Да ли ће Н/ФС БиХ дозволити игру двоструких аршина?

Данас се у просторијама Н/ФСБИХ одржава сједница Другостепене комисије за лиценцирање, на којој ће се одлучивати о жалби Жељезничара за наступ у Европи и жалбама Слободе, Челика и Крупе за наступ у Премијер лиги у следећој сезони. Највеће интересовање јавности влада за одлуку о жалби Жељезничара, а имајући у виду да одржавање сједнице није најављено нити објављено ни у једном гласилу већ буди сумње у намјере Н/ФСБИХ.

Фудбал 23.05.2019 | 11:43
Да ли ће Н/ФС БиХ дозволити игру двоструких аршина?
Да се подсјетимо, Жељезничар није добио лиценцу за наступ у УЕФА такмичењима због тога што је бившем тренеру Славку Петровићу дуг по одуци ФИФА исплатио 04.04.2019. године, неколико дана после рока који је истекао 31.03.2019. године, а који је утврђен Правилником о лиценцирању Н/ФСБИХ. По доношењу одлуке Првостепене комисије за лиценцирање руководство Жељезничара је одржали конференцију за штампу на којој је тврдило да је уплату покушало да изврши 28.03.2019. године, али уз своје тврдње нису изнијели ниједан доказ. Са друге стране, у јавности се појавила преписка електронске поште између Жељезничара и адвоката Славка Петровића из које је очигледно да је Жељезничар Славку Петровићу нудио закључење антидатираних споразума.

Трагом ових информација, дошло се до цјелокупне преписке и докумената размијењених између Жељезничара и Славка Петровића од 04.04.2019. и 05.04.2019. године. Из докумената која су на увиду и Н/ФС БиХ, као и члановима Другостепене комисије сасвим је очигледно да је Жељезничар захтијевао потписивање антидатираних споразума са датумом од 31.12.2018. године, а потом и потписивање докумената лажне садржине, а у вези са постојањем споразума о исплати дуга. На документима се налазе печат и потпис суспендованог директора Жељезничара Мирсада Шиљка.

Из преписке произилази да је Жељезничар одмах по извршеној уплати био свјестан учињеног пропуста и да је своју грешку покушао да исправи.

Наши извори наводе да је чињенично стање које је утврдила Првостепена комисија за лиценцирање истовјетно чињеничном стању које је пред Другостепеном комисијом за лиценцирање, те стога не постоји правни основ да се Жељезничару усвоји жалба и изда лиценца, будући да је Жељезничар очигледно закаснио са измиривањем своје обавезе.

Истовјетна ситуација се десила и током прошлогодишњег поступка лиценцирања када је Борац из Бања Луке закаснио са уплатом дуга ФК Џаја Бања Лука, али се тада Другостепена комисија за лиценцирање држала Правилника и критеријума, те је Борац преселила у Прву лигу РС. Да ли у фудбалу БиХ постоје једнакији клубови за које не важе прописи Н/ФСБИХ, сазнаћемо данас.

Уколико Н/ФСБИХ изда лиценцу Жељезничару наћи ће са на тапету УЕФА, говори искуство из сусједне Србије. Наиме, ФСС је новосадској Војводини издао лиценцу за такмичење у УЕФА такмичењима за сезону 2017/18, иако овај клуб није испуњавао услове за такмичење, те је због тога ФСС кажњен новчаном казном од 250.000 ЕУР. Поред новчане казне ФСС се налази под посебном присмотром, те ће у случају понављања истог прекршаја клубови из Србије изгубити право наступа у УЕФА такмичењима.

Извор: Двогледи.цом
Фото: Фокус.ба

Коментари / 0

Оставите коментар