U Milanu je opet požar!

Novi trener za reprezentativnu pauzu? Pametnjakovići Maldini i Boban su (još) sigurni. . .  Marko Đampaolo na ivici otkaza!

Fudbal 28.09.2019 | 22:01
U Milanu je opet požar!
Izgleda da će ovo biti još jedna proćerdana sezona za Milana. Nove promene, novo podmlađivanje i opet ćorak. Rosonere više niko ne vidi kao ozbiljne kandidate za četvrto mesto i plasman u Ligu šampiona, s obzirom da su prva tri mesta rezervisana za Juve, Inter i Napoli.

Milan je sinoć doživeo treći poraz u sezoni. Na šest utakmica. Nalazi se na 13. mestu na tabeli.  Postigao je samo tri gola od početka sezone, od čega su dva bila Pjontekova iz penala. Dakle, jedan pogodak iz igre na šest utakmica?! Poražavajući podatak za slavni klub...

Milan deluje kao osrednji italijanski prvoligaš. Minimalne pobede protiv Verone i Breše, odnosno lagan poraz od Intera u derbiju su oglolili da tim nikako ne pripada vrhu, a da i sa najslabijima u ligi jedva izlazi na kraj.

Prvi na udaru je trener Marko Đampaolo. Doveden letos od strane Maldinija kao čovek koji je konačno zaslužio šansu u velikom klubu i jedan od cenjenijih italijanskih trenera, ispostavilo se da ima goru igru i rezultate od prethodnika poput Gatuza ili Montele.

Đampaolov mandat bi mogao da bude kratkog daha. Posle sinoćenjeg poraza u Torinu, više se ne šuška, već se glasno govori o njegovoj smeni.

Šta se zamera Đampaolu?

Uzroci koji su doveli  do posledica ovakve igre i rezultate. Konkretno, sinoć je u Torinu on lično napravio kardinalne greške koje su okrenule utakmicu. Milan je vodio i igrao dobro. Bilo je to najbolje poluvreme Rosonera od početka sezone. Ali nisu uspevali da drugim golom dotuku Torino. Đampaolo je držao najveće pojačanje Rebića na klupi, ali se odlučio za potpuno pogrešnu izmenu. Igru je napustio do tada najbolji igrač tima Rafael Leao, a Đampaolo je uveo Bonaventuru koji nije igrao fudbal 11 meseci! Milan je ubrzo primio dva gola, da bi Đampaolo posle toga panično uveo Rebića umesto Benasera, a u igri je ostavio Susa i Čalhanoglua koji su potpuno van forme.

Milanovom treneru se zamera da od početka nije imao poverenja u pojačanja i da su neka od njih kasno dobila šansu i izgubila na samopouzdanju. Milan u proseku ima najmlađi tim u Seriji A, ali je Đampaolo do sada uglavnom igrao sa iskusnijim igračima tako da nije napravljeno ni drastično podmlađivanje kakvo se letos najavljivalo.

Đampaolo je već ranije izgubio poverenje Zvonimira Bobana koji je hijerarhijski četvrti čovek u klubu, a sada je na ledu i kod sportskog direktora Paola Maldinija koji je insistirao na njegovom dovođenju.

„Direktori su svaki dan u Milanelu i vide kako se radi. Naravno da sam kao trener sada pod lupom. To je normalno. Radim ovaj posao sa maksimalnom posvećenošću i lojalnošću. Trudim se da poboljšam Milan, ali znam da mi sude rezultati“, rekao je Đampaolo na pitanje novinara o mogućem otkazu.

U naredna dva meča protiv Fiorentine i Đenove, Đampaolo će biti na velikom testu. Ako ne dođe do ozbiljnih poboljšanja igre i rezultate, sledi mu otkaz kako bi Milan iskoristio reprezentativnu pauzu za upoznavanje novog trenera sa ekipom.

Već se šuška i o mogućim naslednicima. Lućano Spaleti se sve glasnije pominje, ali i Klaudio Ranijeri, pa čak i senzacionalan povratak Đenara Gatuza kojeg je Đampaolo nasledio na klupi.

Međutim, Đampaolova smena neće biti jedina ako se nastavi sa lošim rezultatima. Direktorski tandem Paolo Maldini – Zvonimir Boban je uz Đamapola najodgovorniji za izgled ekipe. Veći deo prelaznog roka su prespavali ili jurili nerealne mete. Nisu obavili nijednu veliku prodaju koja su se očekivale (Suso, Čalhanoglu, Kesi, Rodrigez...) a nisu uspeli ni da rasterete platni spisak.

Obojica su legende Milani i posle igračkih karijera su više puta odbijali razne ponuđene funkcije. Stajali su strane i pričali. Delili su savete, kritikovali, hvalili... Boban je čak i preterivao kao gost analitičar na televizijama. Izbegavali su da uđu u posao kako ne bi isprljali pažljivo stvorena fudbalska imena. Kada su se latili posla, ispostavilo se ipak da ne znaju da ga rade tako dobro kao što su misllili i da bogate igračke karijere ne znače aposlutno ništa u konkurenciji za direktorskim vukovima kakvi su Marota, Paratići i ostali.  

Milanov problem je i što za razliku od ostalih konkurenata nema gazdu koji ga voli. Dok Juventus vode Anjelijevi, Inter ozbiljna kineska porodica Džang koja se savetuje sa Moratijem, a Napoli De Laurentis, Milanom vlada američka porodica Singer i njen investicioni fond Eliot koji baš ništa na znaju u fudbalu. Amerikancima je Milan pao u ruke posle bankrota kontroverznih kineskih biznismena koji su klub kupili od Berluskonija, ali nisu uspeli da isplate kredite.

Eliot i Singerovi su imali plan da povećaju vrednost kluba, pa da ga onda preporodaju po većoj ceni. Zato su i uložili neki novac u prethodnim prelaznim rokovima, ali su loše procenili. Milan je ostao bez plasmana u Ligu šampiona, vrednost mu je pala, a uložena sredstva Amerikanaca se nisu vratila. Jedini sposoban čovek u upravi Leonardo je napustio klub, dovedena je Arsenalova čuvena škrtica Ivan Gazidis da rukovodi finansijama, a za njim Maldini i Boban. Klub je svesno sebi dozvolio bruku da bude kažnjen izbacivanjem iz Lige Evrope kako bi očistio neke probleme u finansijskom poslovanju.

Izgleda da je Milan letos napravio korak nazad umesto napred i da nema ni govora o povratku nekih zlatnih vremena na San Siro. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar