У Милану је опет пожар!

Нови тренер за репрезентативну паузу? Паметњаковићи Малдини и Бобан су (још) сигурни. . .  Марко Ђампаоло на ивици отказа!

Фудбал 28.09.2019 | 22:01
У Милану је опет пожар!
Изгледа да ће ово бити још једна проћердана сезона за Милана. Нове промене, ново подмлађивање и опет ћорак. Росонере више нико не види као озбиљне кандидате за четврто место и пласман у Лигу шампиона, с обзиром да су прва три места резервисана за Јуве, Интер и Наполи.

Милан је синоћ доживео трећи пораз у сезони. На шест утакмица. Налази се на 13. месту на табели.  Постигао је само три гола од почетка сезоне, од чега су два била Пјонтекова из пенала. Дакле, један погодак из игре на шест утакмица?! Поражавајући податак за славни клуб...

Милан делује као осредњи италијански прволигаш. Минималне победе против Вероне и Бреше, односно лаган пораз од Интера у дербију су оглолили да тим никако не припада врху, а да и са најслабијима у лиги једва излази на крај.

Први на удару је тренер Марко Ђампаоло. Доведен летос од стране Малдинија као човек који је коначно заслужио шансу у великом клубу и један од цењенијих италијанских тренера, испоставило се да има гору игру и резултате од претходника попут Гатуза или Монтеле.

Ђампаолов мандат би могао да буде кратког даха. После синоћењег пораза у Торину, више се не шушка, већ се гласно говори о његовој смени.

Шта се замера Ђампаолу?

Узроци који су довели  до последица овакве игре и резултате. Конкретно, синоћ је у Торину он лично направио кардиналне грешке које су окренуле утакмицу. Милан је водио и играо добро. Било је то најбоље полувреме Росонера од почетка сезоне. Али нису успевали да другим голом дотуку Торино. Ђампаоло је држао највеће појачање Ребића на клупи, али се одлучио за потпуно погрешну измену. Игру је напустио до тада најбољи играч тима Рафаел Леао, а Ђампаоло је увео Бонавентуру који није играо фудбал 11 месеци! Милан је убрзо примио два гола, да би Ђампаоло после тога панично увео Ребића уместо Бенасера, а у игри је оставио Суса и Чалханоглуа који су потпуно ван форме.

Милановом тренеру се замера да од почетка није имао поверења у појачања и да су нека од њих касно добила шансу и изгубила на самопоуздању. Милан у просеку има најмлађи тим у Серији А, али је Ђампаоло до сада углавном играо са искуснијим играчима тако да није направљено ни драстично подмлађивање какво се летос најављивало.

Ђампаоло је већ раније изгубио поверење Звонимира Бобана који је хијерархијски четврти човек у клубу, а сада је на леду и код спортског директора Паола Малдинија који је инсистирао на његовом довођењу.

„Директори су сваки дан у Миланелу и виде како се ради. Наравно да сам као тренер сада под лупом. То је нормално. Радим овај посао са максималном посвећеношћу и лојалношћу. Трудим се да побољшам Милан, али знам да ми суде резултати“, рекао је Ђампаоло на питање новинара о могућем отказу.

У наредна два меча против Фиорентине и Ђенове, Ђампаоло ће бити на великом тесту. Ако не дође до озбиљних побољшања игре и резултате, следи му отказ како би Милан искористио репрезентативну паузу за упознавање новог тренера са екипом.

Већ се шушка и о могућим наследницима. Лућано Спалети се све гласније помиње, али и Клаудио Ранијери, па чак и сензационалан повратак Ђенара Гатуза којег је Ђампаоло наследио на клупи.

Међутим, Ђампаолова смена неће бити једина ако се настави са лошим резултатима. Директорски тандем Паоло Малдини – Звонимир Бобан је уз Ђамапола најодговорнији за изглед екипе. Већи део прелазног рока су преспавали или јурили нереалне мете. Нису обавили ниједну велику продају која су се очекивале (Сусо, Чалханоглу, Кеси, Родригез...) а нису успели ни да растерете платни списак.

Обојица су легенде Милани и после играчких каријера су више пута одбијали разне понуђене функције. Стајали су стране и причали. Делили су савете, критиковали, хвалили... Бобан је чак и претеривао као гост аналитичар на телевизијама. Избегавали су да уђу у посао како не би испрљали пажљиво створена фудбалска имена. Када су се латили посла, испоставило се ипак да не знају да га раде тако добро као што су мисллили и да богате играчке каријере не значе апослутно ништа у конкуренцији за директорским вуковима какви су Марота, Паратићи и остали.  

Миланов проблем је и што за разлику од осталих конкурената нема газду који га воли. Док Јувентус воде Ањелијеви, Интер озбиљна кинеска породица Џанг која се саветује са Моратијем, а Наполи Де Лаурентис, Миланом влада америчка породица Сингер и њен инвестициони фонд Елиот који баш ништа на знају у фудбалу. Американцима је Милан пао у руке после банкрота контроверзних кинеских бизнисмена који су клуб купили од Берлусконија, али нису успели да исплате кредите.

Елиот и Сингерови су имали план да повећају вредност клуба, па да га онда препородају по већој цени. Зато су и уложили неки новац у претходним прелазним роковима, али су лоше проценили. Милан је остао без пласмана у Лигу шампиона, вредност му је пала, а уложена средства Американаца се нису вратила. Једини способан човек у управи Леонардо је напустио клуб, доведена је Арсеналова чувена шкртица Иван Газидис да руководи финансијама, а за њим Малдини и Бобан. Клуб је свесно себи дозволио бруку да буде кажњен избацивањем из Лиге Европе како би очистио неке проблеме у финансијском пословању.

Изгледа да је Милан летос направио корак назад уместо напред и да нема ни говора о повратку неких златних времена на Сан Сиро. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар