ЛЕ: Партизан на Манчестер, Астану и АЗ Алкмар!

Фудбалери Партизана ће играти са Манчестер јунајтедом, Астаном и екипом АЗ из Алкмара у Групи Л прве фазе Лиге Европе! Црно-бели добили ривале у групној фази такмичења. Партизан ће играти у Групи Л нове сезоне Лиге Европе, ривали црно-белих биће славни Манчестер јунајтед, Астана и АЗ Алкмар. Црно-бели имају тешку групу, али и шансе да дочекају пролеће у Европи.

Фудбал 30.08.2019 | 14:01
ЛЕ: Партизан на Манчестер, Астану и АЗ Алкмар!
Освајач Купа Србије, који је преко норвешког Молдеа прошао у групну фазу ЛЕ, налазио се у трећем шеширу заједно са Сент Етјеном, Карабагом, Фејнордом, Хетафеом, Еспањолом, Малмеом, Стандардом из Лијежа, Вулверхемптоном, Реном, Розенборгом и Башакшехиром, са којима не може да се сретне.

У првом шеширу су били Севиља, Арсенал, Порто, Рома, Манчестер Јунајтед, кијевски Динамо, Бешикташ, Базел, Спортинг из Лисабона, московски ЦСКА, Волфсбург и Лацио, а други чине ПСВ, Краснодар, Селтик, Астана, Брага, Гент, Борусија Менхенгладбах, БАТЕ, Јанг Бојс, Лудогорец, АПОЕЛ и Ајнтрахт из Франкфурта.

У последњем су били АЗ Алкмар, Олександрија, Диделанж, ЛАСК, Лугано, Клуж, Гимараеш, Рига, Трабзон, Слован из Братиславе, Ференцварош и Ренџерс из Глазгова.

Српски представник у Лиги Европи ће играти у групи Л, са Манчестер јунајтедом, Астаном и екипом АЗ из Алкмара.

Партизан је био последњи извучени тим из трећег шешира, пре тога су изабрани "Црвени ђаволи" и казахстански клуб, а затим су групу као екипа из четврте групе комплетирали Холанђани.

Вреди напоменути да је град Астана у марту ове године променио име у Нур-Султан.

Манчестер јунајтед стиже у Хумску, односно, Партизан иде на Олд Трафорд! Солидно су на жребу прошли црно-бели, који ће имати шансу да се боре за европско пролеће, али далеко од тога да ће им бити лако.

Жреб у Монаку спојио је у групу Л заједно Манчестер јунајтед, Астану, Партизан и АЗ Алкмар. Могли су црно-бели боље да прођу када је у питању ривал из четвртог шешира, али могли су и тежег противника да добију из другог, тако да су, у суштини, добили уравнотежену групу.

Били су у последњој деценији у Хумској 1 гости Арсенал и Тотенхем, а сада је ред дошао на Манчестер јунајтед, који у тиму има Немању Матића, али и бројне звезде светске класе. Јасно је да је састав Олеа Гунара Солскјера први фаворит за прво место у групи.

Дрес Астане, представника Казахстана, носи Антонио Рукавина, бивши десни бек Партизана. Астана је играла квалификације за Лигу шампиона, у којима је испала од румунског Клужа.

На крају, стари знанац – АЗ Алкмар. Тим који је био са Партизаном у групи у сезони 2015/16. И оба дуела, у Београду и Алкмару, припао је црно-белима! Било би сјајно да се тај рецепт понови.

Прве утакмице у групи играће се 19. септембр, а распоред ће бити накнадно одређен.

Биће тешко, али и не може лако!

У сваком случају, Партизан ће у новој сезони Лиге Европе играти против једног атрактивног, вероватно и најатрактивнијег противника из првог шешира - Манчестер јунајтеда и два ривала против којих су и код куће и на страни могући сви исходи - Астане и АЗ Алкмара. Било како било, "парни ваљак" има шансе за једно од прва два места и мора да верује у тај резултат, а нема сумње да ће против славног Јунајтеда, најтрофејнијег клуба Енглеске и троструког првака Европе, у Београду бити прави спектакл.

Црно-беле чека и далеко гостовање против врло неугодне Астане, клуба који последњих година бележи сјајне резултате у Европи, што потврђује и његово место у другом шеширу. Шампион Казахстана је у квалификацијама играо променљиво - одлично код куће и лоше у гостима. У борби за Лигу шампиона стао је већ на првој препреци и елиминисан је од румунског Клужа, док је пласман у ЛЕ изборио преко БАТЕ Борисова.

Астана је изразито домаћинска екипа и чак на шест последњих утакмица успевала је да победи своје ривале код куће, међу њима била су имена као што су Рен, Јаблонец, а раније и АПОЕЛ, Митјеланд, Селтик...

Први наступ у Европи Астана је изборила тек 2013. године.

Не тако давно, у сезони 2015/2016 Лиге Европе, Партизан и АЗ Алкмар били су у истој групи. Београђани су тада у две утакмице забележили победе 3:2 и 2:1. Холанђани су прошлу сезону завршили на четвртом месту националног шампионата.

ГРУПА А:   Севиља, АПОЕЛ, Карабаг, Диделанж

ГРУПА Б:   Динамо Кијев, ФК Копенхаген, Малме, Лугано

ГРУПА Ц:   Базел, Краснодар, Хетафе, Трабзон

ГРУПА Д:   Спортинг Лисабон, ПСВ Ајндховен, Розенборг, ЛАСК

ГРУПА Е:   Лацио, Селтик, Рен, Клуж

ГРУПА Ф:   Арсенал, Ајнтрахт, Стандард, Гимараис

ГРУПА Г:   Порто, Јанг Бојс, Фајнорд, Ренџерс

ГРУПА Х:   ЦСКА Москва, Лудогорец, Еспањол, Ференцварош

ГРУПА И:   Волфсбург, Гент, Сент Етјен, Олександрија

ГРУПА Ј:   Рома, Менхенгладбах, Башакшехир, Волфсбергер

ГРУПА К:   Бешикташ, Брага, Вулверхемптон, Слован

ГРУПА Л:  Манчестер јунајтед, Астана, ПАРТИЗАН, АЗ Алкмар.

Једини представник Србије у масовнијем УЕФА такмичењу је Партизан, док ће првак Црвена звезда и ове сезоне играти у Лиги шампиона.

Црно-бели успели су да преко велшког Конас Кија, турске Малатије и на крају Молдеа изборе 11. наступ у групним фазама једног од два клупска УЕФА такмичења (девет Лига Европе и две Лиге шампиона). "Парни ваљак" је наступ у Лиги Европе изборио елиминисавши у плеј-офу Молде и то након победе у Београду (2:1) и ремија у земљи "Викинга" (1:1).

Последњи наступ Партизана у Лиги Европе био је пре две сезоне и тада су црно-бели као другопласирани тим, у групи са Динамом из Кијева, Јанг Бојсом и Скендербегом, изборили дуеле шеснаестине финала са Викторијом из Плзена, који су завршени у корист Чеха.

ТЕРМИНИ УТАКМИЦА:

1. коло: 19. септембар
2. коло: 3. октобар
3. коло: 24. октобар
4. коло: 7. новембар
5. коло: 28. новембар
6. коло: 12. децембар

- Жреб за 1/16 финала је 16. децембра, а утакмице 20. и 27. фебруара 2020.
- Жреб за осмину финала је 28. фебруара, а утакмице 12. и 19 марта.
- Жреб за четвртфинале и полуфинале је 20. марта. Утакмице се играју 9. и 16. априла, односно 30. априла и 7. маја.

- Финале Лиге Европе игра се у Гдањску 27. маја.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар