Grlo boli i zbog brojnih alergija

Specijalista ORL KBC "Zemun" kaže da alergijski problemi sa grlom nastaju kao rezultat slivanja sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrela, te posledične iritacije i inflamacije sluznice.

Zdravlje 19.06.2019 | 11:37
Grlo boli i zbog brojnih alergija
UOBIČAJENE alergijske reakcije praćene su kijanjem, kašljem, otežanim disanjem na nos, konjunktivitisom, osipom po koži, ali mogu da izazovu otežano gutanje, bol ili osećaj stranog tela u grlu.

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da alergijski problemi sa grlom nastaju kao rezultat slivanja sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrela, te posledične iritacije i inflamacije sluznice.

- Sekret koji se pojačano stvara u sluznici nosa i paranazalnih šupljina zbog alergijske reakcije svojim prisustvom u ždrelu otežava gutanje, a dugotrajna iritacija sluznice ždrela sekretom dovodi do otoka i crvenila - kaže dr Valjarević. - Takva sluznica podložnija je upalama izazvanim virusima, bakterijama i gljivicama, pa su infekcije ždrela kod ovakvih pacijenata češće.

Takođe, kod pacijenata koji imaju alergiju respiratornih puteva, prolongirani kašalj dovodi do oštećenja sluznice grkljana i ždrela, koja takođe dovodi do bolova u predelu grla.

- Da bi se tegobe smanjile, neophodno je lečenje primarnog oboljenja odnosno alergije, lekovima propisanim od strane otorinolaringologa, pulmologa ili alergologa - kaže naša sagovornica.

Doktorka Valjarević podseća da u slučaju burnih alergija na hranu, lekove ili ujed insekta, može da dođe do naglog otoka sluznice usana, jezika, resice u usnoj duplji, pa i samog grkljana, u kom slučaju pacijent oseća i tegobe prilikom gutanja, ali i prilikom disanja, pa je u takvim situacijama neophodno da se pacijent odmah javi u dežurnu zdravstvenu ustanovu radi ordiniranja odgovarajuće terapije venski ili intramuskularno.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar