Земље региона данас "срећније" него прије 10-ак година

Истраживање о благостању односно срећи које се ради на свјетском нивоу показало је да су земље Западног Балкана “срећније” данас него што су биле прије 10-ак година. Истраживали смо да ли је то заиста тако, те шта је, може ли се и чиме мјерити срећа.

Регион 05.05.2024 | 19:38
Земље региона данас "срећније" него прије 10-ак година

Истраживање показује да су, између осталих, грађани Србије и БиХ 2023. срећнији него што су били 2010. године и да су изнад свјетског просјека. Познавајући ситуацију у којој живимо 30 година, тај податак нам дјелује невјероватно.

Зато смо питали грађане Бијељине и Београда да ли вјерују том истраживању и јесу ли они сами срећнији данас него што су били прије једне деценије.

“Ја јесам срећна али нисам примијетила да су сви срећнији, вјероватно због економске ситуације, политичких дешавања, отуђености”, каже једна Бијељинка.

“Ја заиста срећем само срећне људе, добре људе”, додаје друга.

Грађани Београда углавном не вјерују у то да смо срећнији.

“Мораш се привићи на мало туге у животу. Нећеш знати шта је права срећа, ако је не будеш имао са чиме упоредити”, рекао је Пауло Коељо.

Народи са ових простора који су прошли кроз страхоте рата, осјетили су на својој кожи колико је то тачно. Шта је данас, у миру, оно мало што им треба или фали за срећу?

“Једноставност,јер мислим да све компликујемо и да нам је новац постао пресудан, а није.”

“Неко може да има све у животу, пуно тога, а да није срећан, а други можда много, много мање, па да ипак буду срећни.”

“Учинило би ме срећним да се још мало повећа стандард у цијелој бившој Југославији. Требало би да се не оптужујемо за прошлост, прошлост је била и остаје иза леђа. Морамо да живимо, омладина мора да живи.”

“Срећа је здрава породица здрава, срећа је имати посао, радити нормално.”

“Треба нам само много толеранције, много жеље за дружењем, за опраштањем. Треба нам љубави, лијепе емоције.”

То су неки од одговора које су нам дали Бијељинци и Београђани.

Социолог Владимир Васић каже да је одбрамбени механизам људи са ових простора да окреће несрећу на срећу.

“Наш народ каже “удри бригу на весеље”. Чини ми се да ми то и радимо и да нас је то и одржало. Јер, ниједан европски народ не би могао да преживи и опстане, у социјалном, демографском и менталном смислу, као што су наши народи у БиХ”, сматра Васић.

Да ли постоји рецепт за срећу и који су то састојци потребни да бисмо направили нешто најважније у свом животу?

“Човјек прије свега треба да научи да влада собом, да буде срећан сам са собом, да научи да срећа не долази споља него изнутра и да ствара срећу онако како ју је замислио. Свако треба да се потруди да нађе разлога за срећу”, истиче већина.

А гдје га треба тражити?

“Срећа се мора црпити од другог човјека јер ако сам ја срећан, ви морате да црпите срећу и енергију од мене. Ако ја ширим негативну енергију, то ће се преточити на друге. То је систем спојених посуда”, наглашава Васић и додаје:

“Имамо доста разлога овдје у БиХ да будемо несрећни, али са друге стране има доста, доста дивних ствари и доста разлога да будемо срећни”, закључује он.

“И скромна срећа такодје је срећа. Боље је и колиба од сламе у којој се од срца смијеју, него палата од мермера у којој сви плачу”, каже стара кинеска пословица.

Александар Дима је сматрао да је срећа попут палате из бајке коју чувају змајеви и да се морамо борити да бисмо је освојили.

Да ли се слажете?

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

КОСТА БЛ

05.05.2024 20:59

Да,наравно да је тако,сви људи које знам зиве боље него прије 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИТ махер

05.05.2024 22:56

Та справица се зове срећометар. Она лети изнад градова и пикира сваку тинтару, ишчита мисли и меморише. Врати се у базу и податке пребаци у компјутер. Након тога објаве нам резултате и ми сазнамо да смо срећнији сада него прије неколико година. Ето!

Name

Ре коста

06.05.2024 09:24

Ја сам печенису за славу куповао од пензије а сада ми треба креди можда је молом броју људи блиских власти боље али слика је све веци ред пред јавним кухињама

Name

брецало

05.05.2024 21:00

Босна и Херцеговина је бас срецна земља висе неписмени воде земљу док млади одлазе висе је у бих сиромасни и гладни него сретни висе је унистено предузеца у бих и зато требамо бити сретни и тако редо све идé 30 година ми тонемо и сад смо као срецни ај нека буде тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

06.05.2024 06:45

То је тачно да смо сретнији, јер никада није било лакше отићи одавде. Сретни који оду, сретни и ови што примају лову из вана, што им ови први шаљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фреy40

06.05.2024 09:01

Наравно да су сви срећнији јер су остале само будале које пију и коцкају,сексају а они што су паметни су отишли.Првима је све добро док има нешто пара,доста ракије и пива и шта за повалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2024 09:50

Знаци и ти си будалина цим си остао овде

Name

Коментатор

07.05.2024 20:14

Да баш смо срећни не знамо шта ћемо од среће од свакодневних поскупљења и ( не) лагодног живота

ОДГОВОРИТЕ