''Змајеви'': Наш циљ је пролазак групе на ЕП-у!

Рукометаши Босне и Херцеговине стигли су у понедјељак у Сарајево након што су синоћ направили подвиг и изборили пласман на Европско првенство 2020. године.

Остали спортови 17.06.2019 | 22:45
''Змајеви'': Наш циљ је пролазак групе на ЕП-у!
Авион с рукометним "змајевима" на Међународни аеродром у Сарајеву слетио је у 15 сати, а дочекали су их бројни чланови породица, пријатељи и новинарске екипе.

Селектор БиХ Билал Шуман захвалио се на дочеку и свим играчима и члановима стручног штаба који су допринијели успјеху.

"Ово је наш трећи покушај да се пласирамо на такмичења. Чешка и Бјелорусија с којима смо играли су веома добре екипе које редовно играју европска и свјетска првенства. Побиједили смо двије утакмице у гостима, али смо изгубили двије код куће. Све ми то говори да имамо потенцијала", рекао је Шуман.

Истичући како је мисија успјешно завршена, Шуман је најавио да ће вечерас тим прославити успјех, а потом почети размишљати о квалификацијама за Свјетско првенство које су у октобру.

Током двадесетодневних припрема уочи јануарског Европског првенства Шуман је најавио да ће радити на јачању одбране и бољој игри из позиционог напада.

"Покушаћемо поставити веће циљеве. На првенству ће се играти у групама по четири тима и циљ је свакако бити међу прве двије селекције, да се избори пролаз у други круг такмичења", додао је Шуман, који није желио говорити о лошим стварима у организацији рукомета у Босни и Херцеговини.

Капитен "змајева" Мирсад Терзић се такође захвалио на дочеку на сарајевском аеродрому и истакао да је екипа остварила велики резултат и успјех.

"Било је тешких тренутака, али успјели смо максималним залагањем свих", казао је Терзић.

Искусни Никола Прце изразио је задовољство што је екипа успјела показати карактер и побједом над јаком Чешком изборити пласман на ЕУРО, а да не мора чекати резултате других репрезентација.

"Хвала свима, играчима и стручном штабу. Хвала Тузли која је била домаћин ових квалификација", додао је Прце.

И стријелац одлучујућег поготка у побједи над Чешком Иван Карачић се захвалио свима и најавио да ће БиХ наставити радити како би и у предстојећим изазовима доносила радост навијачима.

Голман репрезентација Бењамин Бурић је нагласио да је пласман на ЕУРО важна ствар за Босну и Херцеговину и спорт у њој.

"Надам се да ће ово бити и прекретница за боље дане и у рукомету у Босни и Херцеговини који тренутно није на завидном нивоу. Хвала свима", казао је Бурић.

Синоћњом побједом над Чешком изабраници селектора Билала Шумана изборили су историјски пласман на Европско рукометно првенство. 

БиХ је квалификације окончала на трећем мјесту у групи 5 с учинком од четири побједе и два пораза, баш колико су имали и Бјелорусија и Чешка. Те три селекције су избориле учешће на ЕУРО, док ће посљедњепласирана Финска своју прилику чекати у неким новим квалификацијама.

Рукометни ЕУРО 2020 за мушкарце одржаће се у Аустрији, Норвешкој и Шведској, од 10. до 26. јануара наредне године. Жријеб група за такмичење биће одржан 28. јуна у Бечу.

Бит ће то 14. по реду рукометни ЕУРО, а први на којем ће наступити 24 репрезентације.

Поред БиХ, дебитанти на првенству ће бити и селекције Летоније и Холандије. За титулу првака Европе ће се још борити и Аустрија, Норвешка, Шведска, Шпанија, Њемачка, Словенија, Хрватска, Сјеверна Македонија, Данска, Мађарска, Португал, Француска, Русија, Чешка, Бјелорусија, Пољска, Швајцарска, Исланд, Црна Гора, Србија и Украјина.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар