Човић: Хрвати само искрени

– Евроатлантски пут једино искрено Хрвати у БиХ заговарају. У свакој нашој стратегији јасно је истакнуто како БиХ видимо једино као чланицу НАТО савеза и ЕУ – рекао је Човић и додао како то није случај с друга два народа који имају одређене алтернативе.

Босна и Херцеговина 20.05.2019 | 14:07
Човић: Хрвати само искрени
Добили смо јасну подршку Меркел евроатлантском путу БиХ и рјешавању унутрашњих питања на темељу конститутивности народа и легитимном политичком представљању, рекао је Драган Човић Вечерњем листу коментаришући сусрет са њемачком канцеларком Ангелом Меркел на маргинама конвенције Европске пучке странке (ЕПП) у Загребу.

Осим са Меркеловом, Човић је разговарао и с кандидатом њемачке Хришћанске демократске уније (ЦДУ) и европских пучана Манфредом Вебером.

Човић је с њемачком канцеларком разговарао о бројним питањима, а тренутно је прво на попису успостављања Савјета министара БиХ. Према његовим ријечима, хрватска страна у БиХ за то нема никаквих услова иако су Хрвате покушали представити као кочничаре тог процеса.

– Ми желимо да се одмах успостави Савјет министара БиХ без икаквог условљавања. Што се нас тиче, у сљедећих десетак дана планирамо да успоставимо извршну власт на нивоу државе – рекао је Човић.

Хрватски представници, међутим, инсистирају да се за разлику од државног нивоа власти, прије успоствљања извршне власти у Федерацији БиХ, постигне договор о измјенама Изборног закона БиХ које би онемогућиле понављање прегласавања једног народа, каква је ситуација била с посљедњим изборима.

– То подразумијева провођење пресуде Уставног суда БиХ када је у питању избор чланова Предсједништва БиХ, Дома народа и Града Мостара. Темељ свега је заштита три конститутивна народа. За нас је преважно осигурати избор легитимних политичких представника – додао је предсједник ХНС и ХДЗ-БиХ. 

Измјена Изборног закона, према њему, биће тест будућих односа међу три народа, а посебно између Хрвата и Бошњака. Поновио је тврдње како се, упркос прикривеним покушајима, неће успјети провести концепт чији је циљ доминација једног народа кроз окупљање бошњачких националних и грађанских странака, тврдећи да имају идентичне ставове.

Њемачка канцеларка занимала се и за став представника Хрвата у БиХ у погледу евроатлантских интеграција.

– Евроатлантски пут једино искрено Хрвати у БиХ заговарају. У свакој нашој стратегији јасно је истакнуто како БиХ видимо једино као чланицу НАТО савеза и ЕУ – рекао је Човић и додао како то није случај с друга два народа који имају одређене алтернативе.

Лидер ХДЗ БиХ одвојено је разговарао и с главним кандидатом ЕПП за будућег предсједника Европске комисије Манфредом Вебером.

– Господина Вебера сам молио да БиХ добије кандидатски статус без да се постављају услови. То, међутим, не значи да нећемо морати ништа да радимо, него се с тим процесом у року од године обавезати на провођење прецизних реформи – објаснио је Човић.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

тртмрт

20.05.2019 12:23

реце главни кладионицар и мафијас у бх...спрдња али опасна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2019 12:42

Никако да развежу заставе са муслиманима.

Name

Човић

21.05.2019 08:03

је опасан а што се тиче искрености хрвата знамо ми Срби колико су они "искрени " ,о њиховој "искрености и доброти " говоре многи документи Јасеновав ,Јадовно ,Шаранова јама идр.јаме напуњене недужним Србума ,Бљесак ,Олуја и 150 000 Срба протјераних са вјековнух огњишта ,усташе су поново потврдиле да им је стара нова ндх у генима .. недај Боже више "искрености " хрватсје.

Name

Вук

20.05.2019 12:24

види еуропејца и промицатеља еуропских вриједности... ко би рек'о да је особно он захтјевао да му се у мостарски Сокол доведу логораши Бошњаци и Срби на присилни рад .. јел' и о томе прич'о са Меркел, јел' јој рек'о како срби у "жупанијама" нису конститутивни, за разлику од кантона у којима су у већи бошње ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суцо

20.05.2019 23:13

Па знас да је рекао. Додик се лизе са њим ,а за срп.народом у зуп. гдје нису кост.није га брига.

Name

Хахаа

20.05.2019 12:26

Посебно је Цовиц исктлрен !!!! А све ради да не удје у Европу јер зна да мира у затворби врацати покрадено од народа !!!опљацкао све сто се дало и лазима и преварама дрзи се у политицкој мафији стите једни друге перу паре и лазу медјународну заједницу и народ а раде за свој лицни интерес треба задрзати покраденоооооо!!! Али кад тад одузимање имовине а они у затворе !!гдје им је мјесто!цовиц и искреност јос од рата видјени на овим просторима !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

20.05.2019 12:35

Цовицу мислис да водис лукаву политику, а лаик цовек је мозе прозрети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.05.2019 15:26

А ууу похарао дрзаву главни кривац за опструкцију свега и свацега да не додје до правне дрзаве магијас политицки Мостар и околину похарао па би он до Европе а гледа у Русију и Турску да га сакрију за недај бозе утоцисте ма који префиргани лопов !!!!

Name

Ре

20.05.2019 13:01

Јеси рекао да си био у Блајбургу и да подржаваш оне који су осудјени за УЗП ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сцепо

20.05.2019 13:15

Меркел насадили на наслоњац а ова двојица билмеза сјели на фотеље.

ОДГОВОРИТЕ