SAD ostaju bitan faktor u regionu

- SAD ostaju bitan faktor u regionu i imam osjećaj da će rasti njihov pažnja, ne samo zbog decenijskog prisustva, već i kao odgovor na sve veći uticaj drugih velikih sila na području Balkana. Američki zvaničnici ističu da su uspostavljanje pune vladavine prava i evroatlanske integracije pravci na kojima prioritetno treba raditi i jasna je njihova podrška ovim procesima, kazao je Borenović.

Republika Srpska 15.07.2019 | 14:33
SAD ostaju bitan faktor u regionu
Osvrćući se na nedavni boravak u SAD, predsjednik PDP Branislav Borenović je u intervjuu Insajderu rekao da je tokom razgovora sa uticajnim američkim političarima i kongresmenima potvrđena privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu i ustavnoj poziciji Republike Srpske i BiH, te izražena osuda bilo kakvim ekstremističkim pojavama koje mogu ugroziti bezbjednost na ovim područjima.

"SAD ostaju bitan faktor u regionu i imam osjećaj da će rasti njihov pažnja, ne samo zbog decenijskog prisustva, već i kao odgovor na sve veći uticaj drugih velikih sila na području Balkana. Američki zvaničnici ističu da su uspostavljanje pune vladavine prava i evroatlanske integracije pravci na kojima prioritetno treba raditi i jasna je njihova podrška ovim procesima", kazao je Borenović.

Prema njegovim riječima, jedan od ključnih prioriteta je uspostavljanje pune vladavine prava, čega nema bez jakih institucija pravosuđa.

"Nažalost, trenutno je pravosuđe najslabiji stub vlasti ove zemlje, brojne afere korupcije i kriminala nisu procesuirane, a bez efikasnih institucija koje štite građane ne može biti iskoraka i napretka. Sve to utiče na ekonomski razvoj i ukupno stanje u društvu. Toga su svjesni i zvaničnici u Vašingtonu i sasvim je logična njihova podrška borbi protiv korupcije i kriminala u kojima ključnu ulogu treba da imaju pravosudne institucije", kazao je Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.



Tokom boravka u Vašingtonu, Borenović je imao odvojene razgovore sa senatorom Rodžerom Vikerom i kongresmenima Pol Kukom, An Vagner i Stivom Koenom, koji su veoma uticajni predstavnici zakonodavne vlasti sa dugogodišnjim iskustvom i uglavnom dolaze iz Republikanske stranke aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa, koji jasno pokazuju da su SAD izuzetno zainteresovane za prostor Zapadnog Balkana i BiH.



Prema njegovim riječima, senator Viker je jedan od najuticajnih Republikanaca iz Misisipija i član Odbora za oružane snage i Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi.

Kongresmen Pol Kuk je Republikanac iz Kalifornije i član Odbora za spoljne poslove i Odbora za oružane snage.



Kongresmenka An Vagner je takođe član Republikanske stranke i dolazi iz države Misuri te je član Odbora za finansije i Odbora za spoljne poslove. Kongresmen Stiven Koen je iz Demokratske stranke iz Tenesija i član Odbora za pravosuđe i Odbora za sigurnost i saradnju u Evropi.

"Istakli su značaj održavanja dobrih međunarodnih i regionalnih odnosa, te prenijeli očekivanja američke administracije da se kroz čvršću saradnju u procesu evroatlanskih integracija kreira dugoročna stabilnost i sigurnost u regionu", kazao je Borenović u intervjuu Insajderu.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Vuk

15.07.2019 12:37

ovo je novi dašak vjetra

ODGOVORITE
Name

Re Vuk

15.07.2019 13:23

sta ce novi kad stari odlicno odradjuje posao. Republika Srpska je na koljenima.

Name

Nostradamus

15.07.2019 13:40

Treba mu dati jedan mandat i poslije odmah u zatvor ako se nadje bilo koja i mala sitnica.Jedino tako mozemo postati pravno i prosperitetno drustvo.Tako da smo uradili i sa Dodikom vec bi bili slobodni,a sada je mozda vec i kasno.

Name

Cuj faktor

15.07.2019 14:50

Dajte vise.Kakav faktor.Ostaju oni koji iz podruma naredjuju i Bakiru i Dodiku sta da rade.Ovi nasi ne mogu stici ni do prvog sprata.Ajmo konacno tacno.

Name

Serdar

15.07.2019 13:52

Ja mislim da ce kormilou bufucnosti preuzeti Borenovic a Berle ce od Amera dobiti nogu u dupe.

ODGOVORITE
Name

zdravko

15.07.2019 14:21

Alaj volim ovaj režim ide plata ,a ja ležim to vredi za političare.Za običnu raju crkni magarce dok trava izraste.

Name

Za Serdara

15.07.2019 14:32

U pravu si.Ovo je priprema terena da Borenović bude novi američki favorit a stari da ode u zatvor.

Name

Banjaluka

15.07.2019 15:50

To kralju, konačno pametan Srbin.

ODGOVORITE
Name

Darkec

15.07.2019 15:51

Hvala bogu da imamo normalnog političara Borenovića. Dosta više onog Dodika sa cijelim svijetom nas zavadio.

ODGOVORITE
Name

Добојлија

15.07.2019 15:52

Браво Бореновићу мајсторе.

ODGOVORITE
Name

Tako

15.07.2019 18:13

treba zna se skim se pregovara!

ODGOVORITE