ЕП: А сад - полуфинале!

Могу ли наше девојке да савладају актуелне европске шампионке? Време је да падне и та Шпанија! Наше девојке играју за финале. . .

Кошарка 06.07.2019 | 17:08
ЕП: А сад - полуфинале!
Женска кошаркаша репрезентација Србије у полуфиналу Европског првенства игра од 20.30 против Шпаније у београдској "Штарк арени".

Изабранице Марине Маљковић међу четири најбоље екипе Старог континента пласирале су се после убедљиве победе против Шведске, док је актуелни шампион Европе у четвртфиналу избацио Русију.

Србија је против Шведске одиграла најбољи меч на ЕП, у свим сегментима је била надмоћнија од ривала, али сенку на убедљив тријумф ставила је повреда најбоље у том мечу Ане Дабовић.

Бек српског тима поломила је кост шаке, али је селектор Маљковић истакла да је готово немогућа варијанта да Дабовићева не игра у полуфиналу, јер, како каже, "познавајући Ану, она ће играти макар и са пола руке".

Србија никада није победила Шпанију на великим такмичењима у сениорској конкуренцији, а сви у српском тиму сагласни су да је можда прави тренутак да се то деси пред домаћом публиком у београдској Арени.

У другом полуфиналу, од 18 часова, састају се Француска и Велика Британија.

"Екипа Шпаније је убедљив фаворит, то говоре њихови резултати. Стално освајају медаље, играчице им играју у најбољим светским екипама и у женској НБА лиги. Чека нас изузетно тежак противник. Наша мотивација и наша жеља када се будемо састале с њима јесте да их већ једном победимо, јер то до сада нисмо урадили. Да ли ћемо успети, не знам, али сигурно знам да ћемо да покушамо да пронађемо свако решење и начин да дођемо до тога да их победимо", истакла је Маљковић.

Једна од најискуснијих и најбољих кошаркашица у српској селекцији, Соња Петровић, која је током каријере играла на Принејском полуострву и која ће од следеће сезоне бити играчица шпанске Ђироне, каже да њихов противнк у борби за финале има велико поштовање према Србији.

"Сви се надамо да је време да их добијемо. Мислим да би код куће то било посебно. Ма колико да нам не леже свих ових година, дружим се с много њихових играчица, радила сам с њиховим тренером и знам да нас много поштују. И уопште им није свеједно када играју против нас. Надам се да пред домаћом публиком напокон можемо и да их победимо. Дефинитивно неће бити лако, оне су најдоминантнија екипа годинама у Европи. Али, добро, за све постоји први пут, зашто то не би било сад", рекла је Петровићева.



На реду је Шпанија!

Фуриозно и убедљиво су наше девојке згазиле Шведску у четвртфиналу Европског првенства, али сада ће бити баш, баш густо. Јер Шпанија је макар досад остала закључана као непобедив ривал. Марина Маљковић ће покушати да прекине негативну традицију и покрене своје изабранице које ће морати да покажу више од игре како би савладале Црвену фурију.

Нажалост, лоша срећа задесила је селекцију Србије. Крајње је неизвесно хоће ли наша најбоља играчица Ана Дабовић бити спремна за утакмицу против Шпаније. Њој је напукла кост током дуела са Шведском. Нашој играчици је током читавог сусрета била бандажирана рука, а у једном моменту је добила и додатне завоје. Видело се да трпи велике болове, али је и поред тога успела да убаци 19 поена и буде најбоља на мечу.

„Ана Дабовић је отишла до Ургентног центра, да лекари прецизирају стање и шта је то што може да се уради. Сасвим је сигурно да неће бити у потпуности спремна. Њој је пукла кост на шаци, али наш лекарски тим, а сада и људи у Ургентном центру чине све да је оспособе за дуел са Шпанијом. Сви знају колико је Ана битна нашем тиму, а познајући је, као и сваку другу девојку из репрезентације, готово је немогућа варијанта да неће играти, макар и са пола руке. Она је наставила утакмицу са Шведском, до неког момента до када је могла. Учинићемо све да буде што способнија да помогне репрезентацији, али не можемо ништа да кажемо унапред. Верујем у њену храброст, као и читавог тима“, рекла је Марина Маљковић.

Наша селекторка је свесна снаге ривала.

“Шпанија је огроман фаворит, то је јасно као дан. То је велики систем, машинерија. Довољно говоре њихови успеси. Годинама уназад имају најбоље резултате, стално освајају медаље, играчице им играју у најбољим светским екипама, неретко и у ВНБА… Чека нас изузетно тежак противник. Наша сва мотивација, наша жеља, јесте да их коначно једном победимо, јер то до сада никада нисмо урадили. Много дуго су на окупу, много дуго је све исто код њих, а код нас је било свега. Шпанија има велико искуство и велики систем иза себе. Свакако да нас боли чињеница да ниједном нисмо победили Шпанију и да ћемо у томе да тражимо додатну мотивацију", казала је Маљковић и додала:

"Не мењамо свој принцип, идемо из меча у меч и припремамо се од противника до противника.  Да ли ћемо успети не знам, али оно што сигурно знам је да ћемо покушати да пронађемо свако решење и сваки начин да дођемо до победе. Биће неизмерно тешко, али покушаћемо да пронађемо неке решење да им се супроставимо. Желим да верујем да су моје кошаркашице победнице, као што и јесу, и да ћемо искористити чињеницу да играмо у Арени, у Србији. Даћемо све од себе да добијемо утакмицу против много јачег противника."

Маљковићева је оценила да је текуће Европско првенство јаче од оног пре две године.

"Дефинитивно је реч о веома квалитетном првенству, јачем него што је било 2017. у Чешкој. Изузетно сам поносна што је земља Србија, градови Зрењанин и Ниш, а сада и Београд, имала, односно што смо сви заједно имали прилику да будемо домаћини и да се женски спорт и женска кошарка промовишу на прави начин, као и да и наши људи у Србији схвате колика је лепота и колико је квалитета у женској кошарци."

Јелена Брукс оцењује Шпанију као изузетно јаку, али не и непобедиву уз енергију тима и моћ навијача Србије.

“Шпанија? То је друга прича... Дуга историја. Никада их нисмо добиле, ни у припремном периоду, ни на великим такмичењима. Можда некад раније у млађим категоријама, али у сениорском погону никада. Пробаћемо да то уз помоћ публике и наше енергије да исправимо. Шпанија је изузетно јак тим“, свесна је Јелена Брукс.

Због тога је победа над Шведском отворила другу димензију кошарке и показала Србији начин како мора да се игра против тако моћне репрезентације, уједно и највећег противника у овом моменту. 

“Ова победа је разлог зашто смо тренирале од 1. маја. У претходним утакмицама овакав ритам показивале смо у два, три, пет или десет минута. Сада смо то радиле свих 40 минута и оставиле срце на терену. Колико резултат показивао да је била 'лагана' утакмица, знам по себи да уопште није било лако. Стварно смо кидале од првог до последњег минута. Тако смо се договориле, имали смо прави пример Шведске која је против Летоније играла јако у осмини финала. Баш ми је драго што је тако било, да се пробуди свест да неће уопште бити нимало лак посао за нас. Зато смо добро кренуле јако и честитам свим играчицама због тога. Искрено се надам да ће публика доћи да нас подржи у још већем броју“.

Српска репрезентативка Соња Петровић истакла је да нашу селекцију очекује тежак задатак против искусне екипе.

"Неће бити лако, искусна су екипа, на окупу су дуго, то је један систем који даје резултате од млађих категорија, па до сениорског тима. Мислим да је дошло време да пред нашом публиком успемо да их победимо", рекла је Петровић за Спорт Клуб.



Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар