Грло боли и због бројних алергија

Специјалиста ОРЛ КБЦ "Земун" каже да алергијски проблеми са грлом настају као резултат сливања секрета из носа низ задњи зид ждрела, те последичне иритације и инфламације слузнице.

Здравље 19.06.2019 | 11:37
Грло боли и због бројних алергија
УОБИЧАЈЕНЕ алергијске реакције праћене су кијањем, кашљем, отежаним дисањем на нос, коњунктивитисом, осипом по кожи, али могу да изазову отежано гутање, бол или осећај страног тела у грлу.

Доктор Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ Клиничко-болничког центра "Земун", каже да алергијски проблеми са грлом настају као резултат сливања секрета из носа низ задњи зид ждрела, те последичне иритације и инфламације слузнице.

- Секрет који се појачано ствара у слузници носа и параназалних шупљина због алергијске реакције својим присуством у ждрелу отежава гутање, а дуготрајна иритација слузнице ждрела секретом доводи до отока и црвенила - каже др Ваљаревић. - Таква слузница подложнија је упалама изазваним вирусима, бактеријама и гљивицама, па су инфекције ждрела код оваквих пацијената чешће.

Такође, код пацијената који имају алергију респираторних путева, пролонгирани кашаљ доводи до оштећења слузнице гркљана и ждрела, која такође доводи до болова у пределу грла.

- Да би се тегобе смањиле, неопходно је лечење примарног обољења односно алергије, лековима прописаним од стране оториноларинголога, пулмолога или алерголога - каже наша саговорница.

Докторка Ваљаревић подсећа да у случају бурних алергија на храну, лекове или ујед инсекта, може да дође до наглог отока слузнице усана, језика, ресице у усној дупљи, па и самог гркљана, у ком случају пацијент осећа и тегобе приликом гутања, али и приликом дисања, па је у таквим ситуацијама неопходно да се пацијент одмах јави у дежурну здравствену установу ради ординирања одговарајуће терапије венски или интрамускуларно.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар