Da li će N/FS BiH dozvoliti igru dvostrukih aršina?

Danas se u prostorijama N/FSBIH održava sjednica Drugostepene komisije za licenciranje, na kojoj će se odlučivati o žalbi Željezničara za nastup u Evropi i žalbama Slobode, Čelika i Krupe za nastup u Premijer ligi u sledećoj sezoni. Najveće interesovanje javnosti vlada za odluku o žalbi Željezničara, a imajući u vidu da održavanje sjednice nije najavljeno niti objavljeno ni u jednom glasilu već budi sumnje u namjere N/FSBIH.

Fudbal 23.05.2019 | 11:43
Da li će N/FS BiH dozvoliti igru dvostrukih aršina?
Da se podsjetimo, Željezničar nije dobio licencu za nastup u UEFA takmičenjima zbog toga što je bivšem treneru Slavku Petroviću dug po oduci FIFA isplatio 04.04.2019. godine, nekoliko dana posle roka koji je istekao 31.03.2019. godine, a koji je utvrđen Pravilnikom o licenciranju N/FSBIH. Po donošenju odluke Prvostepene komisije za licenciranje rukovodstvo Željezničara je održali konferenciju za štampu na kojoj je tvrdilo da je uplatu pokušalo da izvrši 28.03.2019. godine, ali uz svoje tvrdnje nisu iznijeli nijedan dokaz. Sa druge strane, u javnosti se pojavila prepiska elektronske pošte između Željezničara i advokata Slavka Petrovića iz koje je očigledno da je Željezničar Slavku Petroviću nudio zaključenje antidatiranih sporazuma.

Tragom ovih informacija, došlo se do cjelokupne prepiske i dokumenata razmijenjenih između Željezničara i Slavka Petrovića od 04.04.2019. i 05.04.2019. godine. Iz dokumenata koja su na uvidu i N/FS BiH, kao i članovima Drugostepene komisije sasvim je očigledno da je Željezničar zahtijevao potpisivanje antidatiranih sporazuma sa datumom od 31.12.2018. godine, a potom i potpisivanje dokumenata lažne sadržine, a u vezi sa postojanjem sporazuma o isplati duga. Na dokumentima se nalaze pečat i potpis suspendovanog direktora Željezničara Mirsada Šiljka.

Iz prepiske proizilazi da je Željezničar odmah po izvršenoj uplati bio svjestan učinjenog propusta i da je svoju grešku pokušao da ispravi.

Naši izvori navode da je činjenično stanje koje je utvrdila Prvostepena komisija za licenciranje istovjetno činjeničnom stanju koje je pred Drugostepenom komisijom za licenciranje, te stoga ne postoji pravni osnov da se Željezničaru usvoji žalba i izda licenca, budući da je Željezničar očigledno zakasnio sa izmirivanjem svoje obaveze.

Istovjetna situacija se desila i tokom prošlogodišnjeg postupka licenciranja kada je Borac iz Banja Luke zakasnio sa uplatom duga FK Džaja Banja Luka, ali se tada Drugostepena komisija za licenciranje držala Pravilnika i kriterijuma, te je Borac preselila u Prvu ligu RS. Da li u fudbalu BiH postoje jednakiji klubovi za koje ne važe propisi N/FSBIH, saznaćemo danas.

Ukoliko N/FSBIH izda licencu Željezničaru naći će sa na tapetu UEFA, govori iskustvo iz susjedne Srbije. Naime, FSS je novosadskoj Vojvodini izdao licencu za takmičenje u UEFA takmičenjima za sezonu 2017/18, iako ovaj klub nije ispunjavao uslove za takmičenje, te je zbog toga FSS kažnjen novčanom kaznom od 250.000 EUR. Pored novčane kazne FSS se nalazi pod posebnom prismotrom, te će u slučaju ponavljanja istog prekršaja klubovi iz Srbije izgubiti pravo nastupa u UEFA takmičenjima.

Izvor: Dvogledi.com
Foto: Fokus.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar