Предсједник Надзорног одбора Звезде у сукобу интереса?!

Драган Милошевић није пријавио Агенцији за борбу против корупције да се налази на челу Надзорног одбора Фудбалског клуба Црвена звезда док ради као судија. У Агенцији проверају да ли је прекшрен закон, преноси ЦИНС.

Фудбал 22.08.2019 | 22:30
Предсједник Надзорног одбора Звезде у сукобу интереса?!
Председник Надзорног одбора ФК Црвена звезда Драган Милошевић је у проблему због могућег сукоба интереса и кршења прописа, пише Центар за истраживачко новинарство Србије.

Милошевић је годинама уназад радио у Црвеној звезди и као судија Вишег суда Посебног одељења за организовани криминал и корупцију - на случајевима повезаним са Агробанком, која је имала сарадњу са Црвеном звездом. 

Драган Милошевић је био председник већа на суђењу некадашњем председнику Извршног одбора Агробанке Душану Антонићу и још 20 окривљених, који се терете да су ту банку махинацијама оштетили за 84 милиона евра. Он је за један навијачки портал изнео податке о споразуму Агробанке и Звезде, према којем је банка, због лоше финансијске ситуације односно стечаја, склопила споразум којим је смањила дуг клуба од 17 милиона евра на 6,8 милиона. 

Услед неплаћања кредита који је Црвена звезда узела од Агробанке, дуг је достигао суму од око 17 милиона евра. Према речима Милошевића у интервју за портал Ред стар Белграде, с обзиром на то да је Агробанка отишла у стечај, клуб је са банком склопио споразум којим су Звезди отписане камате, а остало је да се отплати 6,8 милиона евра. Тај износ би требало да се плати у пет годишњих рата. 

Према његовим речима, могуће је да Звезда као дужник не плати цео износ, јер уколико држава одлучи да прода Звездина потраживања могуће је да ће да их прода за само око 11% дуга, односно око 700.000 евра.

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), објавио је сазнања да је Милошевић судио у случајевима Агробанке, али због тога што је судио физичким лицима која су наводно уплетена у малверзације у самој банци, а не банци као правном лицу - није дошло до сукоба интереса. 

Ипак, он није пријавио Агенцији за борбу против корупције функцију у Црвеној звезди, на шта је био обавезан, па се његово судијско место сада доводи у питање.

У одговору ЦИНС-у, Агенција је навела да је истовремено вршење ове две функције у супротности са законом и да судија, као јавни функционер, не може бити члан управе спортске организације. Додали су да ће извршити проверу да ли у конкретном случају постоји кршење Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Ако утврди да је закон прекшрен, Агенција може Милошевићу да изрекне меру упозорења, која је у форми усмене опомене и не повлачи никакве друге последице, или необавезујућу препоруку за разрешење институцији у којој функционер ради.

Немања Ненадић из организације Транспаренстност Србија рекао је за ЦИНС да је Милошевић требало да тражи одобрење: "Морао је да пријави у извештају Агенцији да је члан органа спортског друштва".

За разлику од Агенције, Високи савет судства је у два наврата дозволио истовремено обављање ових функција.

У писаном одговору Драгомира Милојевића, председника Високог савета судства, ЦИНС-у, наводи се да је у децембру 2014. тај орган донео одлуку да Милошевићево чланство у Црвеној звезди (тада у Управном одбору и Дисциплинској комисији) није неспојиво са функцијом судије. У мају 2015, након што је постао председник Надзорног одбора, Високи савет судства је на седници констатовао да је и та функција спојива са судијском.    

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић за ЦИНС је изјавила да је Високи савет судства у сличним случајевима дозволио истовремено објављање две функције. Ипак, како објашњава, док је Милошевић радио у Вишем суду могло је да се доведе у питање начело непристрасности: 

"Више није ствар сукоба интереса и неспојивости вршења неких послова, него је то чисто ствар члана шест Европске конвенције, односно да ли се суђење одвија пред непристрасним судом. Захтева се од судије, не само да суштински буде непристрасан, него и да одаје утисак непристрасности за свакога. По мом мишљењу, у таквој ситуацији он би морао да се уздржи од суђења, односно да обавести председника суда о томе", рекла је Бољевић и додала да не сумња у непристрасност судије Милошевића, већ да би јавност могла да створи такву слику.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар