LE: A šta bi u ostalim mečevima plej-ofa? Svašta...!

Kopenhagen savladao Rigu, "nula" Ludogoreca i Maribora.  Počelo je četvrto kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i fudbaleri Kopenhagena su rezultatom 3:1 savladali ekipu Rige.  Kopenhagen se mučio, ali može mirno da spava pred odlazak u Letoniju.  Danci došli do trećeg gola u poslednjem napadu na utakmici.  Najvatreniji mečevi večeri: Ekuban terorisao AEK, Legija i Rendžersi odlučuju u Glazgovu! Trabzon na pragu Lige Evrope.  Prošle sezone polufinalisti, sad vise za grupu: Minimalac Strazbura protiv Ajntrahta, PSV brutalan, Rijeka pala u Belgiji.  Nerešeno u Alkmaru i Bukureštu. . .  Goleada u Torinu, Beloti umalo heroj! Vulvsi od gotovog umalo napravili veresiju! Gosti s Ostrva bili praktično jednom nogom u grupnoj fazi, ali onda je kasni gol Belotija izmemio percepciju, Espanjol okrenuo Zoriju u drugom poluvremenu, PAOK se s nulom vraća kući!

Fudbal 22.08.2019 | 23:20
LE: A šta bi u ostalim mečevima plej-ofa? Svašta...!
Maribor sa desetoricom preživeo bugarsku opsadu! Brodolom Izraelaca, Fajenord i Malme već u grupama! Suduva se provukla protiv Fradija, na korak od istorijskog uspeha je i Ararat iz Jermenije.

Kopenhagen je dobro počeo kvalifikacije za Ligu Evrope, pošto su uspeli da odbrane domaći teren i da odnesu trijumf pred revanš u Letoniji.

Nekadašnji fudbaler Ajaksa Viktor Fišer doveo Dance do vođstva, da bi Kames krajem prvog poluvremena doneo poravnanje.

Drugo poluvreme je odlično počelo po Kopenhagen pošto su dobili jedanaesterac, a njega je realizovao Sotiriu. Do kraja susreta je Kopenhagen postigao još jedan gol, preko Mohameda Daramija u poslednjim momentima utakmice i Kopenhagen će u revanšu imati nešto lakši posao.

Bugarski predsatvnik Ludogorec, dočekao je slovenački Maribor i utakmica je završena bez pobednika, rezultatom 0:0 i na tom susretu je Dino Hotić zaradio crveni karton početkom drugog poluvremena, pa je Maribor igrao sa igračem manje.

Astana je bila veoma uspešna protiv Bate Borisova u prvoj utakmici odigranoj u četvrtak, oni su beloruski tim ispratili sa tri gola u mreži, od čega dva u prvom poluvremenu.

Konačnih 3:0 postavljeno je u 52. minutu, kada je Runar Mar Sigurjonson bio precizan sa bele tačke.

Sat vremena kasnije, krenuo je duel Ararata i Didelanža i Ararat je pogotkom Antonova u četvrtom minutu sudijske nadoknade došao do pobede pred svojim navijačima.

Prvi gol je postigao Lima već u 22. minutu utakmice i to je bilo sve viđeno u prvom poluvremenu, u nastavku je Didelanž došao do izjednačenja preko Sinanija, da bi Antonov doneo blagu prednost pred revanš.

Malme je bio favorit protiv ekipe Bnei Jehude i to su na terenu potvrdili, pošto su došli do ubedljive pobede od 3:0. Ekipa Suduve odigrala je remi bez golova protiv mađarskog Ferencvaroša.

Fajenord je baš kao i Malme lako pobedio izraelskog predstavnika, samo je to bio Hapoel Ber Ševa, a rezultat je takođe bio 3:0. Liroj Fer koji je u karijeri igrao i Premijer ligu, postigao je dva pogotka i bio jedan od najzaslužnijih za trijumf Fejnorda.

Sve što treba da znate o meču u Razgradu govor statistika o šutevima. Ludogorec čak 24, od čega sedam u okvir protivničkog gola. Maribor je šutnuo četiri puta, nijednom u metu. Ali je svejedno izborio aktivnih 0:0 pred revanš na Ljudskom vrtu, iako je od 57. minuta igrao sa desetoricom.

Ni pre tog isključenja Dina Hotića nisu Slovenci pokazivali preterane ambicije da igraju fudbal, ali su odbrambeno bili vojnički disciplinovani, pa većina pokušaja domaćih nije bila preterano opasna. Kad su ostali sa desetoricom izabranici Darka Milaniča su se povukli toliko da se na trenutke činilo da Ludogorec igra “viktorije“.

Avaj, Sisinjov gol je poništen zbog ofsajda, Marselinjo je uzdrmao samo okvir gola, nisu uspevali ni Klaudiju Kešeru, Mavis Čibota... Ludogorec je tako ispustio prednost domaćeg terena, pa mu preti opasnost da prvi put još od sezone 2015/2016 ostane bez grupne faze nekog evropskog takmičenja. Mada, koliko su Bugari bili bolji od Maribora ne možemo ni da zamislimo scenario po kom bi Slovenci mogli da, čak i uz podršku domaće publike, prođu dalje.

Sličnu utakmicu gledali smo i u Litvaniji s tim da je tamo domaća Suduva samo gledala kako da sačuva mrežu od Ferencvaroševih naleta. Na kraju, 15 šuteva Fradija, osam u okvir gola naspram jednog Suduvinog, ali kao i u Razgradu – 0:0. Revanš u Budimpešti ipak Litvancima ne ostavlja mnogo nade da će u grupnu fazu.

Tamo su jednom nogom već Malme i Fajenord, koji su sa po 3:0 deklasirali Bnei Jahudu, odnosno Hapoel Ber Ševu što će reći da su Izraelci pretrpeli brodolom u prvim mečevima plej-ofa Lige Evrope.

Sa druge strane, Ararat Jermenija, klub koji je osnovan pre samo dve godine, na pragu je istorijskog uspeha, pošto bi mogao da postane prvi klub iz svoje zemlje u grupi nekog međunarodnog takmičenja. Potrebno mu je samo da u Luksemburgu odbrani prednost od 2:1 do koje je stigao golom Ilje Antonova  u trećem minutu sudijske nadoknade.

Ređala je Riga iznenađenje za iznenađenjem u ovogodišnjem izdanju kvalifikacija za Ligu Evrope. Nakon eliminacije od Dandalka u Ligi šampiona, letonski predstavnik je redom izbacivao prošlogodišnjeg prvaka Poljske, Pjast, a potom i finski Helsinki. Deluje da će na poslednjem stepeniku pokleknuti, pošto je Kopenhagen na svom „Parkenu“ slavio sa 3:1 i nosi solidnu zalihu na revanš za sedam dana u Rigi.

Sve je otvorio Viktor Fišer u 18. minutu utakmice kada je uspeo da na krivoj nozi uhvati golmana gostujuće ekipe. Šutirao je u bliži ugao, čemu se Ozols nije nadao i već je pao na travu. Međutim nije se dugo čekalo na odgovor gosta, koji je pred u 41. minutu poravnao rezultat preko Kamesa lepim pogotkom, nakon što je izbegao ofsajd zamku.

Mučio se Kopenhagen i na otvaranju drugog dela, ali je u 62. minutu dobio veliki poklon nakon što je jedan od odbrambenih igrača Rige nakon centaršuta nesmotreno igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Loptu i odgovornost je preuzeo Sotiriu, koji je nekako uspeo da nadmudri Ozolsa, iako je ovaj pogodio stranu.

Kada se činilo da će Kopenhagen sa minimalnom prednošću otputovati u Rigu, desio se Darami. Sjajno je primio loptu na grudi u šesnaestercu, imao je i previše vremena da se namesti i raspali po lopti, što je i učinio. Golman Rige bio je nemoćan i morao je i po treći put večeras da vadi loptu iz mreže.

Najvatreniji mečevi večeri: Ekuban terorisao AEK, Legija i Rendžersi odlučuju u Glazgovu. Trabzon na pragu Lige Evrope.

Ludo je bilo na tribinama, ali su navijači kućama otišli razočarani. Barem oni domaći, pošto je Kejleb Ekuban usred Atine maltretirao AEK i vodio Trabzon do ubedljivih 3:1 pred revanš na obali Crnog mora, dok je Legija tek u drugom poluvremenu pritisla Rendžerse, ali nije mogla do gola, pa će se za Ligu Evrope boriti u Glazgovu, a tamo nije lako igrati.

Posebno zato što Legija ni kao domaćin nije izgledala kao bolji tim od škotskog predstavnika. U prvom poluvremenu su čak gosti i bili za nijansu konkretniji, dok su Poljaci mogli da se pohvale već tradicionalno impresivnom koreografijom navijača. Tek u nastavku su se isprsili i igrači, u nekoliko situacija zabrinuli Škote, morao je da reaguje i golman Alan Mekgregor, ali tim Aleksandra Vukovića ipak nije mogao do gola koji bi mu značajno olakšao revanš na Ajbroksu.

Međutim, ako navijači Legije nisu dobili povod za slavlje, najvatrenije pristalice AEK-a su dobile povod da glavom izudaraju najblliži zid. Jeste Marko Livaja već u četvrtom minutu doveo Atinjane u vođstvo od 1:0, ali je Ekuban do kraja meča preokrenuo rezultat u Trabzonovu korist, pa je sva verovatnoća da će Turci u grupnu fazu. A svi znamo koliko se to Grcima neće dopasti.

Džaba sad sve, igrači AEK-a ni lasom nisu mogli da uhvate Ekubana, koji je uvek nekako uspevao da bude sam u gužvi u kaznenom prostoru domaćeg tima. Het-trik nekadašnjeg napadača Kjeva i Lidsa, izgleda da se u Trabzonu konačano pronašao. AEK-u ostaje sledeća sezona. Na obali Crnog mora ni mnogo bolji timovi ne bi uspeli da nadoknade ovoliki minus.

Iznenađenje u Francuskoj - Strazbur šokirao Ajntraht! Srpski reprezentativci u dresu prošlogodišnjeg polufinaliste evropskog takmičenja nisu uspeli da opravdaju ulogu favorita i u Nemačku se vraćaju sa deficitom od jednog gola.

Šahtjor, Inter, Benfika... Svi su oni prošle sezone padali pred Ajntrahtom, sve dok se Nemcima na putu nije našao Čelsi da ih zaustavi u polufinalu. Ali ove sezone klub iz Frankfurta moraće dobro da se potrudi ne bi li se uopšte dokopao grupne faze takmičenja, pošto ga je Strazbur u prvom meču plej-ofa savladao sa minimalnih 1:0.

Kevin Zoi je u 33. minutu postigao taj jedan gol, uz dosta sreće ako smemo da dodamo, pošto mu je lopta pala pred nogu nakon što je u kuk pogodila čini nam se Danija da Kostu.

A kad su se Francuzi posle toga povukli u odbranu Ajntraht se našao na mukama. Da je trener Adi Hiternezadovoljan videlo se i kada je već na poluvremenu izvršio dve izmene. Jedna je bila i selidba Mijata Gaćinovića na klupu. I jeste Ajntraht bio nešto opasniji u nastavku, ali pre svega zato što je Filip Kostićsvojom brzinom i individualim kvalitetom pravio probleme domaćinu, ne zato što su Nemci zaigrali posebno bolje.

Strazbur je u defanzivi bio perfektan, a to se posebno odnosi na Stefana Mitrovića koji je bio komandovao odbrambenom trojkom pozadi, pa su Francuzi sačuvali prednost uoči revanša.

Strazbur je na domaćem terenu pobedio Ajntraht Frankfurt u prvoj utakmici plejofa kvalifikacija za Ligu Evrope rezultatom 1:0 i prišao korak bliže grupnoj fazi tog takmičenja.

Uprkos tome što su u meč ušli u ulozi favorita, igrači nemačkog tima nisu uspeli da uspostave kontrolu nad igrom tokom prvog poluvremena. Domaći su u najmanju ruku bili ravnopravan rival, imali su više udaraca ka golu rivala, a u 33. minutu uspeli su da dođu i do vodećeg pogotka.

Nakon zbrke u šesnaestercu gostiju posle kornera najspretniji je bio Kevin Zohi koji je nekako uspeo da "ćušne" loptu preko linije i dovede svoj tim u vođstvo.

Nakon toga je ekipa Adolfa Hitera pomalo „živnula“, došla do svoje igre, ali nije uspela da realizuje šanse. Najbolju priliku imali su na samom početku drugog poluvremena kada je Daiči Kamada promašio zicer iz srca šesnaesterca. 

Pokušavao je Ajntraht sve do kraja ali bezuspešno, pa se u Frankfurt vraćaju sa negativnim rezultatom. 

U gostujućem timu od prvog minuta su bili srpski reprezentativci Mijat Gaćinović i Filip Kostić, prvi je zamenjen na startu drugog dela igre, dok je drugi odigrao čitav susret. Mladi Dejan Joveljić nije bio u protokolu za ovaj meč, a Strazbur je sa kapitenskom trakom tokom cele utakmice predvodio Stefan Mitrović.

Strazbur će tako čekati uzvratnu utakmicu sa minimalnom prednošću, moglo bi se čak reći i neočekivano, ali će Nemci imati dobru priliku da „izvade fleke“ i plasiraju se u takmičenje čiji su polufinalisti bili prošle sezone.

Biće tu još drame, kao što će biti i na Rujevici. Jeste Rijeka poražena u Gentu, ali zaostatak od 1:2 nije nenadoknadiv. Pride taj gol u gostima – potpisao ga je Tibor Halilović – može mnogo da znači, mada Gent nije naivan rival. Posebno ne kad je Loran Depoatr, bivši špic Porta i Hadersfilda, raspoložen za igru. Upravo je on sa dva gola i preokreno rezultat u korist Belgijanca.

Nikakve dileme neće biti u Limasolu, pošto će Apolon igrati za čast. Posle 0:3 u Ajnhdovenu jasno je i Kipranima da nemaju šta da traže protiv PSV-a. I nije samo do ta tri gola koliko do lakoće sa kojom su padali.

Mohamed Ihataren posle furiozne kontre u 47. minutu, pa pravo malo remek-delo Kodija Gakpa, na kraju i Denzel Damfris. Da se ne lažemo, PSV je projektovan za kasnije faze nokaut runde takmičenja, ovo je njima samo zagrevanje za sezonu.

Prošle sezone se vratili u Premijer ligu, ove blizu da obezbede plasman u Ligu Evrope! Fudbaleri Vulvsa velikim koracima koračaju napred i nadograđuju prošlogodišnji uspeh koji im je obezbedio finansijsko blagostanje i mogućnost za dalji napredak.

Torino, jednostavno, nije taj nivo, mada je kasni gol Andree Belotija izmenio percepciju gledanja na rezultat podno Alpa. Ipak, Vulvsi su na severu Italije postigli tri gola, doduše i primili dva i tako gotovo izvesno obezbedili mesto u grupnoj fazi – 3:2 (1:0).

Gledajući finiš utakmice, čini se da ipak još nije gotovo! Kapiten Torina Andrea Beloti umalo je bio potpuni heroj utakmice, ali ga je samo malo koncentracije delilo od remija koji bi zasigurno ostavio veliki prostor za nadmetanje. Posle gola sa bele tačke u 89. minutu Beloti je imao još jednu zlatnu priliku u nadoknadi vremena, ali mu se na putu sreće isprečio odlični Rui Patrisio! I pored dva primljena gola portugalski čuvar mreže bio je odličan i definitivno najzaslužniji što Vulvsi kući nose pobedu od jednog gola razlike.

Torino je uspeo da izdrži gotovo celo poluvreme i bude na momente ravnopravan takmac. Ali, jedna greška u proceni i loša intervencija Bremera na centaršut Žoaoa Mutinja doveo je do toga da gosti povedu dva minuta pre odlaska u svlačionicu.

Kasnije je sve bilo mnogo lakše. Još i lakše kada je Diogo Žota iskoristio dobru loptu Adame Traoreakako bi duplirao vođstvo. Nekadašnji polaznik Barselonine akademije iskoristio je svoju brzinu kako bi razmontirao odbranu Torina, da bi Žota samo namestio nogu kako bi pogodio nebranjeni deo mreže.

Taman kada se učinio da bi Vulvsi mogli da odnesu komotnu pobedu, proradio je inat u domaćim redovima. Lorenco de Silvestri pretvorio je dodavanje Kristijana Ansaldija u gol, što je dodatno otvorilo utakmicu.

Ali, onda je ponovo došao hladan tuš za Torino. Raul Himenez je na momenat uskočio u kopačke Dijega Maradone i kao lokomotiva protutnjao ka golu Salvatorea Sirigua da bi pored četvorice protivničkih igrača zatresao mrežu!

Vulvsi su na kraju od dobijenog ipak napravili veresiju. Prvo zbog jako loše reakcije Vinagrea kod penala, kada je šutnuo Belotija i oborio ga na travu, što je samo produbilo jaz u poslednjoj liniji koja je delovala gotovo uspavano u poslednjim trenucima...

Espanjol je napravio dobar rezultat protiv Zorije, iako je do 58. minuta strepeo na svom terenu. Na kraju katalonski sastav dobio je rezultatom 3:1 (0:1).

Goste je u vođstvo doneo Vladislav Kočegin u 38. minutu, što je samo unelo nemir u domaći sastav. Ali, kada je Fereira probio led u 58. minutu, usledio je brzopotezni prelom susreta. Prvo je, doduše, Esteban Granero „častio“ goste promašenim penalom u 76. minutu, da bi nepunih 180 sekundi kasnije Havi Lopez ipak doveo Espanjol u vođstvo. Tačku na pobedu stavio je Matijas Vargas u završnici susreta i to na asistenciju Vu Leija.

Rezultati plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope.

/"Staza šampiona"/

Astana (Kazahstan) - BATE Borisov (Belorusija) 3:0
Ararat (Jermenija) - Dudelanž (Luksemburg) 2:1
Suduva (Litvanija) - Ferencvaroš (Mađarska) 0:0
Ludogorec (Bugarska) - Maribor (Slovenija) 0:0
Kopenhagen (Danska) - Riga (Letonija) 3:1
Seltik (Škotska) - AIK (Švedska) 2:0
Linfild (Severna Irska) - Karabag (Azerbejdžan) 3:2
Slovan (Slovačka) - PAOK (Grčka) 1:0

/"Glavna staza"/

Malme (Švedska) - Bnei Jehuda (Izrael) 3:0
Fejnord (Holandija) - Hapoel Ber Ševa (Izrael) 3:0
Braga (Portugal) - Spartak Moskva (Rusija) 1:0
Strazbur (Francuska) - Ajntraht (Nemačka) 1:0
AEK Atina (Grčka) - Trabzon (Turska) 1:3
Legija (Poljska) - Rendžers (Škotska) 0:0
Gent (Belgija) - Rijeka (Hrvatska) 2:1
FCSB (Rumunija) - Vitorija Gimaraeš (Portugal) 0:0
AZ Alkmar (Holandija) - Antverpen (Belgija) 1:1
PSV (Holandija) - Apolon (Kipar) 3:0
Torino (Italija) - Vulverhempton (Engleska) 2:3
Espanjol (Španija) - Zorja (Ukrajina) 3:1
Partizan (Srbija) - Molde (Norveška) 2:1

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar