УСО - Њујорк у шоку: Димитров избацио Федерера!

Велико изненађење на УС Опену, петоструки шампион Роџер Федерер поражен је у четвртфиналу од Григора Димитрова. Федерер неће освојити УС опен! Рафа Надал сада је први фаворит за титулу пред финале на "Артур Ешу" које ће бити прво у каријерама двојице тенисера због којих су Швајцарци у једном дану остали без двојице представника у мушком синглу.  Серена прегазила Кинескињу, хита ка 24. Гренд слему! Серена Вилијамс је чини се коначно спремна за освајање рекордне 24. Гренд слем титуле.

Тенис 04.09.2019 | 09:35
УСО - Њујорк у шоку: Димитров избацио Федерера!
Тенисер из Бугарске је после 190 минута игре славио са 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Био је то њихов осми међусобни окршај и прва победа за "бејби Федерера", како га зову.

Није изгледало да ће се овако завршити, посебно јер је Федерер добро кренуо и добио почетни сет са 6:3. Међутим, у тенису се никад не зна, очас посла све може да се промени и то се и догодило.

Федерер је успео да после изједначења у сетовима, добије и трећи сет и поведе са 2:1, али онда је кренуло све како није желео у наставку меча, а чини се да је свему овоме кумовала и повреда.

У почетном сету Роџер је направио брејк у другом гему, што му је било довољно да освоји први сет, али је и Димитров кренуо знатно боље у другом сету.

Бугарин је у другом повео са 5:2, потом се Федерер вратио на 5:4, али је Димитров рибрејком стигао до 1:1 у сетовима.

Чинило се да је то само један од кризних сетова Швајцарца, којих је било и почетком овог турнира, нарочито када је Роџер у два гема у финишу сета направио брејкове и повео са 2:1 у сетовима.

Одмах на почетку четвртог сета, Димитров је одузео сервис противнику, није испуштао предност сервиса до краја тог дела игре и онда је на 2:2 у сетовима Роџер пришао судији, појавио се ту и супервизор.

Испоставило се да је освајач 20 Гренд слем титула затражио да оде на медицински третман у свлачионицу, на шта има право, добио је дозволу, али како се вратио на терен, то није био исти играч.

Било је јасно да има проблема, касније се испоставило да је реч о повреди у горњем делу леђа, појасу у близини врата. Видело је да осећа нелагодност, да се мучи, као да више ни мислима није био у мечу.

Димитров је то искористио, повео је са 4:0 и после тога је било јасно да ће стићи до победе, што се на крају и догодило.

"После првог сета сам био нервозан, тражио сам прави ритам. Роџер је сервирао добро, било ми је важно само да останем у мечу. Добро сам се држао, добро кретао, срећан сам што сам на крају победио и што сам у полуфиналу", рекао је Григор у интервјуу на терену.

Каже да је тек од четвртог сета приметио да се Роџер мучи.

"После другог сета осетио сам да имам добар ритам, желео сам само да останем у игри. У четвртом сету је био један дуг гем, трудио сам се да га дуго држим у игри. На крају, није био стопостотно здрав. У пет сетова све је могуће да се догоди", додао је Димитров.

Занимљиво је да са њим на овом турниру нису тренери, Андре Агаси и Радек Шћепанек.

"Волео бих да могу да објасним што нису овде. Најтежа одлука за њих, свакако. Не знам, можда су желели да ме мало пробуде, да ме продрмају, они су ми породица. Чак иако нису ту, свако вече се чујемо и причамо. Ускоро ћемо бити заједно. Надам се да ћу проћи. Имамо толико одлука на дневној бази".

Његов наредни противник је Данил Медведев.

"Не знам, играли смо неколико пута. Има заиста сјајно лето. Знам његову игру, биће сутра дуг дан, али прво да се опоравим. Видећу шта је радио лоше, шта добро. Тешко је са њим играти, али и ја се враћам у форму, видећемо", закључио је Димитров.



(3) Роџер Федерер неће освојити УС опен ни 11. сезону заредом након што је у финалу 2008. декласирао Ендија Мареја резултатом 6:2, 7:5, 6:2.

Након што је руски ас (5) Данил Медведев победио (23) Стена Вавринку у првом мечу четвртфинала 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 6:1, са "Флашинг медоуза" елиминисан је још један Швајцарац, мезимац њујоршке публике и петоструки освајач.

Он је у ноћи између среде и четвртка, у драми која је трајала три сата и десет минута, изгубио од бугарског тенисера Григора Димитрова резултатом 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6.

"Био ми је потребан третман горњег дела леђа и врата. Да се мало опустим, видим хоће ли бити боље. Али ово је Григоров моменат, хајде да не причамо о мом телу", рекао је Федерер, којем је физиотерапеут указивао помоћ у свлачионици у паузи између четвртог и петог сета.

"Данас после подне, али сам могао да играм. Није било толико лоше да сам помишљао да одустанем или тако нешто. Григор ме је надиграо. Борио сам се с оним што сам имао. То је то. Могао сам да играм, моја грешка је што нисам победио".

Тако ће се у термину који је после жреба био "букиран" за "блокбастер" полуфинале између Федерера и браниоца титуле и троструког шампиона (1) Новака Ђоковића, у петак од 22 часа, Медведев и Димитров борити за успех каријере и пласман у "мејџор" финале, не размишљајући о томе да би већ у недељу на "Артур Ешу" са друге стране мреже могао да се појави нови први фаворит, (2) Рафаел Надал.

Димитров је изгубио седам од последњих осам мечева пред старт УС опена.

Шпанац, освајач УС опена из 2010, 2013. и 2017, наредне ноћи састаје се са (20) Дијего Шварцманом у последњем четвртфиналу мушког сингла, што значи да ће уједно и знати име потенцијалног ривала у полуфиналу, јер ће сусрет између (13) Гаела Монфиса и (24) Матеа Беретини почети вечерас од 19.30.

Резултати четвртфинала:

(5) Данил Медведев - (23) Стен Вавринка 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 6:1
(3) Роџер Федерер - Григор Димитров 6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6

(13) Гаел Монфис - (24) Матео Беретини (среда, 19.30)
(2) Рафаел Надал - (20) Дијего Шварцман (четвртак, 2.30)

Димитров, тренутно 78. на АТП листи, остварио је прву победу у каријери над Федерером, шампионом УС опена из 2004, 2005, 2006, 2007 и 2008. године.

"Немам кристалну куглу, не могу да знам. Наравно да се надам да хоћу. Верујем да је ово добра сезона. У овом моменту јесам разочаран, али издићи ћу се, све ће бити уреду", рекао је Федерер упитан за то да ли верује да ће освојити 21. грен слем трофеј у каријери.
Бугарин је постао најслабије рангирани полуфиналиста УС опена од Џимија Конорса, који је 1991. до завршнице стигао као 174. Иначе, а важно је истаћи да је у 28-годишњак из Хаскова у Њујорк допутовао после пораза у првим колима мастерса у Монтреалу и Синсинатију.

Како је меч на крцатом "Ешу" одмицао, а Федерер добијао све гласнију подршку са трибина, Бугарин је узвраћао све јачим ударцима и темпом у разменама којим је полако "ломио" 38-годишњака из Базела. Димитров је направио брејк на отварању четвртог сета, после чега углавном сигурно бранио предност, осим у тренуцима када је требало завршити сет.

Швајцарац је на брејк шансе чекао до десетог гема, а онда их пропустио пет, па се отишло у "мајсторицу".

Федерер је тада затражио медицински тајм-аут и у пратњи физиотерапеута напустио терен због, претпоставка је, проблема са леђима, али та пауза није избацила Димитрова из фокуса и ритма.

Када је дуел настављен, Бугарин је почео да "чисти линије", освојио прва четири гема и потом одрадио посао до краја за треће грен слем полуфинале у каријери после оних на Аустралијан опену 2017. и Вимблдону 2014. У тим сусретима губио је од Надала и Ђоковића, овог пута са друге стране мреже биће дебитант у том рангу такмичења,али и тренутно најдоминантнији играч на АТП туру, Медведев.

Серена прегазила Кинескињу, хита ка 24. Гренд слему! Серена Вилијамс је чини се коначно спремна за освајање рекордне 24. Гренд слем титуле. Брутална Серена стигла до 100. победе: "Почистила" Кинескињу за 44 минута! Американка је Ванг Ћијанг у четвртфиналу УС Опена очитала лекцију коју ће заувек памтити



Американка, која већ више од две године покушава да изједначки рекорд Маргарет Корт просто је декласирала противницу у четвртфиналу, Кинескињу Ћијанг Ванг, 6:1, 6:0.

Серена се на терену задржала свега 44 минута, ниједног момента Вангова није имала било какву шансу ни да се понада пласману у полуфинале.

Била је то Вилијамсова као у најбољим данима, снажно је ударала, добро се кретала, играла практично без грешке, за разлику од противнице која је била исувише импресионирана сусретом на "Артур Еш" стадиону.

Уз то ово јој је била јубиларна, стота победа у Њујорку и 13. пласман у полуфинале овог турнира.

"Невероватно је све ово, јер кад сам овде почела да играм, имала сам само 16 година. Није ми ни падало на памет да ћу имати сто победа овде. Волим ово што радим, не желим да престанем да играм овде. Осећам се добро, имала сам тешку годину. Вратила сам се на Вимблдону, играм боље и ево ме, ту сам", изјавила је Вилијамсова.

Занимљива ствар догодила се када је водитељка на крају рекла да је чула да Серена воли караоке.

"Ух, добро је. Мислила сам да ћете ме питати да певам! Могу ако мислите да растерам навијаче и изгубим неког од њих", насмејала се Американка.

Каже и да је посебан осећај играти пред домаћом публиком.

"Бити Американка и играти код куће је интересантно и лепо. Одрасла сам гледајући УС Опен, гледала сам много шампиона, отварање стадиона Артур Еш. Освојила неке од 23 Гренд слем титуле баш овде. Посебан је ово терен", признала је, а потом се осврнула и на наредну ривалку, Елину Свитолину.

"Има сјајну годину, играла је у полуфиналу Вимблдона, сигурна сам да жели овог пута и даље да догура. Мораћу да играм добро. Срећна сам и спремна, хоћу да уживам у игри", закључила је Серена.



Серена Вилијамс удара тешко као маљ!

То је најбоље осетила Ванг Ћијанг из Кине у четвртфиналу УС Опена. Кинескиња је против шестоструке шампионке гренд слема у Њујорку успела да освоји само један гем - 6:0, 6:1 и већ после 44 минута игре морала је да јој пружи руку.

Серена је била у свом најбољем издању, по навици није штедела неискусну ривалку, и јасно је послала поруку свима да је ове године спремна да се докопа трофеја пред домаћом публиком.

Победа против Ванг Ћијанг слађа је ако се зна је тачно 100. коју је остварила на гренд слему у Њујорку.

"Када играте против неког ко је добар, морате да појачате игру или да идете кући. А ја нисам спремна за одлазак",поручила је 37-годишња Американка.

"Знала сам да морам да одиграм снажно. Осећам се добро и после заиста тешке године још увек сам ту. Физички сам добро и што је још важније, увек се забављам овде", рекла је Серена Вилијамс, која је направила 25 винера на мечу, а њена ривалка ниједан.

Тениска лекција коју је одржала Кинескињи потврдила је да је Американка максимално мотивисана и спремна да освоји први гренд слем после повратка на терен након рођења ћерке Олимпије.

"Ја сам таква каква сам и никога не покушавам да уплашим. Врло сам страствена у ономе што радим, као и многи људи, и увек се жалим, плачем, вичем, али се и борим".

Снагу горостасне Американке у полуфиналу ће осетити Елина Свитолина, која је елиминисала Џоану Конту. То ће бити њихов пети окршај, а Украјинка је добила само један, и то последњи одигран 2016. године.

"Мораћу добро да се спремим за тај меч, јер је она једна од играчица која све ради добро. Велики је борац", навела је Серена Вилијамс, која је до сада у каријери освојила 24 гренд слем титуле.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар