Прича: Прелазни рок у Серији А - продаја, па куповина...

Рома и Интер морају да продају, Милан не тражи скупа појачања, Лацио најављује револуцију, неслагања Де Лаурентиса и Анчелотија у Наполију.

Фудбал 22.06.2019 | 00:09
Прича: Прелазни рок у Серији А - продаја, па куповина...
Рома и Интер до 30. јуна  морају, због финансијског фер плеја УЕФА, да зараде од продаје играче 45 милиона евра, како не би ризиковали да буду санкционисани у следећој сезони. Милан у ишчекивању одлуке УЕФА се већ определио за нижи профил дејствовања на фудбалској пијаци. Јувентусова стратегија у прелазном року зависи у великој мери од договора између Мауриција Сарија и Кристијана Роналда. У сваком случају Бјанконери морају прво да продају да би могли да купују. Избор појачања за наредну сезону донео је прву варницу у односима председника Наполија Аурелија Де Лаурентиса и тренера Карла Анчелотија, тачније Де Лаурентис није одушевљен Хамесом Родригезом док га Анчелоти сматра фундаменталним за свој пројекат. У Лацију се шапатом најављује велика револуција: сви сенатори, Лулић, Раду и Пароло, би могли да се опросте од Небескоплавог дреса а Лотито је отворио врата и  за продају Милинковића – Савића и Луиса Алберта. Упркос најавама да ће бити  буквално “очерупана”, Аталанта не само да жели да задржи све своје играче, већ је и појачала напад са Муријелом.

ЈУВЕНТУС

Не треба заборавити да је Јувентус већ довео у своје редове Ремзија из Арсенала. Осим Велшанина,  спортски директор Фабио Паратичи жели да доведе још једног или два топ играча за везни ред. Рабио је већ капарисан док би шлаг на торти за везни ред требало да буде Пол Погба или Сергеј Милинковић Савић. Препрека у оба случаја је је цена: Јунајтед и Лацио траже преко 100 милиона евра за своје бисере. Кедира ће сигурно напустити Јуве, док је останак Матуидија везан за (не) долазак Погбе или Милинковића.

У одбрани Јуве мора да пронађе још једног дефанзивца како би комплетирао одбрану. Прва жеља је Де Лихт, али и поред помоћи Мина Рајоле, шансе Старе даме да оствари ту намеру су релативно мале. У нападу Јуве мора да прода пар играч, тим пре ако мисли да доведе Федерика Кјезу и ако не пронађе решење за Гонзала Игуаина. Подсетимо, тренутно су на списку у Континаси: Роналдо, Манџукић, Дибала, Коста, Бернардески, Кен.

НАПОЛИ

Газда Наполија Аурелио Де Лаурентис је базирао своје успехе на једноставној филозофији: за фудбалере испод 26 година је спреман да потроши и значајне суме новца, за оне који прелазе 28 година не би потрошио ни једаан евро. На тај начин је Наполи успео да има увек конкурентан тим а укупна сума новца која се издваја за плате буде значајно мања од конкурентских клубова.

Хамес Родригез и Костас Манолас су  гранични случајеви и Де Лаурентис није успео да сакрије своје неслагање са захтевима Карла Анчелотија, посебно за Колумбијца. На први поглед 35 милиона евра ( позајмица плус откуп) нису тако велика цифра у данашњем фудбалу, али Де Лаурентису се не свиђа перспектива да ће  тешко моћи да поврати потрошен новац за играчки картон Хамеса. Колико ће вредети играч Реала за пет година са 33 године? Зато је Де Лаурентис вољнији да потроши и 50 милиона за Лозана јер зна да постоје велике шансе да за пар година поврати сав уложен новац, као у случају Каванија или Игуаина. Као и за Хамеса и новац потрошен за Маноласа, у очима Де Лаурентиса, је готово “изгубљен”. Међутим, долазак Маноласа би омогућио председнику Наполија да озбиљно размотри “непристојну понуду” од Манчестер Ситија за Кулибалија.

ИНТЕР

Неразури су већ довели једно велико појачање – Година! Дефанзивна линија Годин-Де Фрај- Шкрињар са Хандановићем на голу је већ одличан темељ за тим са великим амбицијама. Мањкавости које Неразури морају да уклоне или барем умање се налазе на средини терена и у шпицу напада.

Интер већ дужи низ година, од одласка Тијага Моте, Камбијаса и Дејана Станковића игра без играча који је кадар да диригује игром тима и да буде бедем испред одбране. Брозовић има карактеристике за одличног везњака који квари игру противника, али нема квалитете за режисера, губи превише лопти и нема луцидност у преломним моментима утакмица. Барела би могао да буде решење, али он је више опклада него солуција. У случају да Најнголан заврши на трансфер листи, заједно са Гаљардинијем, било би потребно наћи и адекватне замене за њих.

Мауро Икарди је бољи и ефикаснији голгетер  од Џека и Лукакуа. Међутим, после свега што се догодило у последењих пет месеци, нереално је очекивати да он остане у клубу. Ако Интер не може да побољша свој квалитет у шпицу, свакако то може да уради на крилним позицијама, где Политано и Перишић могу да буду замењени са много бољим играчима.

МИЛАН

Консолидација. То је кључна реч у вокабулару власника и руководилаца Милана. Не треба сметнути с ума да је Милан у јануару потрошио близу 80 милиона евра за Пјонтека и Пакету. Као што је већ обзнанио Иван Газидис, Росонери неће куповати велике играче. Таргет Бобана, Малдинија и Масере су играчи који имају потенцијал да постану топ фудбалери. У том контексту не изненађује пут поменуте тројке у Мадрид на састанак са челницима Реала. Бланкоси имају неколико великих талената који неће, вероватно, имати пуно простора у новом тиму Зинедина Зидана, и Милан жели да искористи прилику. Препрека за реализацију трансфера Себаљоса, Хернандеза, Одеграрда, Мајорала је што они већ сада коштају много а имају и велике плате. Уз то Реал жели да се обезбеди, као у случају Морате, са правом откупа за унапред одређену цифру. Тако Милан ризикује да постане нека врста “фудбалске квочке” за гајење Реалових “пилића”.

Росонери ће морати да продају један или чак два своја драгуља. Први на кога се упире прст је Ђиђо Донарума. Ако за младог голмана стигне понуде по узору на ону коју је Рома добила за Алисона чувар мреже Милана ће бити одмах продат. Веома тражени играчи Милана на фудбалском тржишту су Ромањоли и Сусо, међутим нови тренер Ђампаоло обојицу сматра недодирљивим за следећу сезону.

РОМА

Дероманизација, односно “деримљанизација” би био исправнији термин на српском, будући да постоји велика шанса да Рома остане без свих својих Римљана капитена. Франческо Тоти и Даниеле Де Роси су већ подигли сидро. На истом путу је Алесандро Флоренци а није искључено и да Лоренцо Пелегрини напусти Рим,  имајући у виду веома ниску раскидну клаузулу у његовом уговору ( 28.000.000 евра) која још увек није поништена.

Осим Римљана, Рома остаје и без своје старе гарде. Манолас и Џеко већ имају спаковане кофере. Рома не жели да продужи уговор Коларову који истиче следећег јуна, што значи да би српски бек морао озбиљно да размотри понуде, посебно оне на две или три године уговора.

Мотив за забринутост међу навијачима Роме је што алтерантиве за поменуте играче не уливају поверење. Ниједан од центарфора који би могли да дођу у Рому или Шик, ако буде остао у Тригорији, нису на висини Едина Џека. Јаз између Маноласа и његових наследника је још већи. Исмаили би могао да буде, колико толико, уверљива замена за Коларова, али свакако није квалитативан скок.

ЛАЦИО

Тиха револуција. Управо тако, без велике помпе, председник Лација Клаудио Лотито је задржао тренера Инзагија, спортског директора Тареа и тим менаџера Перуција и сада жели да спроведе смену генерација. У Формелу се осећа ветар новина који ће одувати сенаторе, Лулића, Парола и Радуа, док би од продаје Сегеја Милинковића Савића и Луиса Алберта, Лацио могао да добије добро напуњен крчаг за финансирање обнове тиме. У том контексту се помиње име Жоржа Мендеша који би требало да помогне спортском директору Иглију Тареу у довођењу 6-7 нових играча колико је тражио Симоне Инзаги када је преговарао услове за продужетак уговора.  

Имена која се појављују у медијима не буде превелики ентузијазам у небескоплавом свету. С друге стране, у Риму су се навикли да Игли Таре једнако добро чува тајност својих преговора са агентима потенцијалних појачања колико зна да препозна таленте, попут Сергеја Милинковића Савића или Фелипеа Андерсона, или неоправдано запостављене или оцењене као ислужене играче,  као што су били Клосе, Биља, Имобиле или Лејва.

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар