САД остају битан фактор у региону

- САД остају битан фактор у региону и имам осјећај да ће расти њихов пажња, не само због деценијског присуства, већ и као одговор на све већи утицај других великих сила на подручју Балкана. Амерички званичници истичу да су успостављање пуне владавине права и евроатланске интеграције правци на којима приоритетно треба радити и јасна је њихова подршка овим процесима, казао је Бореновић.

Република Српска 15.07.2019 | 14:33
САД остају битан фактор у региону
Осврћући се на недавни боравак у САД, предсједник ПДП Бранислав Бореновић је у интервјуу Инсајдеру рекао да је током разговора са утицајним америчким политичарима и конгресменима потврђена приврженост Дејтонском мировном споразуму и уставној позицији Републике Српске и БиХ, те изражена осуда било каквим екстремистичким појавама које могу угрозити безбједност на овим подручјима.

"САД остају битан фактор у региону и имам осјећај да ће расти њихов пажња, не само због деценијског присуства, већ и као одговор на све већи утицај других великих сила на подручју Балкана. Амерички званичници истичу да су успостављање пуне владавине права и евроатланске интеграције правци на којима приоритетно треба радити и јасна је њихова подршка овим процесима", казао је Бореновић.

Према његовим ријечима, један од кључних приоритета је успостављање пуне владавине права, чега нема без јаких институција правосуђа.

"Нажалост, тренутно је правосуђе најслабији стуб власти ове земље, бројне афере корупције и криминала нису процесуиране, а без ефикасних институција које штите грађане не може бити искорака и напретка. Све то утиче на економски развој и укупно стање у друштву. Тога су свјесни и званичници у Вашингтону и сасвим је логична њихова подршка борби против корупције и криминала у којима кључну улогу треба да имају правосудне институције", казао је Бореновић, који је и посланик у Представничком дому Парламента БиХ.



Током боравка у Вашингтону, Бореновић је имао одвојене разговоре са сенатором Роџером Викером и конгресменима Пол Куком, Ан Вагнер и Стивом Коеном, који су веома утицајни представници законодавне власти са дугогодишњим искуством и углавном долазе из Републиканске странке актуелног америчког предсједника Доналда Трампа, који јасно показују да су САД изузетно заинтересоване за простор Западног Балкана и БиХ.



Према његовим ријечима, сенатор Викер је један од најутицајних Републиканаца из Мисисипија и члан Одбора за оружане снаге и Комисије за сигурност и сарадњу у Европи.

Конгресмен Пол Кук је Републиканац из Калифорније и члан Одбора за спољне послове и Одбора за оружане снаге.



Конгресменка Ан Вагнер је такође члан Републиканске странке и долази из државе Мисури те је члан Одбора за финансије и Одбора за спољне послове. Конгресмен Стивен Коен је из Демократске странке из Тенесија и члан Одбора за правосуђе и Одбора за сигурност и сарадњу у Европи.

"Истакли су значај одржавања добрих међународних и регионалних односа, те пренијели очекивања америчке администрације да се кроз чвршћу сарадњу у процесу евроатланских интеграција креира дугорочна стабилност и сигурност у региону", казао је Бореновић у интервјуу Инсајдеру.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Вук

15.07.2019 12:37

ово је нови дашак вјетра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Вук

15.07.2019 13:23

ста це нови кад стари одлицно одрадјује посао. Република Српска је на кољенима.

Name

Нострадамус

15.07.2019 13:40

Треба му дати један мандат и послије одмах у затвор ако се надје било која и мала ситница.Једино тако моземо постати правно и просперитетно друство.Тако да смо урадили и са Додиком вец би били слободни,а сада је мозда вец и касно.

Name

Цуј фактор

15.07.2019 14:50

Дајте висе.Какав фактор.Остају они који из подрума наредјују и Бакиру и Додику ста да раде.Ови наси не могу стици ни до првог спрата.Ајмо конацно тацно.

Name

Сердар

15.07.2019 13:52

Ја мислим да це кормилоу буфуцности преузети Бореновиц а Берле це од Амера добити ногу у дупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

15.07.2019 14:21

Алај волим овај режим иде плата ,а ја лежим то вреди за политичаре.За обичну рају цркни магарце док трава израсте.

Name

За Сердара

15.07.2019 14:32

У праву си.Ово је припрема терена да Бореновић буде нови амерички фаворит а стари да оде у затвор.

Name

Бањалука

15.07.2019 15:50

То краљу, коначно паметан Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даркец

15.07.2019 15:51

Хвала богу да имамо нормалног политичара Бореновића. Доста више оног Додика са цијелим свијетом нас завадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

15.07.2019 15:52

Браво Бореновићу мајсторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

15.07.2019 18:13

треба зна се ским се преговара!

ОДГОВОРИТЕ