Predsjednik Nadzornog odbora Zvezde u sukobu interesa?!

Dragan Milošević nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da se nalazi na čelu Nadzornog odbora Fudbalskog kluba Crvena zvezda dok radi kao sudija. U Agenciji proveraju da li je prekšren zakon, prenosi CINS.

Fudbal 22.08.2019 | 22:30
Predsjednik Nadzornog odbora Zvezde u sukobu interesa?!
Predsednik Nadzornog odbora FK Crvena zvezda Dragan Milošević je u problemu zbog mogućeg sukoba interesa i kršenja propisa, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Milošević je godinama unazad radio u Crvenoj zvezdi i kao sudija Višeg suda Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i korupciju - na slučajevima povezanim sa Agrobankom, koja je imala saradnju sa Crvenom zvezdom. 

Dragan Milošević je bio predsednik veća na suđenju nekadašnjem predsedniku Izvršnog odbora Agrobanke Dušanu Antoniću i još 20 okrivljenih, koji se terete da su tu banku mahinacijama oštetili za 84 miliona evra. On je za jedan navijački portal izneo podatke o sporazumu Agrobanke i Zvezde, prema kojem je banka, zbog loše finansijske situacije odnosno stečaja, sklopila sporazum kojim je smanjila dug kluba od 17 miliona evra na 6,8 miliona. 

Usled neplaćanja kredita koji je Crvena zvezda uzela od Agrobanke, dug je dostigao sumu od oko 17 miliona evra. Prema rečima Miloševića u intervju za portal Red star Belgrade, s obzirom na to da je Agrobanka otišla u stečaj, klub je sa bankom sklopio sporazum kojim su Zvezdi otpisane kamate, a ostalo je da se otplati 6,8 miliona evra. Taj iznos bi trebalo da se plati u pet godišnjih rata. 

Prema njegovim rečima, moguće je da Zvezda kao dužnik ne plati ceo iznos, jer ukoliko država odluči da proda Zvezdina potraživanja moguće je da će da ih proda za samo oko 11% duga, odnosno oko 700.000 evra.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), objavio je saznanja da je Milošević sudio u slučajevima Agrobanke, ali zbog toga što je sudio fizičkim licima koja su navodno upletena u malverzacije u samoj banci, a ne banci kao pravnom licu - nije došlo do sukoba interesa. 

Ipak, on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije funkciju u Crvenoj zvezdi, na šta je bio obavezan, pa se njegovo sudijsko mesto sada dovodi u pitanje.

U odgovoru CINS-u, Agencija je navela da je istovremeno vršenje ove dve funkcije u suprotnosti sa zakonom i da sudija, kao javni funkcioner, ne može biti član uprave sportske organizacije. Dodali su da će izvršiti proveru da li u konkretnom slučaju postoji kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ako utvrdi da je zakon prekšren, Agencija može Miloševiću da izrekne meru upozorenja, koja je u formi usmene opomene i ne povlači nikakve druge posledice, ili neobavezujuću preporuku za razrešenje instituciji u kojoj funkcioner radi.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparenstnost Srbija rekao je za CINS da je Milošević trebalo da traži odobrenje: "Morao je da prijavi u izveštaju Agenciji da je član organa sportskog društva".

Za razliku od Agencije, Visoki savet sudstva je u dva navrata dozvolio istovremeno obavljanje ovih funkcija.

U pisanom odgovoru Dragomira Milojevića, predsednika Visokog saveta sudstva, CINS-u, navodi se da je u decembru 2014. taj organ doneo odluku da Miloševićevo članstvo u Crvenoj zvezdi (tada u Upravnom odboru i Disciplinskoj komisiji) nije nespojivo sa funkcijom sudije. U maju 2015, nakon što je postao predsednik Nadzornog odbora, Visoki savet sudstva je na sednici konstatovao da je i ta funkcija spojiva sa sudijskom.    

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević za CINS je izjavila da je Visoki savet sudstva u sličnim slučajevima dozvolio istovremeno objavljanje dve funkcije. Ipak, kako objašnjava, dok je Milošević radio u Višem sudu moglo je da se dovede u pitanje načelo nepristrasnosti: 

"Više nije stvar sukoba interesa i nespojivosti vršenja nekih poslova, nego je to čisto stvar člana šest Evropske konvencije, odnosno da li se suđenje odvija pred nepristrasnim sudom. Zahteva se od sudije, ne samo da suštinski bude nepristrasan, nego i da odaje utisak nepristrasnosti za svakoga. Po mom mišljenju, u takvoj situaciji on bi morao da se uzdrži od suđenja, odnosno da obavesti predsednika suda o tome", rekla je Boljević i dodala da ne sumnja u nepristrasnost sudije Miloševića, već da bi javnost mogla da stvori takvu sliku.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar