Moto GP: Lorenco uništio trku, Markesu trijumf!

Španski vozač Mark Markes slavio je u trci za Veliku nagradu Katalonije i ta pobeda je ostala u senci incidenta koji je izazvao njegov kolega Horhe Lorenco.  

Ostali sportovi 16.06.2019 | 18:28
Moto GP: Lorenco uništio trku, Markesu trijumf!
Mark Markes je imao uspešan dan ostvarivši treću pobedu u karijeri na stazi u Barseloni i tako je upisao izuzetno lakih 25 bodova.

Trka je tek počela kada smo videli prvi incident, Bredli Smit je pokupio Aleša Espargara, zbacio ga s motocikla i Espargaro je bio vidno povređen pošto je jedva sedeo na svom motociklu i uz pomoć ljudi iz boksa sišao sa istog.

Bitka za pobedu je bila veoma interesantna i napeta. Mark Markes je obišao Fabija Kvartarara, pa je izgubio poziciju od Andree Dovicioza kojem je ova trka bila izuzetno važna u borbi za šampionsku titulu.

Prošlogodišnji pobednik trke u Katalunji, Horhe Lorenco prilično je napredovao i osvajao pozicije na svakoj krivini. Pokušao je da napadne Maverika Vinjalesa bio previše brz napravio katastrofalnu, početničku grešku, ušao prebrzo u krivinu i pokupio čak tri vozača u krivini broj 10.

Nastradali su Maverik Vinjales, tadašnji lider Andrea Doviciozo i ikona motosporta Valentino Rosi. Tako smo videli čak četiri velika vozača i nekadašnja svetska šampiona na asfaltu kako pre vremena završavaju trku u Barseloni.



Svojim nesmotrenim potezom, Lorenco je faktički uništio trku koja je pretendovala da bude veoma zanimljiva. Svakako, Kvartararo, Petrući, Miler, Kračlou i Rins nisu dozvolili da trka bude dosadna i da prođe u senci Marka Markesa, čija prednost nije išla ispod 5 sekundi.

Velike borbe vodili su Miler i Kračlou, sve dok britanski vozač nije izleteo u šljunak u krivini broj četiri na 6 krugova do kraja. Pre ovog nesrećnog manevra, Aleks Rins je majstorski uspeo da ostane na svom motociklu, pritom gledavši da ne pokupi Petrućija i Kvartarara.

Kvartararo je uspeo da vozi pametno i da obiđe Petrućija za poziciju broj dva, koju je do kraja trke i uspeo da zadrži i po prvi put u karijeri našao se na pobedničkom postolju.

Petrući je završio treći, Aleks Rins četvrti, peti je bio Džek Miler, a šesti Pol Espargaro ispred Nakagamija, Rabioa i Zarka, dok su Janone, Oliveira i Gintoli. Zanimljivo, samo 13 vozača završilo je trku u Barseloni usled baš velikog broja incidenata.

Dominantna pobeda Marka Markesa učvrstila je njegovu lidersku poziciju u MotoGP šampionatu sveta.

Španski vozač Aleks Markes vezao je treću pobedu u Moto2 kategoriji na stazi Katalunja u Barseloni i iza sebe ostavio švajcarskog vozača Toma Lutija.

Doskorašnji lider u šampionatu Lorenco Baldasari pao je sa motocikla i nije završio ovu trku i na poslednje tri trke osvojio je svega 13 bodova, pa ga je Markes bez većih problema obišao na tabeli šampionata sveta.

Tom Luti je rano došao do vođstva u Barseloni, dok je Augusto Fernandes uspeo da se oporavi od lošeg starta i obiđe Sema Lousa. U desetoj krivini petog kruga Luti je otišao preširoko i izgubio poziciju, ali je na drugom mestu sedeo samo jedan krug.

Markes je poput svog brata čekao svoju šansu za obilaženje i prilično bio na poziciji 6. Mark VDS je paklen tim koji pretenduje na osvajanje šampionske titule, pa je Aleks Markes posle sedam krugova bio treći i našao se veoma blizu liderima trke.

Drugoplasirani Augusto Fernandes izgubio je bitku sa Markesom u poslednjoj krivini, da bi ista sudbina zadesila i Toma Lutija nekoliko krugova kasnije i to u prvoj krivini.

Luti je pokušavao da ostane uz Markesa, stavljajući mu sve više pritiska, ali je Španac bio dovoljko skoncentrisan da svoju poziciju zadrži. Na kraju je poredak ostao isti – Markes prvi, Luti drugi, dok je treći završio Horhe Navaro.

Moto3 ludnica – prva pobeda Ramiresa. Vozač Leopard Rejsinga Markos Ramires pobednik je trke u Barseloni na stazi Katalunja posle velikog broja incidenata.

Staza u Barseloni na kojoj se vozi trka za Veliku nagradu Katalonije sedma je u MotoGP kalendaru i u onoj najslabijoj kategoriji smo kao po običaju gledali izuzetno zanimljivu trku.

Trijumf je pripao fantastičnoj ekipi Leopard Rejsinga, tačnije njihovom vozaču Markosu Ramiresu, koji je iskoristio greške svojih rivala i prvi prošao kroz cilj.

Kao što to obično biva u ovoj kategoriji, videli smo veliki broj obilaženja, veliki broj padova, pošto je ogroman broj vozača trku završilo pre vremena. Tatsuki Suzuki je več u prvom krugu ispao, potom je lider trk eLorenco Dala Porta zbog mehaničkih problema bio primoran da povuče motocikl.

Ista stvar se dogodilo i pobedniku prošle trke, Toniju Arbolinu, ali incidentima nije bio kraj. Masija je posle duela sa Binderom pao sa motocikla i završio trku, pa je kasnije i on sam zajedno sa Garbielom Rodrigom završio na zemlji.

U poslednjem krugu, još jedan lider je pao sa svog motora, a u pitanju je Kaito Toba pa su Aron Kane i Alonso Lopes to iskoristili i došli do borbe za pobedničko postolje.

U ovoj čitavoj ludnici, Markos Ramires je prvi prošao kroz cilj, pratili su ga Aron Kane i Selestino Vieti, dok je Alonso Lopes završio kao četvrti.

Ramires je 12. različiti pobednik na poslednjih 12 trka u Moto3 kategoriji, a u šampionskoj trci je i dalje najbolje plasiran španski motociklista Aron Kane, dok ga prate Lorenco Dala Porta i Nikolo Antoneli.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar