ТХЕ ЕНД! Компани отишао из Ситија након 11 година!

Капитен напушта шампионски брод! Венсан Компани одлази из Манчестер ситија након сјајне сезоне.  Крај за трофејног капитена. . .

Фудбал 19.05.2019 | 12:44
ТХЕ ЕНД! Компани отишао из Ситија након 11 година!
Манчестер сити окончао је сјајну сезону, а онда обелоданио и неочекивану вест.

Након освајања титуле у Премијер лиги, трофеја Лига купа И ФА купа, капитен Венсан Компани одлучио је да напусти екипу.

Компани је у суботу против Вотфорда одиграо последњи меч у дресу Ситија и после 11 сезона напустиће екипу из Манчестера, саопштио је клуб.

"Било је многих који су допринели препороду Манчестер Ситија али нико није испред Венсана Компанија. Он је оличење свега што је овај клуб. Пуну деценију био је душа, срце, крвоток овог талентованог тима. Громогласан у свлачионици, тихи И одмерени амбасадор клуба можете бити поносан на све што је урадио, али И ми на њега. Он ће бити поштован и зампаћен, посебан лик који је одговорио на сваки изазов који је клуб поставио пред њега. Његове лидерске способности, интелигенција и посвећеност помогли су му да са успехом игра код четири различита менаџера и да превазиђе све проблеме са повредама", навео је Халдон Ал Мубарак, челни човек Манчестер ситија.

Венсан Компани је за Манчестер сити заиграо 2008. године и са клубом освојио четири титуле Премијер лиге, два ФА купа, четири Лига купа и два пехара Комјуниши Шилда.

Укупно је одиграо 360 утакмица и постигао 20 голова.

Клуб је невао да ће Компанију приредити опроштајну утакмицу у септембру.

"Биће то прилика да му се на прави начин одужимо за допринос клубу. Он ће заувек бити део наше породице", поручили су из Манчестер ситија.

Белгијанац се посебним речима опростио од свог клуба.

"Колико год да звучи као велика и неочекивана одлука, дошло је време да одем. И то у каквој сезони... Не осећам ништа друго осим захвалности, свима који су ме подржали на посебном путу у посебном клубу", поручио је Компани у опроштајном писму.

"Сећам се првог дана јасно што видим и последњи и бескрајне љубазности коју сам добио од свих у клубу. Никада нећу заборавити то како су ми навијачи остали верни када је ишло добро, а поготово у тешким временима. Упркос свему увек су ме подржавали и инспирисали да никада не одустанем", навео је Белгијанац између осталог у дугој поруци коју је објавио на Фацебооку.

Наравно, Компани није пропустио прилику да се захвали челним људима клуба написавши да се захваљујући њима "плава нација појавила и успоставила поредак".

После 360 утакмица, 12 пехара, 11 година и четири Премијер лиге Венсан Компани је напустио Манчестер Сити, објављено је на званичном клупском сајту!

Овакав расплет се донекле и очекивао, упркос најавама да би трофејни капитен могао да потпише нови уговор са Ситијем, али се то на крају није догодило. Човек коме су повреде готово уништиле каријеру са Етихада одлази као највећи победник у историји клуба из Манчестера. Као капитен подигао је све четири шампионске круне, а ову сезону завршио је с јединственим успехом и пехарима у свим домаћим такмичењима - Премијер лига, ФА куп, Лига куп, Комјунити шилд. 

Иако му званично уговор истиче 30. јуна, Компани се још јуче опростио од саиграча после освајања ФА купа и данас напустио клупске просторије и свлачионицу у коју је први пут ушао још давне 2008. године. Компани иза себе оставља велико наслеђе, као најтрофејнији капитен у клупској историји и витални део најуспешније деценије откако постоји Манчестер Сити. Судбина је хтела да баш он реши питање шампиона Енглеске оним магичним пројектилом против Лестера, што је била трешњица на торти каријере која је ипак могла да буде и много успешнија, да није било толико здравствених проблема...

Компани се од Ситија опростио у дводелном писму, од којих је засад светлост дана угледао само онај део у којем се обраћа навијачима, саиграчима и тренерима са којима је сарађивао. Не и параграф у којем ће открити следећи корак у каријери.

“Поштовани сви, освајачи смо Комјунити шилда! Узастопни освајачи Лига купа, Узастопни шампиони Енглеске! Победници ФА купа! Управо смо затворили невероватну сезону, моју једанаесту у плавом дресу. Не могу да верујем да ово пишем, али... Мојој последњој у овој опреми.

Безброј пута са замишљао овај тренутак, а после свега невероватно је како је брзо све прошло. И даље ми не делује као да је ово стварност. Манчестер Сити ми је дао све. Покушао сам да му вратим колико год сам могао. Колико пута неко добије шансу да заврши велико поглавље у каријери представљајући клуб тако богате историје и традиције, на тријумфалан начин.

Сада је време да одем. Колико год емотиван тренутак био, могу да будем само захвалан за све што сам постигао. Захвалан сам свима који су ме подржали на овом путовању, у посебном клубу. Сећам се првог дана овде, јасно га видим пред очима, баш као овај последњи. Сећам се с колико сам љубави и поштовања дочекан од људи из Манчестера“, написао је Компани у писму, а онда открио због чега једино жали:

“Желим да изразим захвалност мојим најближима и најмилијима. Јер њихова подршка и љубав не познају границе. Карла, Сијена, Сира и Кај, једина четворка која ми је заиста важна. Хвала и мом оцу Пјеру, Кристел и Франсои, мојим Непобедивима. Живим овај дан само с једним жалом, што уз мене није и моја мајка Жоселин, да осети атмосферу, Ситијеву песму уз мене, моју децу и супругу. Волео бих да је могла да ме види срећног, како играм с много љубави за велики клуб. Дубоко у себи знам да је уз мене била све време“.

Венсан Компани је у Манчестер Сити стигао из Хамбургера 22. августа 2008. године у трансферу вредном 8.500.000 евра. Својевремено је важио за једног од највећих талената белгијског, европског и светског фудбала, а многи су га упоређивали с најбољим штоперима тог времена... Ипак, због сталних проблема са повредама, никада није успео да достигне пун потенцијал, али је и поред тога имао каријеру каква се пожелети може. Није стигао да са Ситијем подигне трофеј Лиге шампиона, али ће и без Ушатог остати уписан као јединствен капитен у клупској историји.

Први човек Манчестер Ситија Калдун Ал Мубарак имао је само речи хвале за сада већ бившег капитена Ситија.

“Манчестер Сити је кроз историју имао много великих играча, али нико од њих није толико важан као Венсан Компани. Он је есенција овог клуба. Током целе деценије био је крв, душа и срце овог невероватно талентованог тима. Глас разума у свлачионици, а опет тако миран, тих и одмерен амбасадор исте. Венсан може да буде поносан на себе и све што је урадио. Не верујем ни да је он очекивао да ће подићи трофеј Премијер лиге у четири наврата током свог капитенског мандата, али сам сигуран да ће те моменте памтити заувек и препричавати их будућим генерацијама. Својим лидерским карактеристикама, интелигенцијом и посвећеношћу послу постао је бриљантан фудбалер који је под вођство четири различита тренера успео да изнесе и много тешких повреда. Он има посебан карактер и одговорио је сваком изазову“, изјавио је Ал Мубарак и потврдио да ће у Компанијевучаст бити организована велика церемонија, која ће се одиграти на опроштајном мечу у септембру.

Можда ће чудно звучати, али какав дан за одлазак капитена...

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар