Мото ГП: Лоренцо уништио трку, Маркесу тријумф!

Шпански возач Марк Маркес славио је у трци за Велику награду Каталоније и та победа је остала у сенци инцидента који је изазвао његов колега Хорхе Лоренцо.  

Остали спортови 16.06.2019 | 18:28
Мото ГП: Лоренцо уништио трку, Маркесу тријумф!
Марк Маркес је имао успешан дан остваривши трећу победу у каријери на стази у Барселони и тако је уписао изузетно лаких 25 бодова.

Трка је тек почела када смо видели први инцидент, Бредли Смит је покупио Алеша Еспаргара, збацио га с мотоцикла и Еспаргаро је био видно повређен пошто је једва седео на свом мотоциклу и уз помоћ људи из бокса сишао са истог.

Битка за победу је била веома интересантна и напета. Марк Маркес је обишао Фабија Квартарара, па је изгубио позицију од Андрее Довициоза којем је ова трка била изузетно важна у борби за шампионску титулу.

Прошлогодишњи победник трке у Каталуњи, Хорхе Лоренцо прилично је напредовао и освајао позиције на свакој кривини. Покушао је да нападне Маверика Вињалеса био превише брз направио катастрофалну, почетничку грешку, ушао пребрзо у кривину и покупио чак три возача у кривини број 10.

Настрадали су Маверик Вињалес, тадашњи лидер Андреа Довициозо и икона мотоспорта Валентино Роси. Тако смо видели чак четири велика возача и некадашња светска шампиона на асфалту како пре времена завршавају трку у Барселони.



Својим несмотреним потезом, Лоренцо је фактички уништио трку која је претендовала да буде веома занимљива. Свакако, Квартараро, Петрући, Милер, Крачлоу и Ринс нису дозволили да трка буде досадна и да прође у сенци Марка Маркеса, чија предност није ишла испод 5 секунди.

Велике борбе водили су Милер и Крачлоу, све док британски возач није излетео у шљунак у кривини број четири на 6 кругова до краја. Пре овог несрећног маневра, Алекс Ринс је мајсторски успео да остане на свом мотоциклу, притом гледавши да не покупи Петрућија и Квартарара.

Квартараро је успео да вози паметно и да обиђе Петрућија за позицију број два, коју је до краја трке и успео да задржи и по први пут у каријери нашао се на победничком постољу.

Петрући је завршио трећи, Алекс Ринс четврти, пети је био Џек Милер, а шести Пол Еспаргаро испред Накагамија, Рабиоа и Зарка, док су Јаноне, Оливеира и Гинтоли. Занимљиво, само 13 возача завршило је трку у Барселони услед баш великог броја инцидената.

Доминантна победа Марка Маркеса учврстила је његову лидерску позицију у МотоГП шампионату света.

Шпански возач Алекс Маркес везао је трећу победу у Мото2 категорији на стази Каталуња у Барселони и иза себе оставио швајцарског возача Тома Лутија.

Доскорашњи лидер у шампионату Лоренцо Балдасари пао је са мотоцикла и није завршио ову трку и на последње три трке освојио је свега 13 бодова, па га је Маркес без већих проблема обишао на табели шампионата света.

Том Лути је рано дошао до вођства у Барселони, док је Аугусто Фернандес успео да се опорави од лошег старта и обиђе Сема Лоуса. У десетој кривини петог круга Лути је отишао прешироко и изгубио позицију, али је на другом месту седео само један круг.

Маркес је попут свог брата чекао своју шансу за обилажење и прилично био на позицији 6. Марк ВДС је паклен тим који претендује на освајање шампионске титуле, па је Алекс Маркес после седам кругова био трећи и нашао се веома близу лидерима трке.

Другопласирани Аугусто Фернандес изгубио је битку са Маркесом у последњој кривини, да би иста судбина задесила и Тома Лутија неколико кругова касније и то у првој кривини.

Лути је покушавао да остане уз Маркеса, стављајући му све више притиска, али је Шпанац био довољко сконцентрисан да своју позицију задржи. На крају је поредак остао исти – Маркес први, Лути други, док је трећи завршио Хорхе Наваро.

Мото3 лудница – прва победа Рамиреса. Возач Леопард Рејсинга Маркос Рамирес победник је трке у Барселони на стази Каталуња после великог броја инцидената.

Стаза у Барселони на којој се вози трка за Велику награду Каталоније седма је у МотоГП календару и у оној најслабијој категорији смо као по обичају гледали изузетно занимљиву трку.

Тријумф је припао фантастичној екипи Леопард Рејсинга, тачније њиховом возачу Маркосу Рамиресу, који је искористио грешке својих ривала и први прошао кроз циљ.

Као што то обично бива у овој категорији, видели смо велики број обилажења, велики број падова, пошто је огроман број возача трку завршило пре времена. Татсуки Сузуки је веч у првом кругу испао, потом је лидер трк еЛоренцо Дала Порта због механичких проблема био приморан да повуче мотоцикл.

Иста ствар се догодило и победнику прошле трке, Тонију Арболину, али инцидентима није био крај. Масија је после дуела са Биндером пао са мотоцикла и завршио трку, па је касније и он сам заједно са Гарбиелом Родригом завршио на земљи.

У последњем кругу, још један лидер је пао са свог мотора, а у питању је Каито Тоба па су Арон Кане и Алонсо Лопес то искористили и дошли до борбе за победничко постоље.

У овој читавој лудници, Маркос Рамирес је први прошао кроз циљ, пратили су га Арон Кане и Селестино Виети, док је Алонсо Лопес завршио као четврти.

Рамирес је 12. различити победник на последњих 12 трка у Мото3 категорији, а у шампионској трци је и даље најбоље пласиран шпански мотоциклиста Арон Кане, док га прате Лоренцо Дала Порта и Николо Антонели.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар