Настављена потрага за заробљеним рударом у јами

Предсједник Синдиката радника рудника угља у ФБиХ Синан Хусић данас се прикључио Спасилачкој чети и инжињерима Рудника Крека, који од јуче рано ујутро покушава доћи до рудара који је остао заробљен у јамској просторији у Мрамору.

Босна и Херцеговина 04.05.2024 | 16:32
Настављена потрага за заробљеним рударом у јами

По изласку из јаме за Аваз говори о изузетно тешким околностима у којима се одвија акција спашавања, али и ризицима којима су изложени спасиоци.

– Провјерили смо дио гдје смо се надали да ћемо га наћи, али нисмо га пронашли. Сад морамо квалитетније осигурати тај комплетан дио кроз који смо прошли, па из тог дијела креирати услове за напредовање даље кроз затворени дио откопа.

Урадили смо нешто што се граничи с лудошћу, пробили се са једине могуће стране уз доста ризика кроз дио откопног поља у тај затворени дио.

Прошли смо неких шест метара сигурно, али у катастрофалним условима у којима раде максимално два човјека а обрушени материјал, угаљ и земљу, морате уклањати ручно.

Имамо скице очевидаца, на бази тога и ми гледамо како даље. Имамо још неких 4-5 метара да провјеримо, али морамо створити сигурније услове, не смијемо даље овако – каже Синан Хусић.

Додаје да је јако тешко дати било какве процјене колико би акција спашавања могла трајати. 

(Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тyxyта

04.05.2024 18:26

Систем заштите и спасавања је на великим мукама да ово ријеши. Нека је Бог на помоћи!

ОДГОВОРИТЕ