ЛЕ: А шта би у осталим мечевима плеј-офа? Свашта...!

Копенхаген савладао Ригу, "нула" Лудогореца и Марибора.  Почело је четврто коло квалификација за Лигу Европе и фудбалери Копенхагена су резултатом 3:1 савладали екипу Риге.  Копенхаген се мучио, али може мирно да спава пред одлазак у Летонију.  Данци дошли до трећег гола у последњем нападу на утакмици.  Најватренији мечеви вечери: Екубан терорисао АЕК, Легија и Ренџерси одлучују у Глазгову! Трабзон на прагу Лиге Европе.  Прошле сезоне полуфиналисти, сад висе за групу: Минималац Стразбура против Ајнтрахта, ПСВ бруталан, Ријека пала у Белгији.  Нерешено у Алкмару и Букурешту. . .  Голеада у Торину, Белоти умало херој! Вулвси од готовог умало направили вересију! Гости с Острва били практично једном ногом у групној фази, али онда је касни гол Белотија измемио перцепцију, Еспањол окренуо Зорију у другом полувремену, ПАОК се с нулом враћа кући!

Фудбал 22.08.2019 | 23:20
ЛЕ: А шта би у осталим мечевима плеј-офа? Свашта...!
Марибор са десеторицом преживео бугарску опсаду! Бродолом Израелаца, Фајенорд и Малме већ у групама! Судува се провукла против Фрадија, на корак од историјског успеха је и Арарат из Јерменије.

Копенхаген је добро почео квалификације за Лигу Европе, пошто су успели да одбране домаћи терен и да однесу тријумф пред реванш у Летонији.

Некадашњи фудбалер Ајакса Виктор Фишер довео Данце до вођства, да би Камес крајем првог полувремена донео поравнање.

Друго полувреме је одлично почело по Копенхаген пошто су добили једанаестерац, а њега је реализовао Сотириу. До краја сусрета је Копенхаген постигао још један гол, преко Мохамеда Дарамија у последњим моментима утакмице и Копенхаген ће у реваншу имати нешто лакши посао.

Бугарски предсатвник Лудогорец, дочекао је словеначки Марибор и утакмица је завршена без победника, резултатом 0:0 и на том сусрету је Дино Хотић зарадио црвени картон почетком другог полувремена, па је Марибор играо са играчем мање.

Астана је била веома успешна против Бате Борисова у првој утакмици одиграној у четвртак, они су белоруски тим испратили са три гола у мрежи, од чега два у првом полувремену.

Коначних 3:0 постављено је у 52. минуту, када је Рунар Мар Сигурјонсон био прецизан са беле тачке.

Сат времена касније, кренуо је дуел Арарата и Диделанжа и Арарат је поготком Антонова у четвртом минуту судијске надокнаде дошао до победе пред својим навијачима.

Први гол је постигао Лима већ у 22. минуту утакмице и то је било све виђено у првом полувремену, у наставку је Диделанж дошао до изједначења преко Синанија, да би Антонов донео благу предност пред реванш.

Малме је био фаворит против екипе Бнеи Јехуде и то су на терену потврдили, пошто су дошли до убедљиве победе од 3:0. Екипа Судуве одиграла је реми без голова против мађарског Ференцвароша.

Фајенорд је баш као и Малме лако победио израелског представника, само је то био Хапоел Бер Шева, а резултат је такође био 3:0. Лирој Фер који је у каријери играо и Премијер лигу, постигао је два поготка и био један од најзаслужнијих за тријумф Фејнорда.

Све што треба да знате о мечу у Разграду говор статистика о шутевима. Лудогорец чак 24, од чега седам у оквир противничког гола. Марибор је шутнуо четири пута, ниједном у мету. Али је свеједно изборио активних 0:0 пред реванш на Људском врту, иако је од 57. минута играо са десеторицом.

Ни пре тог искључења Дина Хотића нису Словенци показивали претеране амбиције да играју фудбал, али су одбрамбено били војнички дисциплиновани, па већина покушаја домаћих није била претерано опасна. Кад су остали са десеторицом изабраници Дарка Миланича су се повукли толико да се на тренутке чинило да Лудогорец игра “викторије“.

Авај, Сисињов гол је поништен због офсајда, Марселињо је уздрмао само оквир гола, нису успевали ни Клаудију Кешеру, Мавис Чибота... Лудогорец је тако испустио предност домаћег терена, па му прети опасност да први пут још од сезоне 2015/2016 остане без групне фазе неког европског такмичења. Мада, колико су Бугари били бољи од Марибора не можемо ни да замислимо сценарио по ком би Словенци могли да, чак и уз подршку домаће публике, прођу даље.

Сличну утакмицу гледали смо и у Литванији с тим да је тамо домаћа Судува само гледала како да сачува мрежу од Ференцварошевих налета. На крају, 15 шутева Фрадија, осам у оквир гола наспрам једног Судувиног, али као и у Разграду – 0:0. Реванш у Будимпешти ипак Литванцима не оставља много наде да ће у групну фазу.

Тамо су једном ногом већ Малме и Фајенорд, који су са по 3:0 декласирали Бнеи Јахуду, односно Хапоел Бер Шеву што ће рећи да су Израелци претрпели бродолом у првим мечевима плеј-офа Лиге Европе.

Са друге стране, Арарат Јерменија, клуб који је основан пре само две године, на прагу је историјског успеха, пошто би могао да постане први клуб из своје земље у групи неког међународног такмичења. Потребно му је само да у Луксембургу одбрани предност од 2:1 до које је стигао голом Иље Антонова  у трећем минуту судијске надокнаде.

Ређала је Рига изненађење за изненађењем у овогодишњем издању квалификација за Лигу Европе. Након елиминације од Дандалка у Лиги шампиона, летонски представник је редом избацивао прошлогодишњег првака Пољске, Пјаст, а потом и фински Хелсинки. Делује да ће на последњем степенику поклекнути, пошто је Копенхаген на свом „Паркену“ славио са 3:1 и носи солидну залиху на реванш за седам дана у Риги.

Све је отворио Виктор Фишер у 18. минуту утакмице када је успео да на кривој нози ухвати голмана гостујуће екипе. Шутирао је у ближи угао, чему се Озолс није надао и већ је пао на траву. Међутим није се дуго чекало на одговор госта, који је пред у 41. минуту поравнао резултат преко Камеса лепим поготком, након што је избегао офсајд замку.

Мучио се Копенхаген и на отварању другог дела, али је у 62. минуту добио велики поклон након што је један од одбрамбених играча Риге након центаршута несмотрено играо руком у свом казненом простору. Лопту и одговорност је преузео Сотириу, који је некако успео да надмудри Озолса, иако је овај погодио страну.

Када се чинило да ће Копенхаген са минималном предношћу отпутовати у Ригу, десио се Дарами. Сјајно је примио лопту на груди у шеснаестерцу, имао је и превише времена да се намести и распали по лопти, што је и учинио. Голман Риге био је немоћан и морао је и по трећи пут вечерас да вади лопту из мреже.

Најватренији мечеви вечери: Екубан терорисао АЕК, Легија и Ренџерси одлучују у Глазгову. Трабзон на прагу Лиге Европе.

Лудо је било на трибинама, али су навијачи кућама отишли разочарани. Барем они домаћи, пошто је Кејлеб Екубан усред Атине малтретирао АЕК и водио Трабзон до убедљивих 3:1 пред реванш на обали Црног мора, док је Легија тек у другом полувремену притисла Ренџерсе, али није могла до гола, па ће се за Лигу Европе борити у Глазгову, а тамо није лако играти.

Посебно зато што Легија ни као домаћин није изгледала као бољи тим од шкотског представника. У првом полувремену су чак гости и били за нијансу конкретнији, док су Пољаци могли да се похвале већ традиционално импресивном кореографијом навијача. Тек у наставку су се испрсили и играчи, у неколико ситуација забринули Шкоте, морао је да реагује и голман Алан Мекгрегор, али тим Александра Вуковића ипак није могао до гола који би му значајно олакшао реванш на Ајброксу.

Међутим, ако навијачи Легије нису добили повод за славље, најватреније присталице АЕК-а су добиле повод да главом изударају најбллижи зид. Јесте Марко Ливаја већ у четвртом минуту довео Атињане у вођство од 1:0, али је Екубан до краја меча преокренуо резултат у Трабзонову корист, па је сва вероватноћа да ће Турци у групну фазу. А сви знамо колико се то Грцима неће допасти.

Џаба сад све, играчи АЕК-а ни ласом нису могли да ухвате Екубана, који је увек некако успевао да буде сам у гужви у казненом простору домаћег тима. Хет-трик некадашњег нападача Кјева и Лидса, изгледа да се у Трабзону коначано пронашао. АЕК-у остаје следећа сезона. На обали Црног мора ни много бољи тимови не би успели да надокнаде оволики минус.

Изненађење у Француској - Стразбур шокирао Ајнтрахт! Српски репрезентативци у дресу прошлогодишњег полуфиналисте европског такмичења нису успели да оправдају улогу фаворита и у Немачку се враћају са дефицитом од једног гола.

Шахтјор, Интер, Бенфика... Сви су они прошле сезоне падали пред Ајнтрахтом, све док се Немцима на путу није нашао Челси да их заустави у полуфиналу. Али ове сезоне клуб из Франкфурта мораће добро да се потруди не би ли се уопште докопао групне фазе такмичења, пошто га је Стразбур у првом мечу плеј-офа савладао са минималних 1:0.

Кевин Зои је у 33. минуту постигао тај један гол, уз доста среће ако смемо да додамо, пошто му је лопта пала пред ногу након што је у кук погодила чини нам се Данија да Косту.

А кад су се Французи после тога повукли у одбрану Ајнтрахт се нашао на мукама. Да је тренер Ади Хитернезадовољан видело се и када је већ на полувремену извршио две измене. Једна је била и селидба Мијата Гаћиновића на клупу. И јесте Ајнтрахт био нешто опаснији у наставку, али пре свега зато што је Филип Костићсвојом брзином и индивидуалим квалитетом правио проблеме домаћину, не зато што су Немци заиграли посебно боље.

Стразбур је у дефанзиви био перфектан, а то се посебно односи на Стефана Митровића који је био командовао одбрамбеном тројком позади, па су Французи сачували предност уочи реванша.

Стразбур је на домаћем терену победио Ајнтрахт Франкфурт у првој утакмици плејофа квалификација за Лигу Европе резултатом 1:0 и пришао корак ближе групној фази тог такмичења.

Упркос томе што су у меч ушли у улози фаворита, играчи немачког тима нису успели да успоставе контролу над игром током првог полувремена. Домаћи су у најмању руку били равноправан ривал, имали су више удараца ка голу ривала, а у 33. минуту успели су да дођу и до водећег поготка.

Након збрке у шеснаестерцу гостију после корнера најспретнији је био Кевин Зохи који је некако успео да "ћушне" лопту преко линије и доведе свој тим у вођство.

Након тога је екипа Адолфа Хитера помало „живнула“, дошла до своје игре, али није успела да реализује шансе. Најбољу прилику имали су на самом почетку другог полувремена када је Даичи Камада промашио зицер из срца шеснаестерца. 

Покушавао је Ајнтрахт све до краја али безуспешно, па се у Франкфурт враћају са негативним резултатом. 

У гостујућем тиму од првог минута су били српски репрезентативци Мијат Гаћиновић и Филип Костић, први је замењен на старту другог дела игре, док је други одиграо читав сусрет. Млади Дејан Јовељић није био у протоколу за овај меч, а Стразбур је са капитенском траком током целе утакмице предводио Стефан Митровић.

Стразбур ће тако чекати узвратну утакмицу са минималном предношћу, могло би се чак рећи и неочекивано, али ће Немци имати добру прилику да „изваде флеке“ и пласирају се у такмичење чији су полуфиналисти били прошле сезоне.

Биће ту још драме, као што ће бити и на Рујевици. Јесте Ријека поражена у Генту, али заостатак од 1:2 није ненадокнадив. Приде тај гол у гостима – потписао га је Тибор Халиловић – може много да значи, мада Гент није наиван ривал. Посебно не кад је Лоран Депоатр, бивши шпиц Порта и Хадерсфилда, расположен за игру. Управо је он са два гола и преокрено резултат у корист Белгијанца.

Никакве дилеме неће бити у Лимасолу, пошто ће Аполон играти за част. После 0:3 у Ајнхдовену јасно је и Кипранима да немају шта да траже против ПСВ-а. И није само до та три гола колико до лакоће са којом су падали.

Мохамед Ихатарен после фуриозне контре у 47. минуту, па право мало ремек-дело Кодија Гакпа, на крају и Дензел Дамфрис. Да се не лажемо, ПСВ је пројектован за касније фазе нокаут рунде такмичења, ово је њима само загревање за сезону.

Прошле сезоне се вратили у Премијер лигу, ове близу да обезбеде пласман у Лигу Европе! Фудбалери Вулвса великим корацима корачају напред и надограђују прошлогодишњи успех који им је обезбедио финансијско благостање и могућност за даљи напредак.

Торино, једноставно, није тај ниво, мада је касни гол Андрее Белотија изменио перцепцију гледања на резултат подно Алпа. Ипак, Вулвси су на северу Италије постигли три гола, додуше и примили два и тако готово извесно обезбедили место у групној фази – 3:2 (1:0).

Гледајући финиш утакмице, чини се да ипак још није готово! Капитен Торина Андреа Белоти умало је био потпуни херој утакмице, али га је само мало концентрације делило од ремија који би засигурно оставио велики простор за надметање. После гола са беле тачке у 89. минуту Белоти је имао још једну златну прилику у надокнади времена, али му се на путу среће испречио одлични Руи Патрисио! И поред два примљена гола португалски чувар мреже био је одличан и дефинитивно најзаслужнији што Вулвси кући носе победу од једног гола разлике.

Торино је успео да издржи готово цело полувреме и буде на моменте равноправан такмац. Али, једна грешка у процени и лоша интервенција Бремера на центаршут Жоаоа Мутиња довео је до тога да гости поведу два минута пре одласка у свлачионицу.

Касније је све било много лакше. Још и лакше када је Диого Жота искористио добру лопту Адаме Траореакако би дуплирао вођство. Некадашњи полазник Барселонине академије искористио је своју брзину како би размонтирао одбрану Торина, да би Жота само наместио ногу како би погодио небрањени део мреже.

Таман када се учинио да би Вулвси могли да однесу комотну победу, прорадио је инат у домаћим редовима. Лоренцо де Силвестри претворио је додавање Кристијана Ансалдија у гол, што је додатно отворило утакмицу.

Али, онда је поново дошао хладан туш за Торино. Раул Хименез је на моменат ускочио у копачке Дијега Марадоне и као локомотива протутњао ка голу Салватореа Сиригуа да би поред четворице противничких играча затресао мрежу!

Вулвси су на крају од добијеног ипак направили вересију. Прво због јако лоше реакције Винагреа код пенала, када је шутнуо Белотија и оборио га на траву, што је само продубило јаз у последњој линији која је деловала готово успавано у последњим тренуцима...

Еспањол је направио добар резултат против Зорије, иако је до 58. минута стрепео на свом терену. На крају каталонски састав добио је резултатом 3:1 (0:1).

Госте је у вођство донео Владислав Кочегин у 38. минуту, што је само унело немир у домаћи састав. Али, када је Фереира пробио лед у 58. минуту, уследио је брзопотезни прелом сусрета. Прво је, додуше, Естебан Гранеро „частио“ госте промашеним пеналом у 76. минуту, да би непуних 180 секунди касније Хави Лопез ипак довео Еспањол у вођство. Тачку на победу ставио је Матијас Варгас у завршници сусрета и то на асистенцију Ву Леија.

Резултати плеј-офа квалификација за Лигу Европе.

/"Стаза шампиона"/

Астана (Казахстан) - БАТЕ Борисов (Белорусија) 3:0
Арарат (Јерменија) - Дуделанж (Луксембург) 2:1
Судува (Литванија) - Ференцварош (Мађарска) 0:0
Лудогорец (Бугарска) - Марибор (Словенија) 0:0
Копенхаген (Данска) - Рига (Летонија) 3:1
Селтик (Шкотска) - АИК (Шведска) 2:0
Линфилд (Северна Ирска) - Карабаг (Азербејџан) 3:2
Слован (Словачка) - ПАОК (Грчка) 1:0

/"Главна стаза"/

Малме (Шведска) - Бнеи Јехуда (Израел) 3:0
Фејнорд (Холандија) - Хапоел Бер Шева (Израел) 3:0
Брага (Португал) - Спартак Москва (Русија) 1:0
Стразбур (Француска) - Ајнтрахт (Немачка) 1:0
АЕК Атина (Грчка) - Трабзон (Турска) 1:3
Легија (Пољска) - Ренџерс (Шкотска) 0:0
Гент (Белгија) - Ријека (Хрватска) 2:1
ФЦСБ (Румунија) - Виторија Гимараеш (Португал) 0:0
АЗ Алкмар (Холандија) - Антверпен (Белгија) 1:1
ПСВ (Холандија) - Аполон (Кипар) 3:0
Торино (Италија) - Вулверхемптон (Енглеска) 2:3
Еспањол (Шпанија) - Зорја (Украјина) 3:1
Партизан (Србија) - Молде (Норвешка) 2:1

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар