Милетић, Остојић, Павловић, Урошевић - Натхо, Здјелар - Тошић (од 77. Марковић), Сума (од 66. Шћекић), Асано (од 80. Брежанчић) - Садик.

ТАБЕЛА: Партизан (+1) 4, Манчестер јунајтед 3, АЗ Алкмар 1. Астана (+1) 0.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар