Cvajta: Taj ludi, mali Paderborn!

Paderborn u Bundesligi! Paderborn u samo pet godina prešao put od Bundeslige do regionalne lige i nazad! Pre dve godine na rubu četvrte lige, danas opet bundesligaš! Posle Kelna, imamo još jednog direktnog putnika u elitu. Union Berlin će morati u baraž!

Fudbal 20.05.2019 | 08:18
Cvajta: Taj ludi, mali Paderborn!
Ekipa Paderborna pridružila se Kelnu i sljedeće sezone igraće u Bundesligi.

Iako su u posljednjem kolu njemačke "Cvajte" poraženi rezultatom 3:1 na gostovanju Dinamo Drezdenu izborili su plasman u viši rang jer je Union Berlin osvojio samo bod remiziravši 2:2 u Bohumu.

Paderborn i Union Berlin završili su sezonu sa po 57 osvojenih bodova, ali zbog bolje gol-razlike Paderborn će kao drugoplasirani u "Cvajti" direktno u Bundesligu dok če Union Berlin u baraž u kojem će igrati protiv Štutgarta.

Zanimljivo je da je Paderborn u samo pet godina prošao put od Bundeslige do regionalne lige i nazad.

Sezonu 2014-15 završili su kao posljednjeplasirani u Bundesligi i ispali u "Cvajtu", da bi i naredne sezone ispali u treću ligu.

Ni tu nije bio kraj njihovog pada, sezonu 2016-17 u trećoj ligi završili su na 18. mjestu i formalno su ispali u Regionalnu ligu.

Ipak, s obzirom da Minhen 1860 nije dobio licencu za takmičenje u trećoj ligi Paderborn je ostao u ligi za sezonu 1017-18.

To je ujedno bio početak njihovog novog uspona. Te iste sezone obezbijedili su plasman u "Cvajtu", da bi ove sezone izborili svoje tek drugo učešće u Bundesligi.

Možda ih se sećate iz 2014. godine? Igrali su samo jedno leto u Bundesligi, trenirao ih je Štefan Efenbergi nisu se proslavili, iako su u četvrtom kolu bili čak i lideri na tabeli ispred moćnog Bajerna. Odmah su iste sezone ispali iz elite, a naredna sezona 2015/16. u Cvajti samo je bila logičan nastavak pada jednog malog kluba i tima skockanog uz minimalna ulaganja.

Ispao je Paderborn u maju 2016. i u treću ligu, posle smene Efenberga koji ipak nije bio svemoćan, ali ni tu nije bio kraj problemina. Usledila je i nova sezona u nižem rangu i novo razočaranje u maju 2017, ali je Minhen 1860 zaustavio mizerni niz propadanja ovog kluba. Umesto Paderborna, upravo su Lavovi pod teretom finansija izbačeni dva ranga niže iz Cvajte, pa je klub iz Severne Rajne Vestfalije dobio kredit, možda i nezaslužen i ostao u trećoj ligi.

I iskoristio ga je. U potpunosti. Na početku prošle sezone angažovan je zanimljiv i talentovani trener Štefen Baumgart (47) koji je za kratko vreme formirao poptuno novi tim. Doveo je čak 15 novih profesionalaca i pridodao im troijicu najtalentovanijih omladinaca, a posle teškog starta Paderborn je od četvrtog kola zauzeo mesto koje garantuje povratak u Cvajtu i nije ga ispuštao do samog kraja. I tada ih je Nemačka ponovo upoznala.

Od kandidata za ispadanje dospeli su do druge lige, ali se opet niko nije nadao ovakvom putu ove sezone.

Tokom cele ove sezone Paderborn nije imao problema u ligi, pošto njegovi igrači i srce tima nisu ni znali šta je ispadanje i to je prednost malih klubova u odnosu na istrošene velikane kao što je Hamburger SV, koji je upravo izgubio trku sa ovim malenim klubom (vrednost tima jedva 17.000.000 evra!) za drugo mesto.

Paderborn je ove sezone dugo bio u sredini tabele, bez ambicija da napadne plasman u elitu, ali su mu fenomenalna serija rezultata od 26. do 33. kola i 19 bodova osvojenih na osam mečeva, doneli drugo mesto iza Kelna i direktnu promociju u Bundesligu. U poslednjih pet sezona oni su prošli neverovatan put: druga liga, prva liga, druga liga, treća liga, druga liga i od danas opet prva liga. Ma, apsolutna senzacija...

Inače, igrači Paderborna poraženi su u poslednjem kolu i to na gostovanju u Drezdenu sa velikih 3:1 protiv Dinama, ali im to na kraju ipak nije ugrozilo drugo mesto jer je i njihov glavni rival Union iz Berlin remizirao u Bohumu 2:2, pa uprkos istom broju bodova (po 57) Paderborn ostaje drugi zbog većeg broja postignutih golova. Da je Union sa igračem više uspeo da nadoknadi 0:2 i pobedi on bi se našao u eliti prvi put u istoriji kluba.

Zato će Čelični iz prestonice istorijski plasman u Bundesligu morati da potraže u baražu protiv 16-plasiranog tima u Bundesligi Štutgarta, a te utakmice igraće se već u četvrtak (23. maja) na terenu bundesligaša i u ponedeljak (27. maja) na stadionu u Berlinu.

NEMAČKA 2 - 34. kolo: 

Nedelja
Jan Regenzburg - Sandhauzen 2:2 (1:1) 
/Al Gadui 42, 60 - Berens 5, 86/

Hajdenhajm - Ingolštat 4:2 (2:0) 
/Mainka 27, Andrič 32, Feijk 82, Lejperc 88 - Kitel 59, Gaus 76/

Bilefeld - Holštajn Kil 1:0 (0:0)
/Klaus 71/ 

Dinamo Drezden - Paderborn 3:1 (2:1)
/Atik 18, 37, 63 - Klement 10/

Hamburg - Duizburg 3:0 (1:0)
/Lakroa 15, Vinchajmer 49, Arp 64/

Darmštat - Aue 1:0 (1:0)
/Kempe 15/

Magdeburg - Keln 1:1 (0:1)
/Lohkemper 53 - Terode 3/

Bohum - Union Berlin 2:2 (1:0)
/Losila 24, Ganvula 51. penal - Promel 83, Mes 86/

Grojter Firt - Sankt Pauli 2:1 (0:0)
/Rise 51, Mađar 90+2 - Dijamantikos 53/



Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar