THE END! Kompani otišao iz Sitija nakon 11 godina!

Kapiten napušta šampionski brod! Vensan Kompani odlazi iz Mančester sitija nakon sjajne sezone.  Kraj za trofejnog kapitena. . .

Fudbal 19.05.2019 | 12:44
THE END! Kompani otišao iz Sitija nakon 11 godina!
Mančester siti okončao je sjajnu sezonu, a onda obelodanio i neočekivanu vest.

Nakon osvajanja titule u Premijer ligi, trofeja Liga kupa I FA kupa, kapiten Vensan Kompani odlučio je da napusti ekipu.

Kompani je u subotu protiv Votforda odigrao poslednji meč u dresu Sitija i posle 11 sezona napustiće ekipu iz Mančestera, saopštio je klub.

"Bilo je mnogih koji su doprineli preporodu Mančester Sitija ali niko nije ispred Vensana Kompanija. On je oličenje svega što je ovaj klub. Punu deceniju bio je duša, srce, krvotok ovog talentovanog tima. Gromoglasan u svlačionici, tihi I odmereni ambasador kluba možete biti ponosan na sve što je uradio, ali I mi na njega. On će biti poštovan i zampaćen, poseban lik koji je odgovorio na svaki izazov koji je klub postavio pred njega. Njegove liderske sposobnosti, inteligencija i posvećenost pomogli su mu da sa uspehom igra kod četiri različita menadžera i da prevaziđe sve probleme sa povredama", naveo je Haldon Al Mubarak, čelni čovek Mančester sitija.

Vensan Kompani je za Mančester siti zaigrao 2008. godine i sa klubom osvojio četiri titule Premijer lige, dva FA kupa, četiri Liga kupa i dva pehara Komjuniši Šilda.

Ukupno je odigrao 360 utakmica i postigao 20 golova.

Klub je nevao da će Kompaniju prirediti oproštajnu utakmicu u septembru.

"Biće to prilika da mu se na pravi način odužimo za doprinos klubu. On će zauvek biti deo naše porodice", poručili su iz Mančester sitija.

Belgijanac se posebnim rečima oprostio od svog kluba.

"Koliko god da zvuči kao velika i neočekivana odluka, došlo je vreme da odem. I to u kakvoj sezoni... Ne osećam ništa drugo osim zahvalnosti, svima koji su me podržali na posebnom putu u posebnom klubu", poručio je Kompani u oproštajnom pismu.

"Sećam se prvog dana jasno što vidim i poslednji i beskrajne ljubaznosti koju sam dobio od svih u klubu. Nikada neću zaboraviti to kako su mi navijači ostali verni kada je išlo dobro, a pogotovo u teškim vremenima. Uprkos svemu uvek su me podržavali i inspirisali da nikada ne odustanem", naveo je Belgijanac između ostalog u dugoj poruci koju je objavio na Facebooku.

Naravno, Kompani nije propustio priliku da se zahvali čelnim ljudima kluba napisavši da se zahvaljujući njima "plava nacija pojavila i uspostavila poredak".

Posle 360 utakmica, 12 pehara, 11 godina i četiri Premijer lige Vensan Kompani je napustio Mančester Siti, objavljeno je na zvaničnom klupskom sajtu!

Ovakav rasplet se donekle i očekivao, uprkos najavama da bi trofejni kapiten mogao da potpiše novi ugovor sa Sitijem, ali se to na kraju nije dogodilo. Čovek kome su povrede gotovo uništile karijeru sa Etihada odlazi kao najveći pobednik u istoriji kluba iz Mančestera. Kao kapiten podigao je sve četiri šampionske krune, a ovu sezonu završio je s jedinstvenim uspehom i peharima u svim domaćim takmičenjima - Premijer liga, FA kup, Liga kup, Komjuniti šild. 

Iako mu zvanično ugovor ističe 30. juna, Kompani se još juče oprostio od saigrača posle osvajanja FA kupa i danas napustio klupske prostorije i svlačionicu u koju je prvi put ušao još davne 2008. godine. Kompani iza sebe ostavlja veliko nasleđe, kao najtrofejniji kapiten u klupskoj istoriji i vitalni deo najuspešnije decenije otkako postoji Mančester Siti. Sudbina je htela da baš on reši pitanje šampiona Engleske onim magičnim projektilom protiv Lestera, što je bila trešnjica na torti karijere koja je ipak mogla da bude i mnogo uspešnija, da nije bilo toliko zdravstvenih problema...

Kompani se od Sitija oprostio u dvodelnom pismu, od kojih je zasad svetlost dana ugledao samo onaj deo u kojem se obraća navijačima, saigračima i trenerima sa kojima je sarađivao. Ne i paragraf u kojem će otkriti sledeći korak u karijeri.

“Poštovani svi, osvajači smo Komjuniti šilda! Uzastopni osvajači Liga kupa, Uzastopni šampioni Engleske! Pobednici FA kupa! Upravo smo zatvorili neverovatnu sezonu, moju jedanaestu u plavom dresu. Ne mogu da verujem da ovo pišem, ali... Mojoj poslednjoj u ovoj opremi.

Bezbroj puta sa zamišljao ovaj trenutak, a posle svega neverovatno je kako je brzo sve prošlo. I dalje mi ne deluje kao da je ovo stvarnost. Mančester Siti mi je dao sve. Pokušao sam da mu vratim koliko god sam mogao. Koliko puta neko dobije šansu da završi veliko poglavlje u karijeri predstavljajući klub tako bogate istorije i tradicije, na trijumfalan način.

Sada je vreme da odem. Koliko god emotivan trenutak bio, mogu da budem samo zahvalan za sve što sam postigao. Zahvalan sam svima koji su me podržali na ovom putovanju, u posebnom klubu. Sećam se prvog dana ovde, jasno ga vidim pred očima, baš kao ovaj poslednji. Sećam se s koliko sam ljubavi i poštovanja dočekan od ljudi iz Mančestera“, napisao je Kompani u pismu, a onda otkrio zbog čega jedino žali:

“Želim da izrazim zahvalnost mojim najbližima i najmilijima. Jer njihova podrška i ljubav ne poznaju granice. Karla, Sijena, Sira i Kaj, jedina četvorka koja mi je zaista važna. Hvala i mom ocu Pjeru, Kristel i Fransoi, mojim Nepobedivima. Živim ovaj dan samo s jednim žalom, što uz mene nije i moja majka Žoselin, da oseti atmosferu, Sitijevu pesmu uz mene, moju decu i suprugu. Voleo bih da je mogla da me vidi srećnog, kako igram s mnogo ljubavi za veliki klub. Duboko u sebi znam da je uz mene bila sve vreme“.

Vensan Kompani je u Mančester Siti stigao iz Hamburgera 22. avgusta 2008. godine u transferu vrednom 8.500.000 evra. Svojevremeno je važio za jednog od najvećih talenata belgijskog, evropskog i svetskog fudbala, a mnogi su ga upoređivali s najboljim štoperima tog vremena... Ipak, zbog stalnih problema sa povredama, nikada nije uspeo da dostigne pun potencijal, ali je i pored toga imao karijeru kakva se poželeti može. Nije stigao da sa Sitijem podigne trofej Lige šampiona, ali će i bez Ušatog ostati upisan kao jedinstven kapiten u klupskoj istoriji.

Prvi čovek Mančester Sitija Kaldun Al Mubarak imao je samo reči hvale za sada već bivšeg kapitena Sitija.

“Mančester Siti je kroz istoriju imao mnogo velikih igrača, ali niko od njih nije toliko važan kao Vensan Kompani. On je esencija ovog kluba. Tokom cele decenije bio je krv, duša i srce ovog neverovatno talentovanog tima. Glas razuma u svlačionici, a opet tako miran, tih i odmeren ambasador iste. Vensan može da bude ponosan na sebe i sve što je uradio. Ne verujem ni da je on očekivao da će podići trofej Premijer lige u četiri navrata tokom svog kapitenskog mandata, ali sam siguran da će te momente pamtiti zauvek i prepričavati ih budućim generacijama. Svojim liderskim karakteristikama, inteligencijom i posvećenošću poslu postao je briljantan fudbaler koji je pod vođstvo četiri različita trenera uspeo da iznese i mnogo teških povreda. On ima poseban karakter i odgovorio je svakom izazovu“, izjavio je Al Mubarak i potvrdio da će u Kompanijevučast biti organizovana velika ceremonija, koja će se odigrati na oproštajnom meču u septembru.

Možda će čudno zvučati, ali kakav dan za odlazak kapitena...

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar