Цвајта: Тај луди, мали Падерборн!

Падерборн у Бундеслиги! Падерборн у само пет година прешао пут од Бундеслиге до регионалне лиге и назад! Пре две године на рубу четврте лиге, данас опет бундеслигаш! После Келна, имамо још једног директног путника у елиту. Унион Берлин ће морати у бараж!

Фудбал 20.05.2019 | 08:18
Цвајта: Тај луди, мали Падерборн!
Екипа Падерборна придружила се Келну и сљедеће сезоне играће у Бундеслиги.

Иако су у посљедњем колу њемачке "Цвајте" поражени резултатом 3:1 на гостовању Динамо Дрездену изборили су пласман у виши ранг јер је Унион Берлин освојио само бод ремизиравши 2:2 у Бохуму.

Падерборн и Унион Берлин завршили су сезону са по 57 освојених бодова, али због боље гол-разлике Падерборн ће као другопласирани у "Цвајти" директно у Бундеслигу док че Унион Берлин у бараж у којем ће играти против Штутгарта.

Занимљиво је да је Падерборн у само пет година прошао пут од Бундеслиге до регионалне лиге и назад.

Сезону 2014-15 завршили су као посљедњепласирани у Бундеслиги и испали у "Цвајту", да би и наредне сезоне испали у трећу лигу.

Ни ту није био крај њиховог пада, сезону 2016-17 у трећој лиги завршили су на 18. мјесту и формално су испали у Регионалну лигу.

Ипак, с обзиром да Минхен 1860 није добио лиценцу за такмичење у трећој лиги Падерборн је остао у лиги за сезону 1017-18.

То је уједно био почетак њиховог новог успона. Те исте сезоне обезбиједили су пласман у "Цвајту", да би ове сезоне изборили своје тек друго учешће у Бундеслиги.

Можда их се сећате из 2014. године? Играли су само једно лето у Бундеслиги, тренирао их је Штефан Ефенберги нису се прославили, иако су у четвртом колу били чак и лидери на табели испред моћног Бајерна. Одмах су исте сезоне испали из елите, а наредна сезона 2015/16. у Цвајти само је била логичан наставак пада једног малог клуба и тима скоцканог уз минимална улагања.

Испао је Падерборн у мају 2016. и у трећу лигу, после смене Ефенберга који ипак није био свемоћан, али ни ту није био крај проблемина. Уследила је и нова сезона у нижем рангу и ново разочарање у мају 2017, али је Минхен 1860 зауставио мизерни низ пропадања овог клуба. Уместо Падерборна, управо су Лавови под теретом финансија избачени два ранга ниже из Цвајте, па је клуб из Северне Рајне Вестфалије добио кредит, можда и незаслужен и остао у трећој лиги.

И искористио га је. У потпуности. На почетку прошле сезоне ангажован је занимљив и талентовани тренер Штефен Баумгарт (47) који је за кратко време формирао поптуно нови тим. Довео је чак 15 нових професионалаца и придодао им троијицу најталентованијих омладинаца, а после тешког старта Падерборн је од четвртог кола заузео место које гарантује повратак у Цвајту и није га испуштао до самог краја. И тада их је Немачка поново упознала.

Од кандидата за испадање доспели су до друге лиге, али се опет нико није надао оваквом путу ове сезоне.

Током целе ове сезоне Падерборн није имао проблема у лиги, пошто његови играчи и срце тима нису ни знали шта је испадање и то је предност малих клубова у односу на истрошене великане као што је Хамбургер СВ, који је управо изгубио трку са овим маленим клубом (вредност тима једва 17.000.000 евра!) за друго место.

Падерборн је ове сезоне дуго био у средини табеле, без амбиција да нападне пласман у елиту, али су му феноменална серија резултата од 26. до 33. кола и 19 бодова освојених на осам мечева, донели друго место иза Келна и директну промоцију у Бундеслигу. У последњих пет сезона они су прошли невероватан пут: друга лига, прва лига, друга лига, трећа лига, друга лига и од данас опет прва лига. Ма, апсолутна сензација...

Иначе, играчи Падерборна поражени су у последњем колу и то на гостовању у Дрездену са великих 3:1 против Динама, али им то на крају ипак није угрозило друго место јер је и њихов главни ривал Унион из Берлин ремизирао у Бохуму 2:2, па упркос истом броју бодова (по 57) Падерборн остаје други због већег броја постигнутих голова. Да је Унион са играчем више успео да надокнади 0:2 и победи он би се нашао у елити први пут у историји клуба.

Зато ће Челични из престонице историјски пласман у Бундеслигу морати да потраже у баражу против 16-пласираног тима у Бундеслиги Штутгарта, а те утакмице играће се већ у четвртак (23. маја) на терену бундеслигаша и у понедељак (27. маја) на стадиону у Берлину.

НЕМАЧКА 2 - 34. коло: 

Недеља
Јан Регензбург - Сандхаузен 2:2 (1:1) 
/Ал Гадуи 42, 60 - Беренс 5, 86/

Хајденхајм - Инголштат 4:2 (2:0) 
/Маинка 27, Андрич 32, Феијк 82, Лејперц 88 - Кител 59, Гаус 76/

Билефелд - Холштајн Кил 1:0 (0:0)
/Клаус 71/ 

Динамо Дрезден - Падерборн 3:1 (2:1)
/Атик 18, 37, 63 - Клемент 10/

Хамбург - Дуизбург 3:0 (1:0)
/Лакроа 15, Винцхајмер 49, Арп 64/

Дармштат - Ауе 1:0 (1:0)
/Кемпе 15/

Магдебург - Келн 1:1 (0:1)
/Лохкемпер 53 - Тероде 3/

Бохум - Унион Берлин 2:2 (1:0)
/Лосила 24, Ганвула 51. пенал - Промел 83, Мес 86/

Гројтер Фирт - Санкт Паули 2:1 (0:0)
/Рисе 51, Мађар 90+2 - Дијамантикос 53/



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар