Priča: Prelazni rok u Seriji A - prodaja, pa kupovina...

Roma i Inter moraju da prodaju, Milan ne traži skupa pojačanja, Lacio najavljuje revoluciju, neslaganja De Laurentisa i Ančelotija u Napoliju.

Fudbal 22.06.2019 | 00:09
Priča: Prelazni rok u Seriji A - prodaja, pa kupovina...
Roma i Inter do 30. juna  moraju, zbog finansijskog fer pleja UEFA, da zarade od prodaje igrače 45 miliona evra, kako ne bi rizikovali da budu sankcionisani u sledećoj sezoni. Milan u iščekivanju odluke UEFA se već opredelio za niži profil dejstvovanja na fudbalskoj pijaci. Juventusova strategija u prelaznom roku zavisi u velikoj meri od dogovora između Mauricija Sarija i Kristijana Ronalda. U svakom slučaju Bjankoneri moraju prvo da prodaju da bi mogli da kupuju. Izbor pojačanja za narednu sezonu doneo je prvu varnicu u odnosima predsednika Napolija Aurelija De Laurentisa i trenera Karla Ančelotija, tačnije De Laurentis nije oduševljen Hamesom Rodrigezom dok ga Ančeloti smatra fundamentalnim za svoj projekat. U Laciju se šapatom najavljuje velika revolucija: svi senatori, Lulić, Radu i Parolo, bi mogli da se oproste od Nebeskoplavog dresa a Lotito je otvorio vrata i  za prodaju Milinkovića – Savića i Luisa Alberta. Uprkos najavama da će biti  bukvalno “očerupana”, Atalanta ne samo da želi da zadrži sve svoje igrače, već je i pojačala napad sa Murijelom.

JUVENTUS

Ne treba zaboraviti da je Juventus već doveo u svoje redove Remzija iz Arsenala. Osim Velšanina,  sportski direktor Fabio Paratiči želi da dovede još jednog ili dva top igrača za vezni red. Rabio je već kaparisan dok bi šlag na torti za vezni red trebalo da bude Pol Pogba ili Sergej Milinković Savić. Prepreka u oba slučaja je je cena: Junajted i Lacio traže preko 100 miliona evra za svoje bisere. Kedira će sigurno napustiti Juve, dok je ostanak Matuidija vezan za (ne) dolazak Pogbe ili Milinkovića.

U odbrani Juve mora da pronađe još jednog defanzivca kako bi kompletirao odbranu. Prva želja je De Liht, ali i pored pomoći Mina Rajole, šanse Stare dame da ostvari tu nameru su relativno male. U napadu Juve mora da proda par igrač, tim pre ako misli da dovede Federika Kjezu i ako ne pronađe rešenje za Gonzala Iguaina. Podsetimo, trenutno su na spisku u Kontinasi: Ronaldo, Mandžukić, Dibala, Kosta, Bernardeski, Ken.

NAPOLI

Gazda Napolija Aurelio De Laurentis je bazirao svoje uspehe na jednostavnoj filozofiji: za fudbalere ispod 26 godina je spreman da potroši i značajne sume novca, za one koji prelaze 28 godina ne bi potrošio ni jedaan evro. Na taj način je Napoli uspeo da ima uvek konkurentan tim a ukupna suma novca koja se izdvaja za plate bude značajno manja od konkurentskih klubova.

Hames Rodrigez i Kostas Manolas su  granični slučajevi i De Laurentis nije uspeo da sakrije svoje neslaganje sa zahtevima Karla Ančelotija, posebno za Kolumbijca. Na prvi pogled 35 miliona evra ( pozajmica plus otkup) nisu tako velika cifra u današnjem fudbalu, ali De Laurentisu se ne sviđa perspektiva da će  teško moći da povrati potrošen novac za igrački karton Hamesa. Koliko će vredeti igrač Reala za pet godina sa 33 godine? Zato je De Laurentis voljniji da potroši i 50 miliona za Lozana jer zna da postoje velike šanse da za par godina povrati sav uložen novac, kao u slučaju Kavanija ili Iguaina. Kao i za Hamesa i novac potrošen za Manolasa, u očima De Laurentisa, je gotovo “izgubljen”. Međutim, dolazak Manolasa bi omogućio predsedniku Napolija da ozbiljno razmotri “nepristojnu ponudu” od Mančester Sitija za Kulibalija.

INTER

Nerazuri su već doveli jedno veliko pojačanje – Godina! Defanzivna linija Godin-De Fraj- Škrinjar sa Handanovićem na golu je već odličan temelj za tim sa velikim ambicijama. Manjkavosti koje Nerazuri moraju da uklone ili barem umanje se nalaze na sredini terena i u špicu napada.

Inter već duži niz godina, od odlaska Tijaga Mote, Kambijasa i Dejana Stankovića igra bez igrača koji je kadar da diriguje igrom tima i da bude bedem ispred odbrane. Brozović ima karakteristike za odličnog veznjaka koji kvari igru protivnika, ali nema kvalitete za režisera, gubi previše lopti i nema lucidnost u prelomnim momentima utakmica. Barela bi mogao da bude rešenje, ali on je više opklada nego solucija. U slučaju da Najngolan završi na transfer listi, zajedno sa Galjardinijem, bilo bi potrebno naći i adekvatne zamene za njih.

Mauro Ikardi je bolji i efikasniji golgeter  od Džeka i Lukakua. Međutim, posle svega što se dogodilo u posledenjih pet meseci, nerealno je očekivati da on ostane u klubu. Ako Inter ne može da poboljša svoj kvalitet u špicu, svakako to može da uradi na krilnim pozicijama, gde Politano i Perišić mogu da budu zamenjeni sa mnogo boljim igračima.

MILAN

Konsolidacija. To je ključna reč u vokabularu vlasnika i rukovodilaca Milana. Ne treba smetnuti s uma da je Milan u januaru potrošio blizu 80 miliona evra za Pjonteka i Paketu. Kao što je već obznanio Ivan Gazidis, Rosoneri neće kupovati velike igrače. Target Bobana, Maldinija i Masere su igrači koji imaju potencijal da postanu top fudbaleri. U tom kontekstu ne iznenađuje put pomenute trojke u Madrid na sastanak sa čelnicima Reala. Blankosi imaju nekoliko velikih talenata koji neće, verovatno, imati puno prostora u novom timu Zinedina Zidana, i Milan želi da iskoristi priliku. Prepreka za realizaciju transfera Sebaljosa, Hernandeza, Odegrarda, Majorala je što oni već sada koštaju mnogo a imaju i velike plate. Uz to Real želi da se obezbedi, kao u slučaju Morate, sa pravom otkupa za unapred određenu cifru. Tako Milan rizikuje da postane neka vrsta “fudbalske kvočke” za gajenje Realovih “pilića”.

Rosoneri će morati da prodaju jedan ili čak dva svoja dragulja. Prvi na koga se upire prst je Điđo Donaruma. Ako za mladog golmana stigne ponude po uzoru na onu koju je Roma dobila za Alisona čuvar mreže Milana će biti odmah prodat. Veoma traženi igrači Milana na fudbalskom tržištu su Romanjoli i Suso, međutim novi trener Đampaolo obojicu smatra nedodirljivim za sledeću sezonu.

ROMA

Deromanizacija, odnosno “derimljanizacija” bi bio ispravniji termin na srpskom, budući da postoji velika šansa da Roma ostane bez svih svojih Rimljana kapitena. Frančesko Toti i Daniele De Rosi su već podigli sidro. Na istom putu je Alesandro Florenci a nije isključeno i da Lorenco Pelegrini napusti Rim,  imajući u vidu veoma nisku raskidnu klauzulu u njegovom ugovoru ( 28.000.000 evra) koja još uvek nije poništena.

Osim Rimljana, Roma ostaje i bez svoje stare garde. Manolas i Džeko već imaju spakovane kofere. Roma ne želi da produži ugovor Kolarovu koji ističe sledećeg juna, što znači da bi srpski bek morao ozbiljno da razmotri ponude, posebno one na dve ili tri godine ugovora.

Motiv za zabrinutost među navijačima Rome je što alterantive za pomenute igrače ne ulivaju poverenje. Nijedan od centarfora koji bi mogli da dođu u Romu ili Šik, ako bude ostao u Trigoriji, nisu na visini Edina Džeka. Jaz između Manolasa i njegovih naslednika je još veći. Ismaili bi mogao da bude, koliko toliko, uverljiva zamena za Kolarova, ali svakako nije kvalitativan skok.

LACIO

Tiha revolucija. Upravo tako, bez velike pompe, predsednik Lacija Klaudio Lotito je zadržao trenera Inzagija, sportskog direktora Tarea i tim menadžera Perucija i sada želi da sprovede smenu generacija. U Formelu se oseća vetar novina koji će oduvati senatore, Lulića, Parola i Radua, dok bi od prodaje Segeja Milinkovića Savića i Luisa Alberta, Lacio mogao da dobije dobro napunjen krčag za finansiranje obnove time. U tom kontekstu se pominje ime Žorža Mendeša koji bi trebalo da pomogne sportskom direktoru Igliju Tareu u dovođenju 6-7 novih igrača koliko je tražio Simone Inzagi kada je pregovarao uslove za produžetak ugovora.  

Imena koja se pojavljuju u medijima ne bude preveliki entuzijazam u nebeskoplavom svetu. S druge strane, u Rimu su se navikli da Igli Tare jednako dobro čuva tajnost svojih pregovora sa agentima potencijalnih pojačanja koliko zna da prepozna talente, poput Sergeja Milinkovića Savića ili Felipea Andersona, ili neopravdano zapostavljene ili ocenjene kao islužene igrače,  kao što su bili Klose, Bilja, Imobile ili Lejva.

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar